Az üzleti internet a hatékony működés záloga!

Az üzleti internet sok bosszantó problémára megoldás, ha jól van megválasztva! A kötelező előfizetési költség helyett tekintsünk úgy rá, mint ami értékteremtést jelent, gondolunk itt az elégedett ügyfelekre, a hatékonyabb kollégákra, és a biztonságos hálózatra.

Az internet és internet között is van különbség! Ha a cég üzletmenetéről van szó, megéri minőségi internetbe fektetni. Azt is összefoglaljuk, hogy miért érdemes magunk mögött hagyni a lakossági internetet, ha vállalkozásról beszélünk.

A vállalat fejlődésével párhuzamosan a munkafolyamatokat támogató igények is átalakulnak, egyre komplexebbé válnak, ami az internet hozzáférést sem kerüli el: a hatékony IT működés és a magas szintű online értékteremtés az internettel kezdődik. Ma már komoly hátrány, ha egy dinamikusan fejlődő, tőkeerős cég a nem megfelelő internetszolgáltatás miatt produkál szolgáltatáskimaradást. Az üzleti interneten nem ajánlatos spórolni, hiszen bármennyire is jelentéktelennek tűnhet a szakadozás, akadozás, kimaradás, ezek a jelenségek valójában forintban mérhető veszteséget jelentenek.

Mitől több az üzleti internet?

Ahelyett, hogy az internet bájtokkal átszőtt világáról beszélnénk, azt kell megfontolni, hogy alapvetően miért nyújthat többet az üzleti internet, mint a stabilnak tűnő lakossági netszolgáltatás.

Egyrészről a cég tevékenységétől, méretétől, földrajzi kiterjedtségétől függően minden vállalatnak más konstrukcióra lehet szüksége. Például máshol van a hangsúly egy erős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező multinacionális cég leányvállalatánál vagy egy erős, külföldi piacokkal is intenzív kapcsolatot ápoló magyar vállalkozásnál. Vagy a tevékenységtől függően termékgyártás vagy a szolgáltatásnyújtás, esetleg a marketing tevékenység a meghatározó. Vagy aktuálisan az üzleti tervezés és beszámolók készítése miatt nagy mennyiségű adattal dolgoznak. Sokszor a letöltési és feltöltési irányban egyaránt hasonló sávszélességű, de főleg stabil és biztonságos internet-hozzáférésre van szükség.

Ezzel szemben, ahol a mobilitás a fontos, tehát a vállalat vezeték nélküli irodákban szeretne dolgozni, továbbá jelentős létszámú vásárlója számára is ingyenes wifit kíván nyújtani az üzleteiben, akkor olyan internetkapcsolatra van szükség, ami biztonságosan tudja kezelni a nagy mennyiségű kapcsolódást, biztosítja a megfelelő sávszélességet, ugyanakkor szűri a nem kívánatos tartalmakat is, hogy például ne filmletöltésre használják az áruház wifijét. Látszik, hogy nem az állandó nagy sávszélesség a fő prioritás, hiszen a legtöbb kereskedelmi tevékenységnek vannak időszakos csúcsai és nyugalmasabb időszakai, leginkább évszakok, ünnepek, vagy akciók vagy éppen törvényi szabályozás miatt. A nem tervezhető esetekben a váratlan forgalomnövekedés miatt olyan üzleti internetre van szükség, ami haladéktalanul meg tudja növelni például a webshopot kiszolgáló internetcsatlakozás sávszélességét anélkül, hogy adminisztratív úton egy nagyobb hozzáférési csomagra kellene váltania.

Ahány ház, annyi szokás, azaz ahány vállalkozás, annyiféle internetigény, amelyeket a lakossági internetszolgáltatás a hétköznapi és általános internetfogyasztásra optimalizált jellege miatt egyszerűen nem tud kiszolgálni. Ráadásul a lakossági és üzleti internet nemcsak árban és sebességben különbözik egymástól, hanem a plusz szolgáltatások tekintetében is.

Biztonságos üzlet, biztonságos internet

Ami az internetszolgáltatás kiválasztását és a nyújtott plusz szolgáltatások kihasználását illeti, szakember bevonása nélkül akár olyan döntést is hozhat a cégvezetés, ami felesleges kiadásokat okoz vagy esetleg nem a megfelelő eredménnyel zárul.

A jól megválasztott internetszolgáltatás ugyanis tökéletesen passzol az üzlet minden paraméteréhez, elkerülhető vele:

  • a túl- vagy alulméretezés (nem mindegy, hogy csak a munkatársaknak kell hozzáférniük a hálózathoz, vagy a cég üzemeltet olyan online szolgáltatást, amit ügyfelek használnak, ahogy az sem, hogy vannak-e nagyobb terhelést jelentő időszakok),
  • a korlátok nélküli használat (a nem megfelelő hozzáférésű rendszer pazarláshoz vezethet),
  • az elhanyagolt biztonságból fakadó incidensek, adatvesztések, az internetes felületeinket érő túlterheléses támadások.

A közismert vírustámadások kivédése mellett, az üzleti internet ugyanis arra is lehetőséget nyújt, hogy a cégek kiegészítő szolgáltatásként az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadás, angol betűszóval DDoS támadások elleni védelmet is igénybe vehessék, így többé nem kell a szolgáltatáskiesés miatt számottevő forgalom kieséssel számolniuk.

A távoli felügyelet szintén egy nyomós érv a vállalati internetes csomagok igénybevétele mellett, hiszen a szolgáltató így már az előtt képes megoldani a kimaradással kapcsolatos problémát, hogy az ügyfél észlelte volna. Ha pedig mégis megszakad a kapcsolat, hosszasan várakoztató automata helyett azonnal rendelkezésre álló ügyfélszolgálat foglalkozik a probléma elhárításával, és a hibajavítás nem napokba telhet, hanem csak percekbe vagy maximum órákba.

Ahány cég, annyi internetigény, így első lépésként mindig érdemes szakember bevonásával felmérni az igényeket, és olyan testreszabott megoldást kialakítani, ami lehető legjobban szolgálja az adott vállalat üzleti céljait és biztonságát. Ebben segít több éves tapasztalatával az Invitech, ami a gyorsan fejlődő üzleti és kibertéri környezetben is megbízható internetszolgáltatást nyújt, levéve a döntéshozók válláról a műszaki kérdések menedzselésével járó terhet, ezzel biztosítva, hogy az értékteremtés legyen fókuszban.