Az Invitech 2018 május 30.-ig az Invitel Csoport részét képezte. Az Invitel Csoport több telekommunikációs, informatikai és kábeltelevíziós szolgáltató vállalat egybeolvadásával jött létre. A vállalat 2003-ban egyesítette „Invitel” brand alatt szolgáltatási portfólióját.

Az Invitel jogelődjeinek története a gazdasági rendszerváltozás idejére nyúlik vissza. 1989-ben a korábbi monolit struktúrában működő Magyar Posta három részre válásával a távközlési feladatok önálló társaságba szerveződtek. 1993. július 1-jén hatályba lépett a távközlési törvény, amely koncessziós szolgáltatásnak minősítette a közcélú telekommunikációs szolgáltatásokat. 1994 februárjában, a területi koncessziós pályázat eredményének kihirdetése után 12 önálló telefontársaság jött létre – ezzel alakultak meg az Invitel jogelődjei is.

 • 2001-ben, az 1994-ben alapított, koncessziós társaságként működő jogelődök, a Digitel 2002, a Déltáv, a Jásztel, és az UTI társaságok felvásárlásával megalakult a francia tulajdonú Vivendi cégcsoport.
 • 2002 júliusában a jogelődök beolvadtak a Vivendi Telecom Hungary Rt-be, melyet 2003. május 13-án közösen megvásároltak a GMT és az AIG befektetési társaságok. A vállalat 2003 szeptemberétől kezdődően Invitel cégnéven működött tovább és Invitel márkanév alatt egységesítette termékeit, valamint szolgáltatásait.
 • 2006-ban az Invitel megvásárolta az Euroweb Zrt-t és az Euroweb Romania S.A.-t.
 • 2007-ben a cégcsoport felett a TDC A/S (Tele Denmark) tulajdonában lévő, amerikai egyesült államokbeli Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) szerzett tulajdont. A kibővült cégcsoport tagvállalatai (a Hungarotel Zrt., a PanTel Kft. és az EuroWeb Zrt.) 2007. december 31-i hatállyal beolvadtak az Invitelbe, míg a Pantel Technocom Kft., a jelenlegi InviTechnocom Kft. azóta is önálló jogi személyként folytatja tevékenységét.
 • Szintén 2007-ben a cégcsoport megvásárolta a Tele2 Kft-t. A Tele2 magyarországi tulajdonrészének megszerzésével az Invitel az ország vezető alternatív hálózati szolgáltatójává vált, a vezetékes szolgáltatók sorában pedig a második legnagyobb vállalattá nőtte ki magát. A Tele2 2008. január 1-jétől Invitel Telecom Kft. néven működött tovább, egyre több szolgáltatást kínálva partnereinek. Fő profilja más távközlési szolgáltatók hálózatán keresztül megvalósuló, hívásonkénti közvetítő választás és közvetítő előválasztás útján elérhető telefon-, valamint internet szolgáltatás volt. 2009-ben az Invitel részévé vált.
 • 2008-ban az Invitel megvásárolta a bécsi székhelyű Memorex Telex Communications AG-t és külföldi leányvállalatait.
 • 2009 februárjában a cégcsoport operatív irányítását a HTCC-től a Dániában bejegyzett Invitel Holdings A/S vette át, majd 2009 októberétől kezdődően a Mid Europa Partners (MEP) fokozatosan megvásárolta a TDC A/S (Tele Denmark) tulajdonában lévő teljes Invitel részvénycsomagot, melynek eredményeként 2010. július 5-én az Invitel az MEP tulajdonába került. Az MEP jelentős tudást hozott az Invitelbe, elsősorban a régió szélessávú távközlési ágazatával kapcsolatban, amely stratégiai értéket jelent.
 • 2010 végén az Invitel nemzetközi nagykereskedelmi üzletágát és a cégcsoport külföldi leányvállalatait a Türk Telecom International vásárolta meg.
 • 2011-ben az Invitel megvette a FiberNet cégcsoportot. Az akvizíciónak köszönhetően az Invitel belépett a magyarországi kábelpiacra, jelentősen növelve a cégcsoport lakossági piaci jelenlétét. A FiberNet társaságok 2011. szeptember 30-tól az Invitel részévé váltak.
 • A távközlési iparágban szokásos gyakorlattal összhangban az Invitelt ebben az időszakban 100%-ban közvetlenül tulajdonló anyavállalat – a Magyar Telecom B.V. (Matel) – 2004-től kezdődően, az Invitel cégcsoport finanszírozása érdekében kötvényeket bocsátott ki és refinanszírozott a luxemburgi tőzsdén. 2013-ban az akkori tulajdonos, a Matel a cégcsoport tőkeszerkezetét átalakította azzal a céllal, hogy annak optimális működéséhez szükséges, hosszú távon is fenntartható finanszírozási struktúrát alakítson ki.
 • A már több mint húszéves tapasztalattal rendelkező cégcsoport tagvállalatai 2016. június 30-tól INVITEL Távközlési Zrt. néven a lakosság és a kisvállalkozások, Invitech Megoldások Zrt. néven pedig a közép- és nagyvállalati, intézményi, valamint nagykereskedelmi ügyfelek professzionális kiszolgálását végezték 2018. májusáig. A csoport két pillérét az Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. támogatta adminisztratív szolgáltatásaival.
 • 2017 márciusában az Invitel Csoport részvényeinek meghatározó hányada a China-CEE Fund tulajdonába került. A China-CEE Fund egy 430 millió dolláros private equity alap, amelynek befektetési tanácsadója a budapesti irodával is rendelkező CEE Equity Partners. Az alap a közép-kelet európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője, jelenleg összesen 9 befektetése van. A 2014 végén megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései.
 • 2018. május 30.-án lezárult a lakossági és kisvállalati üzletágat képviselő Invitel Távközlési Zrt. DIGI Kft. általi felvásárlása. Ezzel a korábbi csoportstruktúra is átalakult,megszűnt az Invitel Csoport. Az Invitech változatlan tulajdonosi háttérrel, önállóan folytatja tevékenységét.
 • Az Invitech ICT Services Kft. 2018. augusztus 31-i közgyűlésének döntése értelmében 2018. év végi hatállyal módosul a cégcsoport makróstruktúrája, melyről bővebb információ itt olvasható.
 • A cégcsoport szervezeti struktúrája – a 2018 év végén elhatározott egyszerűsítési folyamat következő lépéseként – várhatóan 2019. július 31-i hatállyal úgy módosul, hogy az Invitech Központi Szolgáltatások Zrt. beolvad az Invitech ICT Services Kft.-be, amely a beolvadó társaság általános jogutódja lesz. A beolvadásról bővebb információ itt olvasható.
 •  

   

  Creative Commons Licenc
  Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.

 

Töltő kép

Kérem várjon!

Hírlevél feliratkozás

Név:
E-mail cím:

1467054913_icon-ios7-arrow-right