InnoMax Díj: fenntarthatóság és tudásfejlesztés

Idén nyolcadik alkalommal került sor az ország egyik legnépszerűbb innovációs seregszemléjére

Az Invitech InnoMax Díj fókuszában ezúttal is a mindennapokat jobbá tévő, a közösségi érdeket is szolgáló innováció elősegítése állt. Az Invitech Solutions a szakmai támogatáson felül pályázatonként 500 ezer és 2 millió forint közötti összeggel jutalmazta a nyerteseket.

A pályázat meghirdetésére tavaly októberben került sor, Business és Nonprofit kategóriában. Ezúttal is több mint száz nevezés érkezett, ami részben annak köszönhető, hogy vannak cégek és szervezetek, akik már kifejezetten erre a pályázatra időzítik legújabb fejlesztésüket.

A győzteseket ez alkalommal is neves szakemberekből álló zsűri választotta ki. A megmérettetésen díjazott lett egy platform, ami a vállalkozások energiahatékonyabb és így gazdaságosabb működését segíti elő, továbbá a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett készségfejlesztő program, illetve a környezetünkben szükséges zöldfelület méretét meghatározó alkalmazás is.

„Öröm látni, hogy egyre több hazai cég és szervezet fedezi fel saját üzleti eredményességében a korszerű informatika kulcsszerepét. A Business kategóriában számos olyan üzletileg és társadalmilag is hasznos elképzeléssel találkoztunk, melyek komoly perspektívával rendelkeznek. A Nonprofit pályázatok esetében szintén olyan célkitűzések mellé állhattunk oda, amelyek egyértelműen a jövő kihívásai felé fordulnak, ilyen a fenntarthatóság, a környezettudatosság erősítése, valamint a fiatalok tudás- és készségfejlesztése. Nap mint nap számos új ötlet születik ebben az országban, jó látni és segíteni azt a folyamatot, ahogy a hasznos és ötletes elképzelésekből egyre több jut el a megvalósítás szakaszába” – mondta Dr. Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár (NFM), aki idén már második alkalommal vett részt a szakmai zsűri munkájában.

Dr. Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár (NFM)

„Mindkét kategóriában számos támogatásra érdemes pályázat futott be. Ez is azt mutatja, hogy az InnoMax Díj nagy lökést tud adni azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek az információs technológia révén teszik jobbá mindennapjainkat. A díj küldetése pontosan ez: elősegíteni, hogy minél szélesebb körben, és minél több ember számára váljanak elérhetővé az informatika által nyújtott előnyök. Hiszünk az informatika jövőformáló erejében, ezért dolgozunk, és ezért visszük tovább az InnoMax Díjat is” – nyilatkozta a díjátadón David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója.

David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója

40 százalékos megtakarítás IoT alapú technológiával

A Business kategóriában olyan innovatív, egyedi beruházási-, fejlesztési ötleteket vagy projektterveket vártak, amelyek felhasználása nem csak a pályázó saját, hanem mások üzleti sikereihez is hozzájárulhat.

A kategória nyertese az Energrade Kft. lett a vállalkozások energiahatékonyabb működését segítő, IoT-technológiát alkalmazó platformjával. Az innováció lényege a vállalatok működését a felhasznált energiamennyiség szempontjából monitorozó megoldás, melynek révén akár 40 százalékos energiaköltség-megtakarítás is elérhető.

A kategória második helyezettje a Patika.net Zrt. lett egy teljesen automatizált, felhőalapú online gyógyszertár-hálózat tervével, a harmadik helyezett pedig az Ultinous Zrt. lett személyfelismerő-rendszerének fejlesztési tervével.

Digitális megoldásokkal az élhetőbb környezetért

Az idén is a Magyar Adományozói Fórum szakmai támogatásával szervezett Nonprofit kategória szintén izgalmas feladatot adott a zsűrinek, és rendhagyó módon hat szervezet is díjazott lett magas színvonalú anyagával.

A Járókelő Közhasznú Egyesület egy digitális térkép tervéhez nyert támogatást, ez a gyalogosok mindennapi életét könnyíti majd meg azzal, hogy bejelölhetőek lesznek rajta például az elkopott felfestések, a közlekedőket akadályozó tereptárgyak, valamint arról is információt nyújt majd, hogy mikorra javítják ki ezeket az illetékes hatóságok.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület egy olyan alkalmazáshoz kap támogatást, amely megmutatja, hogy a környezetünkben elhelyezett növények mennyisége elegendő-e ahhoz, hogy pótolni tudja az általunk elhasznált levegőt, vagy biztosítani tudja-e a megfelelő páratartalmat.

A Pro Gemmo Alapítvány egy digitális munkafüzettel pályázott. Ennek segítségével mindenki praktikus ötleteket kaphat ahhoz, hogy környezettudatosabban éljen a mindennapokban és minél ökobarátabbá tehesse otthonát.

A nyertes pályázatok között a környezetünket élhetőbbé tévő fejlesztések mellett, az oktatás is nagy hangsúlyt kapott. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány például egy digitális információs csomagon dolgozik, amelynek segítségével akadálymentessé válhat a természettudományos tantárgyak oktatása. A szintén díjazott Gondolkodás Öröme Alapítvány olyan táborokat kíván szervezni, amelyeken a matematikában tehetséges diákok az informatika segítségével tudják fejleszteni problémamegoldó képességüket. A Szociális Innováció Alapítvány pedig különdíjként, technikai eszközöket kap annak érdekében, hogy megvalósíthassa a pályázatában szereplő Skype-kuckó tervét, amellyel a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett készségfejlesztő foglalkozásokon távolról is be tudnak majd jelentkezni az önkéntes oktatók.

A pályázatok elbírálásában Dr. Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár mellett, részt vett az üzleti világból Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója, valamint Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója is. A civil szférát pedig Dr. Molnár Klára, a Magyar Adományozói Fórum igazgatója képviselte. Az Invitech Solutions nevében a zsűrit elnöklő Javorniczky Áron operatív vezérigazgató-helyettes mellett Horváth Balázs stratégiai és üzletfejlesztési igazgató, valamint Marton László vállalati és kormányzati igazgató vett részt a díjazottak kiválasztásában.