Érthetően az adatközpontokról

A 21. századi informatikai szolgáltatások egyre könnyebbé teszik mindennapjainkat és hatékonyabbá az üzleti életet.

Természetessé vált, hogy a különféle alkalmazásokat és a saját adatainkat bármikor, bárhonnan elérhetjük, könnyen kommunikálhatunk és megoszthatunk dolgokat másokkal. Előnyös az is, hogy az egyik eszközön megkezdett munkát vagy szórakoztató tartalmat egy másik eszközön folytathatjuk. Az elmúlt években hasonló forradalom zajlott le a szerverek és az adattárolás területén is.

Ha saját szerverre van szükségünk, nem feltétlenül kell beszereznünk egyet: szolgáltatásként is megkaphatjuk, mégpedig skálázható kapacitással, és csak azért az erőforrásért fizetünk, amit valóban használtunk. Nagy teljesítményű rendszereket használva olyan elemzéseket végezhetünk el pillanatok alatt, amelyekről korábban nem is álmodhattunk.

Gyakran nem is gondolunk rá, hogy ezek mögött a szolgáltatások mögött mind az egyre fejlődő, robusztus adatközpontok állnak.

Bepillantás a kulisszák mögé

Az adatközpontok speciális létesítmények, melyeket kifejezetten nagy kapacitásokkal rendelkező, professzionális szerverfarmok elhelyezésére és üzemeltetésére alakítanak ki. Fő funkciójuk nem más, mint hogy a rengeteg számítógép folyamatosan, leállás nélkül, biztonságosan működjön. Ehhez a következő szempontoknak kell egyszerre megfelelni.

Érthetően az adatközpontokról | Invitech Solutions blog
 

1. Az infrastruktúra biztonsága

Először is a fizikai károktól kell megvédeni a gépparkot. Ez megköveteli a folyamatos – üzemszünetmentes áramellátást, a hőmérséklet megfelelő szinten tartását, az épület, a terem stabilitását, a pormentességet, az állandó páratartalmat, az automata oltórendszert. A légkondicionáló- vagy léghűtő rendszeren túl szükség van legalább két, egymástól független áramforrásra, kötelező elem a dízel generátor, mint ahogy a szünetmentes tápegység is. Természetesen alapvető fontosságú a stabil és nagy sávszélességű internetkapcsolat – az áramhoz hasonlóan több forrásból. A meghibásodott eszközöket leállás nélkül, zökkenőmentes működés mellett kell tudni cserélni.

Bármilyen hihetetlen, ezzel még mindig nem értünk a lista végére, mert egy igazán profi adatközpontot arra is felkészítenek, hogy mesterséges forrásból érkező rosszindulatú behatások se tudjanak működési zavarokat vagy adatvesztést előidézni.

Természetesen a fizikai adottságokon kívül az emberi tényező is rendkívül fontos: gondoskodni kell róla, hogy az adatközpontba illetéktelenek ne juthassanak be.

2. Digitális károkozás

Ha a fizikai szinten minden nagyszerűen működik is, a digitális térben rengeteg kockázat akad. Az illegális online behatolási kísérletek kivédése kritikus fontosságú, ennek érdekében az adatközpontok számos különféle szolgáltatást nyújtanak. Ilyen például a tűzfal, a túlterheléses (DDOS) támadások elleni védelem, a rendszeres adatmentés. Napjainkban már az is megoldható, hogy a szolgáltató átvállalja tőlünk a sérülékeny pontok azonosítását, minden biztonsági esemény és incidens kezelését, és a védelmi eszközök működtetését.

3. Felügyelet éjjel-nappal

Végül, de nem utolsósorban a teljes, rendkívül összetett rendszert a nap 24 órájában, az év 365 napján felügyelni kell, hiszen ha váratlanul bármilyen probléma lép fel, azt haladéktalanul el kell hárítani. A szolgáltató egyedül így tudja garantálni a zökkenőmentes üzletmenetet, illetve a szerződésben meghatározott szolgáltatási szintet. Az ügyfelek számára ez nyilván rendkívül fontos, különösen akkor, ha olyan területen tevékenykednek, amelynél egy rövid leállás is nagy károkat okoz. Egyes iparágakban még az is előfordulhat, hogy törvény kötelezi őket a megszakítás nélküli működésre.

Saját szerverszoba kontra szolgáltatói adatközpont

A fentiekből is látható, hogy a szerverek megbízható, folyamatos üzemeltetése nagy szakértelmet igénylő, összetett, költséges és időigényes feladat. Ezért nem biztos, hogy megéri a szükséges szerverterem kapacitásokat saját magunk számára kiépítenünk, ha egy szolgáltatótól mindezt beruházás nélkül, havi díjért, gyorsabban, költséghatékonyabban és skálázható módon igénybe tudjuk venni. Az adatközpontok biztonsága pedig - ahogy a szolgáltatók egymással versenyezve fejlesztik rendszereiket - az idő előrehaladtával csak egyre jobb lesz.

Tovább olvasna a témában?

Ajánljuk a HVG cikkét - Facebookozni sem tudna nélkülük: így működnek az adatközpontok

CÍMKÉK: adatközpont