1985: az első regisztrált domain

Bár az internet elődje 50 éve született meg, az első domaint mindössze 34 éve, 1985-ben regisztrálták a világhálón.

A domainek száma azóta 350 millió fölé emelkedett. 1985 emlékezetes év volt.

  • Madonna „Like a Virgin” című albuma három hétig vezette a slágerlistát.
  • Március 6-án lépett először ringbe profiként Mike Tyson.
  • Szintén márciusban zajlott az első nemzetközi AIDS konferencia.
  • Májusban tudósok nyilvánosságra hozták, hogy lyukat találtak a Föld ózonrétegén.
  • Július 3-án mozikba kertült a „Vissza a jövőbe”.
  • A francia titkosszolgálat július 10-én elsüllyesztette a kísérleti atomrobbantások ellen tiltakozó Greenpeace hajóját, a Rainbow Warriort.
  • Július 13-án került sor a gigantikus Live Aid koncertre, amelyet 13 műhold segítségével 150 országban 1,9 milliárd ember követett figyelemmel.
  • Szeptember 1-jén megtalálták a Titanic roncsait.
  • Észak-Amerikában október 18-án került boltokba a Nintendo Entertainment System.
  • November 20-án megjelent a Windows 1.0.
  • A kolumbiai Nevado del Ruiz vulkán kitörése november 13-án több mint 20 ezer emberéletet követelt.
  • November 19-én szovjet-amerikai csúcstalálkozón tárgyalt egymással Genfben Ronald Reagen és Mihail Gorbacsov.

Március 15-én pedig az internet történetének egy újabb fontos állomása érkezett el: bejegyezték a világ első domainjét, a symbolics.comot. A domaint egy azóta megszűnt számítógépgyártó, a Symbolics Computer Corporation igényelte, és egészen 2009-ig használta, amikor egy meg nem nevezett összegért eladta az XF.com Investmentnek. A symbolics.com jelenleg is elérhető a weben, és a Big Internet Museumot reklámozza. A múzeum az internet történetét dolgozza fel, és a világháló koncepcióját egészen 1934-ig vezeti vissza, továbbá megemlít olyan dolgokat is, mint a MUD (a világ első szöveg alapú fantasy játéka), Usenet, AOL és IRC.

1985-ben mindössze öt további domain került bejegyzésre (bbn.com, think.com, mcc.com, dec.com, northrop.com) és olyan márkanevek, mint Xerox, HP, Bell, IBM, Sun, Intel, GE, Boeing, Siemens csak 1986-ban követték, az Apple pedig csupán 1987-ben. Az első 100 domain listája elolvasható a Forrester blogján.

A domainnamestat.com szerint ma már 357 millió körül jár a bejegyzett domainek száma. Ez körülbelül 10%-kal több, mint az USA lakosainak száma, ami a világ harmadik legnépesebb országa.

Számok helyett beszédes elnevezések

A domainek megjelenése előtt az internetre kapcsolt számítógépekre csak egy négy számból álló azonosító, az úgynevezett IP cím alapján lehetett hivatkozni a világhálón. Persze az IP címek még most is működnek (itt ellenőrizheti bárki a sajátját), de sokkal egyszerűbb könnyen megjegyezhető szöveges domaint használni helyettük. Így az Invitechet mindenki megtalálja az Invitech.hu címen, és nem kell egy számsort memorizálni hozzá.

2015-re több mint 4,3 milliárd IP cím került kiosztásra, és emiatt az internet háttérben dolgozó, legalapvetőbb kommunikációs rendszerét, az úgynevezett internet protokollt frissíteni kellett IPv4-ről IPv6-ra. Az IP címek száma várhatóan továbbra is meredeken nő majd, főképp a világhálóra kapcsolódó okos eszközöknek köszönhetően – az online háztartási berendezésektől kezdve az önvezető autókon és a termelést automatizáló eszközökön keresztül az űrjárművekig. Ugyanakkor nyilván felesleges minden egyes eszközhöz saját domaint rendelni, ezért a domainek száma mindig is jelentősen kisebb lesz az IP címek mennyiségénél.

Ha a világtérkép domain-ek alapján készülne

Érdekes térképet készített a Nominet: az egyes országok méretét az alapján rajzolták fel, hogy az ország nevéből képzett végződéshez hány domaint regisztráltak. Így fordulhat elő, hogy még Kínánál is nagyobb a térképen az 1400 lakost számláló Tokelau szigete, ahol 31 millió domaint jegyeztek be, mivel ott ezt ingyenesen meg lehet tenni.

Néhány további érdekesség a domain világból

Az alábbi blogposzt több érdekességet is összegyűjtött a domainekkel kapcsolatban. Például azt, hogy 1995-ig ingyenes volt a domainek regisztrációja, hogy melyek a legdrágább domainek és melyeket nem lehet regisztrálni. Azt is megtudhatjuk, hogy  a Google eredetileg Googol lett volna, csak ezt a domaint már valaki lefoglalta.

Az internet alapjai

Akit bővebben is érdekelnekaz internet működésének alapjai és történetének mérföldkövei, annak figyelmébe ajánljuk a hvg.hu cikkét.