Ceglédbercel, az okos falu: élhetőbb kistelepülések Magyarországon

„Ha egy község a XXI. században is fenn akar maradni, nyitnia kell az új dolgok, az innovatív megoldások felé. Ebbe az izgalmas irányba tettünk most egy nagy lépést az Invitech segítségével. A végső cél az, hogy az itt élők komfortérzetét tovább növeljük és turisztikai szempontból is egyre vonzóbbá váljunk.

Török József, Ceglédbercel polgármestere

 

Ceglédbercel település a Duna-Tisza közén, Pest megyében, Budapesttől mintegy 60 kilométerre délkeleti irányban található, Albertirsa és Cegléd között. A településen több mint négyezren élnek, mintegy 1600 háztartásban. A község mindig is nyitott volt az innovatív megoldásokra, az itt zajló fejlesztések mind azt a célt szolgálják, hogy egy összetartó közösséget, egy minél élhetőbb települést építsenek. A helyiek mindent meg is tesznek ennek érdekében: növelni szeretnék a közbiztonságot, bővíteni kivánják a helyben elérhető  szolgáltatások palettáját, javítani a településen élők információ-ellátottságát, és persze mérsékelni a fiatalok elvándorlását.

A község egyfajta mini régiós központ kíván lenni a térségben, ezért is szeretnének mielőbb látványos fejlődést elérni. Ehhez kerestek megbízható partnert, innovatív és egyben praktikus megoldásokat. Érdeklődésüket az keltette fel igazán, amikor kiderült számukra, hogy mindezeket egy kézből is igénybe vehetik az Invitech-től.

A megoldásszállító első körben egy nyolc egységből álló Full HD kamerarendszert épített ki a településen, amelyek a helyi rendőrség és polgárőrség ügyeleteihez továbbítják a frekventált közterületek képeit. A társaság emellett a két leglátogatottabb helyszínen WiFi hotspotot is létesített. Ezután merült fel annak lehetősége, hogy kipróbálják, miként lehetne kialakítani egy még komplexebb rendszert a községben, felhasználva a cég okos megoldásokkal kapcsolatos tapasztalatait. A következő lépés így egy mobilalkalmazás kifejlesztése volt, amely mind a helyieknek, mind az idelátogató turistáknak nagy segítségére lehet a szükséges információk megszerzésében, legyen szó a helyi vállalkozók szolgáltatásairól vagy a település programkínálatáról.

 

„Célunk, hogy a nagyobb városok mellett a vidék is profitáljon fejlesztéseinkből, ezáltal is csökkentve a digitális szakadékot város és falu között. A kistelepülések egyedi adottságaira és elképzeléseire szabott megoldásokat kell kialakítanunk, figyelembe véve persze lehetőségeiket is. Ceglédbercel úttörő szerepet vállalt ebben, a velük folytatott együttműködés rengeteg ötletet inspirált, amelyeket más településeken is sikerrel alkalmazhatunk.”

Marton László, az Invitech vállalati és kormányzati igazgatója

 

A következő lépés, amitől valóban okos faluvá válhat a község az, hogy környezeti szenzorok kihelyezésével egy IoT-hálózat (IoT: interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközök) is kiépíthető lesz a falu számára. Az érzékelőkből álló hálózat segítségével energiahatékonyabbá válhat a közvilágítás, de például a gépjárműforgalom alakulásáról is hasznos adatokhoz lehet majd hozzájutni. A tervek között szerepel töltők kihelyezése is az egyre terjedő elektromos autók számára. Az itt megállók az ingyenes WiFi és az applikáció segítségével pedig mindent megtudhatnak a településről, és szolgáltatásokat is igénybe vehetnek amíg autójukat töltik.

Ez azonban csak egy példa az applikáció használatára, hiszen az alkalmas lehet lakossági vélemények begyűjtésére akár szavazás formájában, vagy közérdekű információk azonnali közlésére, akár riasztás jelleggel. További fontos lehetőség, hogy a rászoruló, idős lakosok jelzést tudnak majd adni egészségügyi vagy biztonsági vészhelyzet esetén, de a lakosok kényelmét szolgálhatja a közösségi tér funkció is, amelynek segítségével időpontot lehet foglalni a helyi szolgáltató intézményekhez.

Az Invitech az alkalmazást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel szorosan együttműködő AutSoft Kft-vel közösen fejlesztette ki. A Ceglédbercel App már iOS és Android felhasználók számára is elérhető, a helyi lakosok és az idelátogató vendégek visszajelzései alapján pedig további funkciókkal is bővítik majd hamarosan.

Töltő kép

Kérem várjon!

Hírlevél feliratkozás

Név:
E-mail cím:

1467054913_icon-ios7-arrow-right