{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

5 dolog az IT biztonságról, amit a főnököd is szeretne, ha tudnál

A mondás szerint a lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem. Még egy professzionális IT biztonsági rendszerben is kárt tudnak okozni azok a kollégák, akik nincsenek tisztában a biztonsági szabályokkal.

Vagy egyszerűen csak figyelmetlenségből, hanyagságból nem alkalmazzák őket. Természetesen az adott cég felelőssége, hogy kellőképpen felkészítse a dolgozóit, ezzel együtt néhány alapvető dolgot enélkül is célszerű, sőt illik tudni.

1.

A céges adatok a vállalat tulajdonát képezik. Emiatt a munkáltatónak indokolt esetben joga van belenézni a számítógépedbe, elolvashatja a céges levelezésedet. Erre akkor is szükség lehet, ha egy váratlan baleset vagy a munkavállaló elbocsátása után a feladatokat, velük együtt a munkafolyamatok ismertetését és a céges kapcsolatokat át kell adni az új kollégának vagy a helyettesnek.

2.

A céges rendszerekhez használt jelszó legyen "erős" (legyen benne kis- ésvagy nagybetű, szám és speciális karakter! az olyanok mint a mama01 vagy keresztnevem26 nem ajánlott formátum). Lehetőleg ne kerüljön illetéktelen kezekbe. Nem ajánlott, hogy otthon a gyerekeid a céges laptopon játsszanak, a párod azon nézze a kedvenc sorozatait, te pedig arra tölts le mozifilmeket. Minél több embernek van hozzáférése a géphez, annál nagyobb a kockázata, hogy valami nem kívánatos dolog történik.

3.

A mobiltelefon ugyanolyan IT-eszköz, mint a számítógép. Biztonsági szempontból ennek megfelelően kezeljük.

4.

A közösségi média, Facebook, Messenger használata biztonsági kockázatot jelenthet: léteznek olyan vírusok, amelyek kifejezetten Messengeren terjednek. Hacsak kifejezetten nem tartozik hozzá a munkádhoz, és nem kérik a főnökeid, hogy Facebook-on, Messengeren keresztül elérhető légy a számukra, ne telepítsd ezeket az alkalmazásokat, csak a magánhasználatú mobilodra. A céges mobilra csak biztonságos applikációkat telepíts, azokat, amikre a munkád során szükséged van.

5.

Amennyiben engedélyezett számodra a távoli munkavégzés, de nem kapsz céges laptopot, akkor az otthoni számítógépet kell biztonságossá tenned. Ha a gépet az összes családtag használja, védd erős jelszóval a saját profilodat. Használj vírusvédelmi szoftvert, és ne engedd, hogy a családtagok azt a gép gyorsítása érdekében kikapcsolják. A céges adatokat ne töltsd le és ne tárold a saját gépeden, dolgozz a felhőbe. Amennyiben muszáj letöltened adatokat, az adott céges mappát védd le egy külön jelszóval. A munkavégzés befejeztével töröld a lomtárat és a letöltések mappa tartalmát is.

 

Ajánlott bejegyzés:

Az IT biztonság folyamatos harckészültséget kíván