IoT: eldördült a startpisztoly

Az Internet of Things (röviden IoT, magyarul a dolgok internete) a digitális világ egyik aktuális és sokat emlegetett trendje.

Ugyanakkor Magyarországon még nem sok gyakorlati alkalmazásával találkozhattunk. Az Invitech Solutions a maga eszközeivel szeretne hozzájárulni az IoT elterjedéséhez, és a cég már több pilot projekten is dolgozik. Közös bennük, hogy mindegyik azon az új technológiai platformon működik, amellyel könnyen lehet szabványos hálózatot építeni az egymással kommunikáló okos eszközök számára. Posztunkban ezt a platformot mutatjuk be.

Az IoT dióhéjban

Kezdjük az elején: mire jó, ha olyan eszközöket kapcsolunk össze egymással, amelyek emberi beavatkozás nélkül kommunikálnak? Sokkal több dologra, mint elsőre gondolnánk. Az IoT alapvető építőkövei olyan okoseszközök, amelyek jellemzően valamilyen szenzor segítségével megfigyelni, mérni tudnak bizonyos folyamatokat, a keletkező adatokat pedig rögzítik, továbbítják. Az így keletkező nagy mennyiségű adat automatikus feldolgozásával pedig felhasználóként rendkívül hasznos információkhoz juthatunk hozzá, melyekkel javíthatunk a hatékonyságon, és akár megtakarítást is elérhetünk. A megoldás rengeteg helyen használható, a háztartásoktól kezdve a városokon át számos iparágig.

Klasszikus példaként szokták emlegetni a mérőórákat, amelyek emberi beavatkozás nélkül jelentik be a lakás havi energiafogyasztását, vagy a hűtőszekrényt, ami saját maga rendel élelmiszert, ha valamiből fogytán van a készlet. Ha már a kereskedelemnél tartunk: nemrégiben több olyan automata bolt is nyílt, amelyben se eladók, se pénztárgépek nincsenek: az elhelyezett szenzorok rögzítik, milyen árucikkeket vásároltunk, és ez alapján kapjuk meg a számlát.

Az IoT fontos szerepet játszik az okostelepülések koncepciójában is: a megfelelően kiépített rendszer segítségével például jelezni lehet a szabad parkolóhelyeket, vagy olyan közvilágítást lehet megvalósítani, ami a természeti fényviszonyok pillanatnyi alakulását is figyelembe veszi a közvilágítás szabályozásánál. Természetesen ezen kívül is számtalan lehetőség adódik még a településbiztonság, a turizmus vagy éppen a tömegközlekedés, járműbérlés területén.

Az ipari és mezőgazdasági felhasználás is sok haszonnal kecsegtet: leginkább az emberi felügyeletet lehet okoseszközökkel kiváltani, és eközben a gépek még olyan adatokat is kinyerhetnek, ami emberek számára nem vagy csak nehezen lenne megoldható. Jellemzően ilyen a mezőgazdaságban az állatok megfigyelése, melynek során a jószágok mozgásából vagy éppen a leadott tej mennyiségéből számos következtetést lehet levonni a betegségektől kezdve a fogamzókészségig.

Nem varázslat: hálózat

Az IoT infrastruktúrája nagyon hasonlóan működik a klasszikus internetes hálózathoz: itt is szükség van végpontokra, hálózatra, szerverre és applikációra. Továbbá természetesen egy egységes hálózati nyelvre, azaz protokollra, melynek segítségével az egyes elemek hatékonyan és biztonságosan kommunikálni tudnak egymással.

A működési logika egyszerű. A folyamat első eleme a már említett szenzoros eszköz, amely rögzíti és elküldi az adatokat. Ezek a hálózaton keresztül jutnak el a szerverig, ami egyrészt lehetőséget nyújt a strukturált adattárolásra, másrészt hozzáférést biztosít az analitikai és applikációs szoftverek számára. A felhő alapú analitikával készült elemzéseket pedig végül egy felhasználóbarát, közérthető kezelőfelületen érhetik el a felhasználók.

LoRa: kommunikáció IoT-re szabva

A vázolt folyamat azt jelenti, hogy a rendszeren belül több okból is speciális kommunikációra van szükség. Egyrészt megeshet, hogy a kihelyezett szenzorok nagy földrajzi területet fednek le, ezért a jeleiket nagy távolságra kell elküldeniük, ráadásul vezeték nélkül. Cserébe viszont a küldött adatmennyiség kicsi, nem mérhető össze például egy nagy méretű fájlokat gyakran le- és feltöltő cég adatforgalmával.

Pontosan erre a felhasználásra dolgozták ki az alacsony energiaigényű, vezeték nélküli LPWAN (Low-Power Wide-Area Network) technológiát, amely kis adatmennyiséget akár 10-15 km-es távolságra is el tud juttatni, a területi adottságoktól függően. Ezen a technológián belül többféle protokoll is létezik, melyek közül az Invitech Solutions a LoRaWAN, vagy röviden LoRa mellett tette le a voksát. Ugyanis ez az egyik legelterjedtebb megoldás, ráadásul olyan előnyökkel büszkélkedhet, mint a kétirányú kommunikáció, széles rádióspektrum, zavartűrés, hosszú akkumulátor élettartam és végül, de nem utolsósorban: háromszintű titkosítás által védett teljes adatbiztonság.

Mivel a LoRaWAN egységes szabvány, sztenderdizált paraméterekkel, ezért a gyakorlatban kulcsrakész megoldásként alkalmazható. Időtállóságát dinamikus terjedése biztosítja: például Párizs, Brüsszel és Szingapúr már teljes lefedettséggel büszkélkedhet, de Franciaországban már egy országos LoRaWAN hálózat kiépítését kezdték meg.

Az infrastruktúra készen áll

Az Invitech Solutions február 1-jén bejelentette, hogy LoRa-hálózata már Budapest-szerte elérhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a teljes IoT értéklánc minden elemét képesek vagyunk biztosítani vállalatok, önkormányzati vagy államigazgatási intézmények számára, és már készülünk az első IoT projektjeink indítására.

Jelentős belső és külső szakértői csapat dolgozik azon, hogy üzleti modellt építsünk fel működőképes projektek levezénylése érdekében. Az innovációs folyamat legizgalmasabb szakaszában járunk: amikor egy technológiából konkrét, értékteremtő, piacon értékesíthető szolgáltatás lesz.

Érdekesnek találta a bejegyzést? Értesüljön rendszeresen aktuális tartalmainkról, kövessen bennünket a LinkedIn csatornánkon és Facebook oldalunkon!

Bővebben érdekli az IoT témája?

Olvasson tovább!

Mára a technológiai feltételek teljes mértékben adottak ahhoz, hogy egy település okossá avanzsáljon. De mégis mikor mondhatjuk azt, hogy egy város vagy falu valóban okos? Milyen komponensei, feltételei vannak a folyamatnak? A válaszok megtalálásához 10 olyan projektet hívtunk segítségül, amelyek fényesen bizonyítják, hogy micsoda potenciál rejlik a témában.
Tovább a hvg.hu-ra >>> 10 szuper ötlet, amitől okos lesz egy település

Átadták az Invitech Solutions Budapestet lefedő LoRa-technológiájú IoT-hálózatát. Az Internet of Things (IoT - interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközök hálózata) platformjával a társaság az IoT-értéklánc minden elemét képes egymaga biztosítani vállalatok, államigazgatási és önkormányzati intézmények számára.
Tovább a ComputerWorld-re >>> Egész Budapestet lefedi az Invitech Solutions IoT-hálózata