A gyártócégeknek is segít a skálázható felhőtechnológia

Manapság a gyártóknak is gyorsan kell alkalmazkodniuk a vásárlói igények és az ellátási láncok változásaihoz. A skálázható felhőtechnológia segíthet nekik, hogy megfeleljenek a kihívásoknak.

A gyártó cégeken minden eddiginél nagyobb a nyomás, hogy termékeiket minél gyorsabban és minél alacsonyabb áron állítsák elő. Eközben azonban a termékek egyre szofisztikáltabbá válnak, és ezért összetettebb gyártási folyamatokra van szükség.

Az iparágban rengeteg szó esik az Ipar 4.0 koncepcióról, ami a gyártás nagyszabású, átfogó digitalizációját jelenti. Csakhogy ezt számos középméretű cég nem engedheti meg magának. Ugyanakkor léteznek olyan praktikus, elérhető felhő alapú technológiák, ami az ilyen vállalatok számára is azonnal érzékelhető változást hozhat. Íme néhány példa.

A leállások megelőzése

Egy rendszer leállása a termelékenység legfőbb ellensége. A felhő alapú infrastruktúrák sokkal stabilabban működnek, mint egy helyi informatikai rendszer, ezért segíteni tudnak a kiesések minimalizálásában, illetve elkerülésében. Kulcsszolgáltatás lehet a biztonságos backup és a gyors visszaállítás.

A tapasztalat azt mutatja, hogy számos gyártó cég az adatmentéseit ugyanabban az épületben tárolja, mint az élesben használt adatokat – még az is megeshet, hogy ugyanabban a szervertereben. Könnyű belátni, hogy ez nem igazán katasztrófatűrő megoldás, hiszen az eredeti adatok elvesztésekor könnyen megsérülhetnek vagy megsemmisülhetnek a biztonsági mentések is. A felhő ezt a problémát is áthidalja.

Könnyű kezelés

A felhő alapú rendszerekhez olyan jól átlátható és könnyen menedzselhető kezelőfelület társul, aminek köszönhetően a vállalat informatikusai értékes időt takaríthatnak meg, és felszabaduló kapacitásaikat fontosabb feladatokra fordíthatják.

Igény szerinti skálázhatóság

A felhőben működő erőforrások egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy hardverberuházás nélkül, bármikor növelhető vagy csökkenthető a felhasználásra kerülő informatikai kapacitás. Ez a gyártás vezérlését, támogatását is nagy mértékben skálázhatóvá teszi.

A vertikális skálázással a processzorok számát, a memória és a tárhely mennyiségét, vagyis egy adott szerver teljesítményét lehet megnövelni – persze egy adott mértékig. Ezután következhet a horizontális skálázás, ami a szerverek számát növeli vagy csökkenti. A diagonális skálázás pedig e két módszer kombinációját jelenti.

Egységes programozhatóság

Az API alapú működés lehetővé teszi, hogy a felhőből könnyen vezérelhető, módosítható, egységesíthető, átvehető legyen a gyártási folyamat akár egymástól távol eső telephelyeken, akár eltérő applikációk, adatbázisok, rendszerek használata esetén is.

Adatvezérelt döntések

A leghatékonyabb gyártói döntéseket adatok intelligens elemzése alapján lehet meghozni. A felhőtechnológia megkönnyíti az adatok rögzítését, tárolását, elemzését, továbbá jelentések készítését, miáltal a cég gyorsan tud megalapozott döntésre jutni, ami például az előállítási ciklus lerövidüléséhez vezethet.

Minőség-ellenőrzés

Egy felhőalapú rendszer képes egységes minőségellenőrzési rendszer működtetésére, nyomon követve a teljes gyártási folyamatot, a különféle eszközöket, platformokat, munkafázisokat.

Automatizáció

Bár egy közepes cég számára az Ipar 4.0 még elérhetetlennek tűnhet, de a felhő segítségével meg lehet tenni az első lépéseket az automatizálás irányába az IoT megoldások, a robot technológia és a felhő által nyújtott összekapcsolhatóság révén.

Számos esetben az is könnyebbség lehet, ha törvény által megkövetelt megfelelőségi jelentések készítését automatizálni lehet.