1971

Az első email és számítógépes vírus születése.

1971 mozgalmas év volt. Íme néhány példa, hogy csak a legfontosabbakat említsük:

  • Február 15-én az Egyesült Királyság és Írország decimális rendszerre tértek át országaik valutájával (addig egy shilling 12 penny volt, egy font pedig 20 shilling, azaz 240 penny).
  • Április 5-én Olaszországban kitört az Etna, egy új, délkeleti krátert hozva létre a hegyen, lávával öntve el a közeli obszervatóriumot, továbbá a drótkötélpályás felvonó állomását és több oszlopát.
  • Márciusban az Intel értékesítette a világ első kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszorát, az Intel 4004-et, mégpedig egy japán cég számára.
  • Július 3-án holtan találták Párizsban Jim Morrisont.
  • Október 1-jén megnyitotta kapuit Floridában a Walt Disney World.
  • A világ első CT berendezése elkészítette a történelem első fényképét egy élő emberi agyról.
  • Kereskedelmi forgalomba kerültek a lágy kontaktlencsék.
  • Az Apollo 15 asztronautái először autóztak a holdjáróval.
  • Olyan klasszikusok kerültek a mozikba, mint a Mechanikus narancs, Hegedűs a háztetőn,  Francia kapcsolat, Gyémántok az örökkévalóságnak, Dirty Harry és Shaft.

Mindeközben persze az internet fejlődése sem állt meg: két korszakalkotó dolog is történt ebben az évben.

Email születik

A világ első emailjét Ray Tomlinson küldte 1971-ben. Az 1941-ben született mérnök első munkahelye a BBN Technologies lett: az a cég, amelyet az USA védelmi minisztériuma az internet elődjének kifejlesztésével bízott meg, ami az ARPANET nevet kapta. Bár Tomlinsonnak kulcsszerepe lett a projektben, kifejezetten az elektronikus levelezés kidolgozására nem tartozott a feladatai közé.  A számítógépes hálózatokat használó tudósok ekkor már évek óta tudtak üzeneteket váltani egymással.  Csakhogy korlátozottan: például egy adott személynek csak ugyanarra a számítógépre lehetett levelet küldeni, vagy egy számozott postafiókba, ahol a beérkező üzeneteket muszáj volt kinyomtatni az olvasáshoz.

Tomlinson, akinek a @-ot köszönhetjük

Tomlinson viszont emberekkel és nem postafiókokkal akart kommunikálni, ezért belevágott a már létező megoldások kombinálásába és módosításába. Ő vezette be a @ szimbólumot, ami egy újfajta, azóta is működő „user@host” struktúra meghonosításához kellett. Szerepe volt több ma is használt adatmező meghatározásában, mint pl. a feladó, tárgy és dátum. Ugyanakkor az email elnevezést nem ő találta ki, ez csak néhány évvel később terjedt el.

Az új, innovatív szoftver a kevéssé fantáziadús SNDMSG nevet kapta. Tomlinson az első teszt leveleket egyazon szobán belül küldte el egy másik gépre, hogy láthassa az eredményt.

 

A sötét oldal is formát ölt

Az első vírust szintén a BBN Technologies egyik munkatársa, Bob Thomas írta, mégpedig ugyanabban az évben, amikor az email született. A Creeper elnevezésű program az ARPANET-en terjedve a TENEX operációs rendszert futtató DEC PDP-10 számítógépeket fertőzte meg. Miután hozzáférést szerzett, a vírus lemásolta magát a távoli rendszerre, majd kiírta a képernyőre: "I'm the creeper, catch me if you can!" (azaz én vagyok a Creeper, kapj el, ha tudsz). Ezt követően jött létre a Reaper program, ami törölte a Creepert.

Thomas kísérletképpen alkotta meg a programot, amit a népszerű Scooby Doo rajzfilmsorozat egyik karakteréről nevezett el. A Creeper nem jelentett valódi veszélyt, hiszen nem okozott kárt, továbbá egységes internet híján nem tudott kijutni a nagyvilágba, és a TENEX alapú gépeken kívül életképtelen volt. Az első, a neten szabadon terjedő vírust csak több mint 10 évvel később találták meg. De az már egy másik történet…