1991: az első weboldal

Ma már honlapok millióiról tájékozódunk, 30 évvel ezelőtt azonban még egyik sem létezett közülük. A világ első weboldala ugyanis 1991. augusztus 6-án jelent meg az interneten.

Az oldalt Tim Berners-Lee, a World Wide Web megalkotója hozta létre, és a honlap célja éppen ez volt, hogy elmagyarázza a web működését. Az oldal egy NeXT számítógépen futott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél (CERN). A honlap újraalkotott változata ma is megtekinthető.

Eközben a nagyvilágban

Az első weboldal, akkoriban jött létre, amikor:

  • Lemondott elnöki tisztségéről Mihail Gorbacsov, és megszűnt a Szovjetunió.
  • Megkezdődött a Jugoszlávia széteséséhez vezető délszláv háború.
  • Lech Walesa lett Lengyelország elnöke.
  • Az USA vezette szövetségi hadsereg a Sivatagi Vihar Hadművelet keretében bombázta Irakot.
  • Elhunyt Freddie Mercury, a Queen énekese és Robert Maxwell médiamogul.
  • Megjelent a Nirvana Nevermind című albuma.
  • Mozikba került a Terminator 2, a Bárányok hallgatnak, továbbá a Thelma és Louise
  • A Microsoft piacra dobta az MS-DOS 5.0-t.
  • Linus Torvalds közzétette az első Linux kernelt

 

A www születése

Annak idején a számítógépek elterjedésében óriási szerepet játszott az, amikor a szöveges, jellemzően parancsok begépelésével járó kezelőfelületet felváltották a grafikus, egérrel kezelhető megoldások. Ugyanez persze nem csak az egyes gépekre, hanem a számítógépek hálózatára is igaz: érthető módon felmerült az igény egy olyan felületre, amivel egyszerűbben hozzá lehet férni az interneten elérhető információkhoz.

Tim Berners-Lee, brit tudós, a CERN munkatársa 1989-ben kezdett el dolgozni a World Wide Web nevű rendszeren. Az eredeti cél a tudósok és egyetemek közötti automatikus információmegosztás támogatása volt. A CERN 1993 áprilisában nyilvánossá tette a projekt eredményeit, és ez tette lehetővé a ma ismert web széles körű elterjedését.

A web nem egyenlő az internettel

Sokan ezt gondolják, hogy a web maga az internet, pedig ez messze nem így van. Már jóval a web létezése előtt is működtek különféle online szolgáltatások, amelyek alkalmasak voltak információk tárolására, küldésére, elérhetővé tételére, mint például az email, FTP, Usenet. A web egy újabb megoldás lett az információcserére, ami könnyű kezelhetősége és egyéb előnyei miatt a világháló alapvető, megkerülhetetlen részévé vált.

Hivatkozások mindenütt

A World Wide Web a hiperhivatkozások ötletére épül: vagyis arra, hogy egy weboldalon linket lehessen elhelyezni, ami egy másik tartalomra mutat. Ahhoz, hogy ez az elmélet működjön, sok mindenre szükség volt:

  • egyrészt kellett egy szabvány a hivatkozások működéséhez (ez lett a Hyper Text Transfer Protocol, röviden HTTP),
  • szerver szoftverre, amely a kiszolgáló számítógépeken futva a gyakorlatban működteti a HTTP protokollt
  • magukra a webszerverekre, amelyeken ezt a szoftver üzemelt,
  • böngészőprogramra, amellyel a kliens gépek olvasni tudták a weboldalakat,
  • végül pedig természetesen weboldalakra.

 

Mindet elsöprő siker

Ma már nehéz elképzelni, hogy Berners-Lee és a projekthez csatlakozott kollégája, Robert Cailliau 1990-ben, a European Conference on Hypertext Technology eseményen nem találtak olyan céget, amely hitt volna az ötletükben és melléjük állt volna a fejlesztésben. Pedig ez a megoldás tette lehetővé, hogy a neten publikált információkat ne csak képzett kutatók, oktatók, hanem akár egy gyerek is el tudja érni.

A Netcraft 2019 áprilisi felmérése több mint 1,4 milliárd weboldalt regisztrált, közel 234 millió egyedi domain néven, melyeket majdnem 9 millió webszerver szolgál ki.

Nem csoda, hiszen az évtizedek során a web az információ publikálásának, megosztásának, szolgáltatások nyújtásának alapvető, eszközévé vált minden területen.

CÍMKÉK: weboldal, első