A világ legmenőbb szerverparkjai

A felhő üzemeléséhez többek között valóságos erődítményként működő adatközpontokra van szükség.

Miközben teljesen természetesnek vesszük, hogy az adatainkat és a legkülönfélébb szolgáltatásokat bármikor és bárhonnan elérhetjük a felhő segítségével, nem feltétlenül gondolunk bele, milyen grandiózus technikai megoldásokra van szükség a háttérben ahhoz, hogy mindez zökkenőmentesen működjön 4 milliárd internetfelhasználó számára.

Íme, néhány híres adatközpont (nagy kapacitással rendelkező, professzionális szerverfarmok) a nagyvilágból, amelyek bolygónk digitális idegrendszerének gigászi, emblematikus centrumai.

 

Tulip Data Center, India – akkora mint 12 Taj Mahal együtt

India legnagyobb adatközpontja a 8 milliós Bengaluru városában működik. A hétemeletes épület több mint 800 ezer négyzetméteres, ami 12 Taj Mahal-nyi területnek felel meg.  A földszintjén 16 darab, egyenként 4 megawattos kapacitású generátor üzemel, plusz az épület mellett még 4 másik, és a működésüket 3 saját üzemanyagtank is garantálja. Az adatközpontban 14 ezer szerver rack helyezhető el, ami együtt akár 100 megawatt energiafelvételt is eredményezhet. A Tulip Data Center eleve Tier 4-es adatközpontnak épült, és energiafelhasználásának hatékonysága (power usage effectiveness, PUE) legendásan jó. Amikor 2012-ben üzembe helyezték, Ázsia legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb szerverparkja volt, és jelenleg is a legjobbak között tartják számon.

 

 

Range International Data Center, Kína – óriásberuházás Langfangban

Az adatközpont azért jött létre, hogy stabilan ki tudja szolgálni Kína robbanásszerűen növekvő IT szektorának igényeit. A több mint 4 milliós Langfang városában Pentagon méretű területen elterülő központot részben állami, részben magántőkéből hozták létre. Az IBM nem csak a tervezésében és felépítésében vett részt, de az üzemeltetést is ellenőrzi. A teljes komplexum 150 megawatt energiát fogyaszt. A Financial Times szerint a központ átadása után a város GDP-jében az IT és adatfeldolgozás részaránya elérte a 20%-ot.

 

Kolos Data Center, Norvégia - A „zöld” szerverpark

Még el sem készült, és máris óriási figyelmet kapott: Európa legnagyobb adatközpontja egy kis falu mellett épül Norvégiában. A Kolos Data Centert teljes egészében megújuló energiaforrásokból táplálják majd, a szél és a víz erejére egyaránt építve. A beruházó szerint ez 60% megtakarítást jelent majd az energiaköltségekből, ami olcsóbbá teheti a szolgáltatást az ügyfelek számára.

 

 

The Citadel, USA – az amerikai digitális kolosszeum

Szintén befejezésre vár az ambiciózus nevű, 670 ezer négyzetméteres, észak-nevadai Citadella, ami a tervek szerint valóságos technológiai erődítmény lesz: 260 szabadalmaztatott újítást fognak alkalmazni benne. Az építtető Switch a Kolos-hoz hasonlóan 100%-ban megújuló energiaforrásokból termelné ki a szüksége 650 megawattot. A cég Superloop hálózatának köszönhetően az adatközponttól Los Angelesig 9 milliszekundum, San Franciscoig pedig csak 4 milliszekundum késleltetés léphet fel. A Tier IV-es szabvány szerint készülő létesítmény teteje akár a 320 kilométer per órás szelet is kibírja, áramellátásáról három, egymástól független rendszer gondoskodik.

 

China Telecom Data Center, Kína – A világ legnagyobbja

A világ legnagyobb adatközpontja Belső-Mongóliában, a közel hárommilliós Hohhot városa mellett, az Inner Mongolia Information Parkban található: közel egymillió négyzetméteren terül el. A létesítményben az adatközponton kívül call centerek, raktárak, irodák és lakások is vannak a dolgozók számára. A China Telecom Data Center egyúttal a legdrágább is a világon: létrehozása 3 milliárd dollárba került.  A helyszín több szempontból is ideális: az 1050 méteres tengerszint feletti magasságon az átlaghőmérséklet 6 Celsius fok körül mozog, ami az év 8 hónapjában természetes hűtést biztosít. Ráadásul nagy a csapadék mennyisége, és az eltárolt vizet áramtermelésre lehet használni.

 

Magyarország is felkerült a modern adatközpontok térképére

Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon a legjobb, Tier III-as minősítést az Invitech adatközpontja, a DC10-III tudhatja magáénak. A Kozma utcában a korábbi Athenaeum nyomda épületét alakítottuk át a 21. századi infokommunikációs technológia követelményeinek megfelelően. Az épületben minden ellátási útvonal – például az adatátvitel, a villamosenergia-betáplálás és a hűtés – úgy lett megtervezve és kialakítva, hogy az üzemfolytonosság egy-egy alrendszer kiesése esetén is fenntartható legyen. A régióban is kiemelkedő minőséget nyújtó adatközpontban még karbantartás, berendezéscsere vagy bármilyen más, nem üzemszerű állapot esetén is garantáltak a szolgáltatási paraméterek. Az elit szerverparkot elsősorban pénzügyi, kereskedelmi nagyvállalatok veszik igénybe, ahol az adatkezelés kiemelkedő jelentőséggel bír.