Győr-Szol Zrt.: Egy lépéssel közelebb az intelligens távhőszolgáltatáshoz

A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. egyik fő tevékenységét a távhőszolgáltatás jelenti. A vállalat működésének középpontjába a távhőfogyasztókat állítva optimalizálja a városüzemeltetési költségeket, növeli a működési hatékonyságot, így kíván jelentős megtakarításokat elérni a fogyasztók érdekében. A cég legújabb fejlesztési lépéseként a távhőszolgáltatás IoT alapú támogatását tervezi bevezetni, amelynek megvalósítására ajánlatot kért az Invitech-től.
 
Az ezzel kapcsolatos pilot projekt részeként, a szakemberek 20 darab szenzort helyeztek ki a szolgáltató hőmennyiség-mérőire. Ezek az eszközök folyamatosan mérik és az ebből a célból telepített átjátszókon (Gateway) keresztül továbbítják az adatokat az Invitech, illetve a Győr-Szol Zrt. saját szerverei felé. Mindezt az a korábbi fejlesztés teszi lehetővé, amelynek keretében Győr teljes területe LoRa-hálózattal lett lefedve a hatékony adatátvitel érdekében. A nagy hatótávolságú, vezeték nélküli technológia teljes adatbiztonság mellett, akár 10-15 kilométeres körzetben képes biztosítani az alacsony fogyasztású szenzorok kommunikációját. A mérési időpontok és azok gyakorisága szabályozható, valamint lehetőség van figyelmeztető riasztások küldésére is, bizonyos paraméterek túllépése esetén.
 
A Győr-Szol Zrt. munkatársai a beérkező információkat a szintén a projekt részeként elkészült saját applikáción követhetik nyomon, melynek segítségével lehetőség van a mért adatok összehasonlítására és következtetések levonására. A megoldással összességében jelentős költségmegtakarítás érhető el amellett, hogy a megvalósult rendszer önmagában is számos téren támogatja az üzemeltetést. Ennek segítségével az órák távolról is leolvashatók, az adatok gyorsan és egyszerűen elemezhetők, az esetleges problémák (például szivárgás vagy csőtörés) pedig időben azonosíthatók.
 
A Győr-Szol Zrt. és az Invitech együttműködése egyébként nem új keletű, utóbbi társaság évek óta biztosít telekommunikációs szolgáltatásokat a vállalat részére. A közmű szektor számára a szenzoros mérésen alapuló megoldások több területen is hasznosíthatók. A fogyasztásmérésen és a meghibásodások behatárolásán túl, alkalmasak többek között a távhőrendszerek részét képező forróvíz-tartályok telítettség mérésére, az üzemterület világításának szabályozására, illetve gázcsövek ellenőrzésére is.

 

Töltő kép

Kérem várjon!

Hírlevél feliratkozás

Név:
E-mail cím:

1467054913_icon-ios7-arrow-right