Nagy kiterjedésű hálózatok hatékony optimalizációja: SD-WAN

Az SD-WAN racionalizálni tudja a nagy végpontszámú hálózatok működését a felhőben, irodaházban és a telephelyen is

Azok a vállalatok, amelyek igyekeznek lépést tartani az egyre rohamosabban változó és fejlődő információs technológia újításaival, a felhőbe költöznek, és SaaS/IaaS/PaaS szolgáltatásokat vesznek igénybe. A cégek az új trendeknek és üzleti kihívásoknak megfelelően egyre több alkalmazást használnak, a hálózatukra kapcsolódó végpontok száma pedig egyre nő, különös tekintettel a mobil eszközökre. Mindennek köszönhetően folyamatosan növekszik a vállalatok adatforgalma és a nagyobb sávszélesség iránti igénye, továbbá állandó kihívást jelent számukra a felhasználók, a sokféle eszköz és a multicloud környezet menedzselése.

A fentiek fényében a hagyományos WAN hálózatok már nem felelnek meg az innovációs forradalom követelményeinek. Éppen ezért fontos a vállalatok számára, hogy megismerjék, és időben használatba vegyék a legfrissebb hálózati modellt. Az SD-WAN (Software Defined) az új igényekre és kihívásokra kínál kiváló megoldást az üzleti szereplők számára: teljeskörűen menedzselhető, magas biztonsági szinttel rendelkezik és alacsony üzemeltetési költséggel jár. De mégis mit kell tudni róla és hogyan optimalizálhatjuk vele a hálózat működését és üzemeltetését?

Az új WAN egy szoftver alapú hálózati modell, amely hatékonyabbá teszi az erőforrás-felhasználást, akár nagy kiterjedésű, több telephelyes struktúrák esetében is, és egyúttal a használati költségeket is minimalizálja. A rendszergazdák a biztonság és adatvédelem egyensúlyának megtartásával produktívabban tudják menedzselni a sávszélességet – így sokkal jobb eredményeket képesek elérni azoknál az alkalmazásoknál is, amelyek az üzletkritikus szoftverek körébe tartoznak. 

Az SD-WAN öt legfontosabb alappillére

  1. Jól átlátható menedzsment: az SD-WAN racionalizálni tudja a nagy végpontszámú hálózatok működését a felhőben, irodaházban, telephelyen vagy akár egyetemi campuson.
  2. Korszerű védelem: az SD-WAN-on belüli összes adatkapcsolat titkosított.
  3. Középpontban az élmény: az úgynevezett WAN optimalizáció gondoskodik róla, hogy az alkalmazások teljesítménye mindig és mindenhol megfelelő legyen.
  4. Hálózati költségek minimalizálása: az SD-WAN a legköltséghatékonyabb hozzáférési technológiát alkalmazza, ennek segítségével növeli az alkalmazottak termelékenységét, a hálózat üzembe helyezési idejét pedig csökkenti. Ez a továbbfejlesztett felhő alapú, központi rendszer lehetővé teszi az IT számára a globális zero touch használatát. Amikor új eszközt kell hozzáadni a hálózathoz, a zero touch automatikusan elvégzi a szükséges konfigurálást, kiküszöbölve a kézi beállítások nagy részét.
  5. Agilitásnövelés: meghatározza az egyes alkalmazások folyamatainak sorrendjét, megfelelő útválasztását és biztonságát. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy az adott igényeknek megfelelően drasztikusan felgyorsítja a hálózatot.

Az SD-WAN üzleti előnyei:

Az SD-WAN alkalmazásával egyszerűen kivitelezhető a routing és a megfelelő védelem, magát a WAN hálózatot pedig egyszerűbben lehet üzemeltetni.

  • Az SD-WAN bevezetése radikális teljesítmény-növekedést ér el minden alkalmazásnál és hálózatnál.
  • Stabil adatforgalmat biztosít a szélessávú internet révén.
  • Folyamatosan rendelkezésre áll az üzletkritikus vállalkozások alkalmazásai számára a hálózatielérés-független technológia miatt.
  • Ha bármilyen probléma vagy hiba felmerül, akkor a valós idejű alkalmazáskritikus szabályozás lép érvénybe.
  • Gördülékeny WAN hálózatot terjeszt ki a különféle nyilvános felhőkre.
  • Az SD-WAN az egyetlen, központosított irányítási felület, ahol a felhőt és a biztonsági megoldásokat tökéletesen lehet konfigurálni és kezelni.
  • Kontrollálni lehet az adatforgalmat üzleti alkalmazásonként.
  • Egyszerűsített működési folyamatok érhetők el a beépített automatizmusok és a központi felhő alapú menedzsment révén.
  • A telepítés után az adott végpontra vonatkozó, adott esetben speciális beállítások működnek.
  • A teljes hálózatra egységes védelmet ad a technológiába beépített biztonsági rendszer.
   
Az Invitech folyamatosan azon dolgozik, hogy az új technológiák bevonásával a lehető legszéleskörűbben szolgálja ki ügyfeleit. Tekintse meg, milyen megoldásokat kínálunk felhő, IT és telekommunikáció területén!