{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

Eljött a digitális épületek kora

Az irodaházak és plázák üzemeltetői a helyiségeik bérbeadásából élnek, és a kínált felszereltséggel igyekeznek minél inkább a technológiai fejlődést követni, és partnereik kedvében járni. Ennek következtében a beépített digitális infrastruktúra, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások tárháza rohamos ütemben bővül.

A digitalizáció számos iparágat alakított át, és úgy tűnik, most az ingatlanipar van soron. Néhány évvel ezelőtt jelent meg egy új trend: a proptech, ami property és technology kifejezések keresztezéséből született. Tartalmát sokféleképpen definiálják a szakemberek, de a trend leginkább olyan megoldások megjelenését és elterjedését jelenti, amelyek új, technológiailag innovatív termékeket vagy üzleti modelleket kínálnak az ingatlanpiacok számára, természetesen a fogyasztói attitűd változásainak fényében.

Kezdjük az alapoknál

Ahogy egy iroda elképzelhetetlen áram és víz nélkül, ugyanúgy belső hálózat, internet, adatbiztonság és kommunikációs szolgáltatások nélkül is. A cégek ma már technológiai téren is kényelmet várnak el: a digitális infrastruktúra a háttérben láthatatlanul dolgozva segítse a hatékony és zökkenőmentes munkavégzést.

Mit érdemes átgondolni, amikor akár üzemeltetőként, akár bérlőként szolgáltató partnert választunk? Biztos, hogy szükség lesz:

  • stabilan és gyorsan működő, szélessávú internetkapcsolatra,
  • vezetékes (IP) telefonszolgáltatásra,
  • az irodai működés virtuális kiterjesztésére a felhőbe,
  • biztonságra szolgáltatásokra, mint pl. tűzfal, végpont védelem vagy spam szűrés.

Ezek ma már alapvető elvárások a megbízható üzletmenethez, azonban a szolgáltatások integráltsága, összetettsége rengeteget nyom a latba, amikor a cég működésének hatékonyságáról, vagy éppen a felhasználói élményről van szó, melyet a vállalati ügyfelek és a munkatársak egyaránt igénybe vesznek. Az internet alapú telefonálás és a felhő alapú alkalmazások együttműködése ma már alapvető elvárás egy modern irodai környezetben.

Ráadásul a digitális infrastuktúra gyors és stabil működésére nem csak a napi üzletmenet érdekében van szükség, hanem azért is, mert az alkalmazottak is egyre több, az életüket megkönnyítő szolgáltatást várnak el a munkahelyüktől, melyeknek mind erre a rendszerre kell épülniük. Jó példa erre az Invitech megoldása, ami integrálta saját digitális, telefonos szolgáltatásait, vezetékes és mobilhívási lehetőségeit a Microsoft csapatmunkát támogató Teams szoftverével. Ennek köszönhetően a kollégák a chatelésen, fájlok megosztásán és közös szerkesztésén, közös naptár- és jegyzethasználaton kívül modern alközponti funkciókat érhetnek el, továbbá audió- és videóhívásokat indíthatnak, illetve fogadhatnak PC-n, tableten, okostelefonon és modern, digitális vezetékes készüléken, közvetlenül a Teams szoftverből. Ez egyaránt hasznos lehet mind egy irodaház bérlői, mind üzemeltetői számára.

Beépített okos megoldások

Ha igény van különféle okos eszközökre, okos otthonokra, sőt okos városra is, akkor logikus lépés, hogy a cégek okos irodákat, a kereskedők pedig okos boltokat szeretnének maguknak.

Az ingatlan tanácsadói és befektetési szolgáltatásokat nyújtó CBRE 2019 végén felmérést publikált arról, hogy technológiai értelemben mennyire fejlettek 6 kelet-közép-európai ország irodaházai, beleértve a Visegrádi Négyeket, Ausztriát és Romániát. A felmérés során a cég munkatársai 79 irodaházban 30 cég 1800 alkalmazottját kérdezték meg. A szakemberek energia és hatékonyság, továbbá bérlői élmény és biztonság kategóriákban végezték értékelést.

A PropTech 2019 címet viselő felmérésben megkérdezett vállalatok 70%-a nyilatkozta, hogy fejleszteni szeretné a munkahelye technológiai hátterét. A kutatásból az is kiderült, hogy a cégek 30% -a az irodaház kiválasztása során fontos szempontnak gondolja az intelligens épülettechnológiát.

Az elemzés nem talált lényeges különbséget a vizsgált országok irodaházai között, ugyanakkor majdnem az összes épület az energia és a hatékonyság szempontjából kapott magasabb pontszámot. Ezzel szemben a bérlői élmény és biztonság területén még bőven van hová fejlődni a régióban.

Stabil kapcsolat

Az internet, wifi, telefon, felhő, tűzfal, okos megoldások stb. működéséhez ma már egy irodaépületnél alapvető elvárás egy kétirányú, redundáns optikai kapcsolat és egy backupként működő mikrohullámú szolgáltatás, amelyek együttesen támogatják a gyors, stabil és zökkenőmentes működést.

Belső hálózat

Egy modern, okos, digitális épületnél már a tervezéskor gondolni kell egy olyan előre kiépített, belső hálózati rendszer kialakítására, ami lehetővé teszi, hogy a bérlők könnyen, gyorsan, költséghatékonyan igénybe tudják venni az általuk preferált szolgáltató telekommunikációs szolgáltatásait.

Az Invitech képes olyan központi telekommunikációs infrastruktúrát nyújtani egy irodaház számára, amely ellátja az üzemeltetés és bérlő közötti zárt kapcsolatot. Ezzel egy korszerű irodaház üzemeltetői hozzáadott értékként biztosíthatnak belső telefonhálózati szolgáltatást bérlőik részére.

Wifi lefedettség

Ma már nem csak a bérlők, vendégek, vásárlók, hanem egy irodaház, vagy kereskedelmi központ üzemeltetője számára is alapvető igény a teljeskörű wifi lefedettség, mivel épületüzemeltetésénél használt eszközök is wifin működnek. Ilyenek lehetnek például a digitális reklámfelületek, interaktív táblák a liftnél, audió és videó alapú kommunikációs berendezések, illetve más, a közös területeken, helyiségekben használt eszközök.

Ezen kívül persze a nyilvános wifik működése is alapkövetelmény, főképp az éttermek, kávézók, recepciók területén, illetve ma már egyre inkább az épületekhez kapcsolódó szabad tereken is, legyen az egy belső udvar, vagy akár futópálya az épület tetején.

Adatbiztonság

A felsorolt megoldások természetesen rengeteg adat mozgására kínálnak lehetőséget, amelyek biztonságára is gondolni kell, legyen szó a bérlők és üzemeltetők, vagy éppen a beléptetett vendégek, vagyis a teljes épület adatairól. Ennek érdekében komplex, hardveres és szoftveres megoldások telepítésével célszerű tervezni, a wifi és hálózat védelmétől kezdve az egyes végpontok biztonságáig.