Szerver virtualizáció: érthetően az előnyökről

A virtuális szerver egy olyan evolúciós folyamat eredménye, ami nem csak ki tudja váltani a hagyományos megoldást, de sokkal többet is tud nyújtani nála

Első hallásra a virtuális szerver, avagy szerver virtualizáció kissé misztikusan hangzik. Mintha valami olyasmi lenne, amit csak informatikusok érthetnek. Pedig egy nagyon is átlátható megoldásról van szó, ami számos üzleti előnnyel jár. Ezért érdemes alaposabban is megismerni, mit is takar ez a kifejezés.

Egyszerűbb, olcsóbb, gyorsabb

Az utóbbi időben olyan, jól körvonalazható trendek érzékelhetők az informatikában, amelyek valójában összefüggenek egymással. Az egyik ilyen irányzat, hogy a felhasználók szempontjából minél könnyebben, gyorsabban, egyszerűbben lehessen beüzemelni, és használni eszközöket, platformokat, szolgáltatásokat. A másik, hogy akár beruházás nélkül, havidíjas konstrukcióban lehessen igénybe venni megoldásokat, erőforrásokat. Alapvető elvárássá vált, hogy a szolgáltatások rugalmasan skálázhatók legyenek, és csak annyi erőforrásért fizessünk, amennyit valóban igénybe is vettünk. Végül pedig egyre inkább jellemző, hogy a szolgáltatók leveszik az üzemeltetés, karbantartás terheinek jelentős részét ügyfeleik válláról.

Ennek az evolúciós folyamatnak egyik fontos állomása a virtuális szerver, ami egyértelmű pozitívumokat tud felmutatni a korábbi, hagyományosabb megoldásokkal szemben.

Szerver virtualizáció: érthetően az előnyökről | Invitech Solutions blog

“Az a biztos, ami nálam van…”

A hagyományos modell a saját tulajdonban levő szerver üzemeltetése a saját telephelyen. Ez elvileg praktikus és biztonságos megoldásnak tűnik, de ha közelebbről megvizsgáljuk, számos problémát vet fel. Beruházásra van szükség, és a szerver és a szükséges szoftverek beszerzése és beüzemelése időbe telik, hozzáértő munkával jár. Ha később az igények meghaladják a szerver kapacitását, azt cserélni, a rajta levő adatokat migrálni kell. Ha viszont eleve túlméretezett szervert veszünk, megeshet, hogy sosem fogjuk kihasználni az erőforrásait - így jóval magasabb összeget kellett beruháznunk, mint kellett volna.

A telepítéshez, üzemeltetéshez helyi felügyeletre, komoly szaktudásra van szükség. Ehhez megfelelő szakembert találni egyre nehezebb és költségesebb. Végül pedig a szerver üzemeléséhez megfelelő környezet biztosításához figyelni kell:

A saját szerverünk a szolgáltatóhoz költözik

Az imént felsorolt problémák jelentős része megszűnik, ha a szerverünk nem a saját telephelyünkön, hanem a szolgáltatónknál üzemel. Ekkor a professzionális, biztonságos környezet és a technikai felügyelet már eleve adott, erre többé nincs gondunk. A  szerver beszerzéssel, telepítéssel, kapacitással kapcsolatos problémák azonban továbbra is fennállnak.

Béreljünk szervert!

Sok gondot letudhatunk tehát, ha nem saját szervert vásárolunk, hanem bérlünk egyet a szolgáltatónktól. Ekkor ugyanis beruházás nélkül, havi díjért juthatunk a szükséges szerverhez– ráadásul gyorsan. A legtöbb esetben előre telepített szervert kapunk, vagy a szakemberek néhány nap alatt kialakítják a számunkra szükséges konfigurációt. Amikor pedig már nem elegendő a kapacitás, a havi díjas konstrukció keretén belül válthatunk egy nagyobb gépre. A szerverbérlés eredménye még mindig egy fizikailag létező eszköz, amire rá tudunk mutatni, hogy ez itt a mi szerverünk – akkor is, ha csak béreljük.

Az evolúció betetőzése: a virtuális szerver

A bérelt szerver által nyújtott kényelmet, rugalmasságot már csak egyetlen módon lehet fokozni: ha már saját, külön szerver bérlésére sincsen szükség.

Mivel a szolgáltatók az adatközpontjaikban nagy kapacitású szerverfarmokat hoztak létre, ennek egy hányadát bérbe tudják adni ügyfeleik részére. Úgy kaphatunk helyet tehát egy (vagy több) nagy teljesítményű szerveren, hogy az erőforrásainak csak egy részét használjuk, de közben ez a „szelet” éppen úgy üzemel, mintha csak a mi, önálló szerverünk lenne. Ezzel a szerver virtuálissá vált.

Természetéből adódóan a virtuális szerver jóval gyorsabban beüzemelhető, mint egy hagyományos társa. Ezt a szolgáltató szakemberei – akár automatizáltan is - megoldják a számunkra, a mi dolgunk csak annyi, hogy használatba vegyük a rendszert. A virtuális megoldás legfőbb előnye kétségkívül a rendkívül rugalmas skálázhatóság, hiszen a hozzá rendelt erőforrásokat - akár felfelé, akár lefelé -  bármikor módosíthatjuk. Mivel egy fizikailag különállóan működő szerverhez képest a virtuális szerver fenntartási költségei alacsonyabbak, így ez a megoldás mindezek tetejébe még költséghatékonyabb is.

Mint látható, a virtuális szerver egy olyan evolúciós folyamat eredménye, aminek köszönhetően a szerver a saját fizikai eszközünkből egy olyan rendkívül rugalmas, biztonságos, testre szabható szolgáltatássá vált, ami nem csak ki tudja váltani a hagyományos megoldást, de sokkal többet is tud nyújtani nála.

Érdekesnek találta a bejegyzést? Értesüljön rendszeresen aktuális tartalmainkról, kövessen bennünket a LinkedIn csatornánkon és Facebook oldalunkon!