{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

Érkeznek az 5G telefonok

Az Invitech a magyarországi „5G koalíció” egyik alapító tagja

A Qualcomm december elején zajlott konferenciáján minden az 5G-ről szólt: az eseményen tesztelhető hálózatot és telefon-prototípusokat is bemutattak.

A Qualcomm gyártja a Google Pixel 3 és Samsung Galaxy Note 9 agyaként is működő Snapdragon chipeket, ezért a cég évvégi rendezvénye, a Snapdragon Tech Summit mindig jó indikátorként szolgál a következő év mobil technológiával kapcsolatban. Az előzetes hírverés alapján úgy tűnt, idén az 5G visz majd mindent, és akik erre tippeltek, azok nem is csalódtak.

Az 5G rendszer akár egy-két nagyságrenddel gyorsabb adatátvitelt nyújt, mint a jelenlegi 4G LTE hálózatok, ami a nagyobb fájloknál megszokott pár perces letöltés helyett akár másodperceket is jelenthet. Szakértők szerint az új technológia rendkívüli módon felgyorsíthatja számos terület fejlődését, az önvezető autóktól kezdve a virtuális és kevert valóságon át az online orvosi szolgáltatásokig, beleértve akár egy műtét távoli elvégzését. Éppen ezért évek óta nagy hype van az 5G körül, de most végre úgy tűnik, a kereskedelmi forgalomba hozható rendszer elérhető közelségbe került.

Ezt legjobban az 5G telefonok megjelenése jelzi előre, az új hálózaton ugyanis egyetlen, a jelenlegi forgalomban kapható készülék sem lesz használható. Vagyis amikor a piaci szereplők 5G telefonokat kezdenek bemutatni, akkor biztosak lehetünk benne, nincs már messze az indulás.

A konferencián éppen ez történt. A Qualcomm bejelentette új, Snapdragon 855 mobil processzorát, és egy rá épülő, működő telefon prototípust is. Mindez tovább erősíti annak valószínűségét, hogy 2019-2020 az 5G nyitánya lesz, ahogy azt már számos amerikai készülékgyártó és telekommunikációs cég meghirdette.

Magyarországon az Invitech az „5G koalíció” egyik alapító tagjaként aktív szerepet vállal az 5G technológia széles körű hazai elterjedésében. Egyrészt a társaság optikai hálózata és adatközponti infrastruktúrája a rendszer-architektúra fontos eleme lehet. Másrészt az Invitech olyan komplex informatikai megoldásokat is nyújt, amelyek elterjedésében az 5G új lehetőségeket jelenthet: gondoljunk csak az egymásra épülő távközlési és informatikai szolgáltatások konvergenciájára, az egyéni és az üzleti felhasználók körében zajló digitalizációra és az IOT-megoldások térnyerésére.

Forrás: c|net