i-Cell: e-útdíjjal a folyamatos haladásért

„Az ott látottak, valamint a technológiai jellemzők alapján a Kozma utcai DataCenter bizonyult a legmegfelelőbbnek a szerverelhelyezésre.”
Farkas Károly, az i-Cell operatív igazgatója

 

A Hu-Go rendszerhez biztos infokommunikációs hátteret nyújt az Invitech 

A magyar fejlesztésű Hu-Go a világon az első teljesen nyílt elektronikus útdíjfizetési rendszer, amelynek célja a hazai közúthálózat állapotának megóvásához és bővítéséhez szükséges források biztosítása, valamint a közlekedésben résztvevők méltányosabb teherviselésének megteremtése. A használattal arányos útdíj a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik.

Az i-Cell az első nagyobb sikerét 2001-ben érte el, amikor a legnagyobb szállítmányozó cég, a Hungarocamion körülbelül 1200 járművét szerelték fel műholdas gépjárműkövetéssel. 2004-ben a hazai telematikai piac szereplői közül elsőként mutatták be a folyamatos adatkapcsolatra (GPRS) és a fedélzeti jelek feldolgozására képes (FMS) megoldásukat – ekkor már online, percenként vagy sűrűbben érkeztek a járműkövetés során a jelek a kamionokról. 2008-ban pedig egy újabb fejlesztésnek köszönhetően már „back office" funkciókkal is bővült a kamionokra helyezett egység: így már az érintőképernyős kijelzőn a sofőrök is tudták rögzíteni, hogy hol milyen fuvart teljesítettek, valamint látták a következő feladataikat is.

Számos sikeres projekt után a hazai elektronikus útdíjrendszer kidolgozása is hozzájuk kapcsolódik. A 2013-ban bevezetett Hu-Go rendszerbe eddig mintegy 40 ezer ügyfél 145 ezer gépjárművet regisztrált, amelyeknek több mint fele már fedélzeti eszközzel (OBU-val) végzi a bevallást.

 

Hazai és nemzetközi elismerések

Az i-Cell egyedülálló fejlesztése az Invitech 2014. évi InnoMax pályázatának középvállalati kategóriájában harmadik helyezést ért el, valamint az Európai Unió szakértői is kiemelkedően innovatívként értékelték a rendszert. A vállalat emellett a napokban a Gyurós Tibor nevével fémjelzett „2014 IKT projektje” díjat is átvehette az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségétől (IVSZ).

„A fejlesztésünk szakmai dicséretet kapott azoktól az uniós szakértőktől, akik vizsgálták a rendszert. A bevezetés óta rengeteg megkeresést kapunk külföldről, és sok helyen prezentáltuk megoldásunkat. Úgy gondolom, hogy a nyílt informatikai rendszer lehet az egyetlen járható út Európa számára” – nyilatkozta Farkas Károly, az i-Cell operatív igazgatója.

 

Szerverelhelyezés ötkilences rendelkezésre állással

Az útdíjfizetési rendszernél hatványozottan fontos a kiemelt rendelkezésre állással megbirkózó informatikai háttér. A fejlesztő cég és az Invitech régóta dolgozik együtt. A vállalat az e- útdíjrendszer esetében szerverhoszting szolgáltatást biztosít Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, a Kozma utcai DataCenterben, és kiemelt fokozatú, ötkilences rendelkezésre állást vállal a hűtés és az áramellátás tekintetében.

„Még korábban az egyik InnoMax-rendezvény után lehetőségünk nyílt a Kozma utcai DataCenter meglátogatására, és az ott látottak, valamint a technológiai jellemzők alapján ez az adatközpont tűnt a legmegfelelőbb és a legbiztonságosabb megoldásnak a szerverelhelyezésre. Amikor elindult az útdíjrendszer kivitelezése, akkor a versenyeztetés során az Invitech nyerte el a szolgáltatás biztosítását” – tette hozzá az operatív igazgató.

Töltő kép

Kérem várjon!

Hírlevél feliratkozás

Név:
E-mail cím:

1467054913_icon-ios7-arrow-right