Ausztráliában hárommillió hektáron építenek ki IoT hálózatot

A LoRA alapú hálózatra olcsó szenzorokat és adatelemző eszközöket fognak kapcsolni.

Így a gyapottermelőket aktuális időjárási és talajminőségi információkkal tudják ellátni, ezzel segítve az öntözés tervezését.

Ausztráliában hárommillió hektáron építenek ki IoT hálózatot

Ausztrália egy kontinensméretű ország, éppen ezért a helyieknek hálózatépítés esetén grandiózus méretekben kell gondolkodniuk. A piac több szereplője fogott össze annak érdekében, hogy közel hárommillió hektárnyi területet fedjenek le egy mezőgazdaságot támogató IoT rendszerrel.

A telepítendő eszközöket a Semtech adja, az adatforgalom a National Narrowband Network Co (NNNCo) hálózatán zajlik majd, az adatokat pedig a Goanna Ag mezőgazdasági vállalat fogja hasznosítani.

A megoldás lényege, hogy kis költségű érzékelők rendszerét állítják munkába, az általuk rögzített és továbbított adatokat pedig feldolgozva, elemezve juttatják el a földet művelőkhöz. A farmerek így a mindig friss talajnedvességi és helyi időjárási adatok alapján megalapozott döntéseket tudnak hozni az öntözés ütemezéséről, vagy akár automatizálhatják is azt. Az eszközök még az öntözőberendezések víz- és üzemanyag tartályának állását is figyelemmel kísérik.

A rendszer az állatállomány monitorozására is alkalmas lesz: például a tehenek fülén elhelyezett GPS alapú eszköz nemcsak az állat pozíciójával, hanem az egészségi állapotával kapcsolatban is tud információkat küldeni, ami alapján az állattartók riasztásokat is kaphatnak.

A tervek szerint a teljes területen több mint kétezer érzékelőt és 100 kommunikációs gatewayt építenek ki. A rendszer az egyre népszerűbb LoRaWAN protokollt használja majd adattovábbításra. Ezt ugyanis kifejezetten olyan hálózatokhoz találták ki, amelyet kis energiaigényű, kevés adatot küldő és fogadó eszközök alkotnak, viszont az információkat nagy távolságra (akár 10-15 km-re) is el kell juttatni. A LoraWAN olyan előnyökkel büszkélkedhet, mint a kétirányú kommunikáció, széles rádióspektrum, zavartűrés, hosszú akkumulátor élettartam és végül, de nem utolsósorban: háromszintű titkosítás által védett teljes adatbiztonság.

Például Párizs, Brüsszel és Szingapúr már teljes LoRaWAN lefedettséggel büszkélkedhet, de Franciaországban már egy országos LoRaWAN hálózat kiépítését kezdték meg.

Az Invitech 2018 elején jelentette be, hogy LoRa-hálózata már Budapest-szerte elérhető. A vállalat üzleti ügyfelei számára IoT Insights néven kínálja komplex IoT-szolgáltatásait és platformját. Az IoT Insights integráltan nyújtja a különböző szenzorok, adatbázisok és rendszerek monitorozását és üzemeltetését, valamint az ezekből származó adatok gyűjtését, feldolgozását és megjelenítését. Bővebb információ: https://www.invitech.hu

Forrás: https://www.iottechnews.com

 

CÍMKÉK: IoT, LoRa