{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

A változás még soha nem volt ilyen gyors, és többé már nem lesz ilyen lassú

Barta Attila Invitech nagykereskedelmi igazgató

A rohamtempójú technológiai fejlődés többek között azon is lemérhető, hogy folyamatosan nő a nagyobb sávszélesség iránti igény és ezzel együtt a generált adatforgalom nagysága is, ezért a következő évek elvárásaira már ma fel kell készülni – mondja Barta Attila, az Invitech Megoldások Zrt. hazai nagykereskedelmi partnereket kiszolgáló Igazgatóságának vezetője, akit a mindennapi munkájáról kérdeztünk.

Milyen feladatok tartoznak a munkakörödbe?

A vállalaton belül az általam vezetett igazgatóság tartja a kapcsolatot a többi nagy távközlési szolgáltatóval. Nem csupán arról van szó, hogy a saját szolgáltatásainkat szeretnénk értékesíteni nekik, hanem mindenféle partneri kapcsolat, együttműködés kialakítása, ápolása ide tartozik. Persze nem titok, hogy a fő célunk az eladás, de számos olyan helyzet is van, amikor mi vásárolunk a partnereinktől, illetve egyes témákban együttműködünk, miközben más témákban pedig versenyzünk egymással.

A partnereinket három szegmensbe soroljuk: mobilszolgáltatók, kábeltévék és fix vezetékes szolgáltatók. Mindegyik szegmensnél más az igényszint, a hozzáállás, ráadásul még az egyes területeken belül is eltérően viselkedhetnek a különféle méretű cégek. Ugyanakkor mégis van egy egységes irány, amit képviselni tudunk.

Mindezek miatt nagyon érdekesnek és változatosnak tartom ezt a munkát.

Mekkora csapatot vezetsz?

12 fő látja el a feladatokat: egy rendkívül kompetens, erős és hatékony team. Fontos területről van szó, hiszen a bevételek körülbelül ötöde innen származik, ezért egy-egy menedzseren, szegmensvezetőn komoly felelősség van. Ebből következően egyik fő célkitűzésem, hogy lehetőleg ne nagyon változzon a csapat összetétele. Ezt sikerül is megvalósítani: bár az elmúlt 1-2 évben átalakulás volt a vállalatnál, ami óhatatlanul is az átlagosnál nagyobb mozgással járt, de előtte és utána is alacsony volt a fluktuáció az igazgatóságon.

Melyek azok az aktuális kihívások, projektek, amelyekre jelenleg leginkább koncentráltok?

A fő feladatunk az, hogy negyedévről negyedévre hozzuk az eredményeket, teljesítsük a tervszámokat. Ugyanakkor persze a jövő építése is elengedhetetlen, hiszen rendkívül gyorsan változik a világ, felpörgött a fejlődés. Graeme Wood találó mondása szerint a változás soha nem volt még ilyen gyors, és többé már nem lesz ilyen lassú.

Az 5G, a mesterséges intelligencia, az önvezető autók hamarosan a mindennapjaink részévé válnak, és akkor nem is beszéltünk még azokról a dolgokról, amelyeknek a fejlesztését még csak ma kezdték, és 8-10 év múlva fogják átrendezni a világot. Mindennek a hatása egyértelműen látható a piacon: a nagykereskedelemben nő a sávszélesség igény, fix és mobil területen egyaránt. 2017-ben még átlagosan havi 1,4 gigabájt adatforgalom jutott egy magyar mobil internetezőre, ami 3-4 éves távlatban a tízszeresére is megnőhet. Finnországban ez a mutató már átlépte a 10 gigabájtot.

Éppen ezért a bővülésre tudatosan, előre fel kell készülni, és a szükséges lépéseket már most meg kell tenni. Az infrastruktúra fejlesztése, az emberek képzése persze mind plusz munkával jár, de ez a legfontosabb tennivaló.

Általában hogyan zajlik egy tipikus napod?

Igazság szerint örülök neki, hogy nincs tipikus napom…  Nem úgy dolgozom, hogy reggel 8-tól mindig be van táblázva az időm egy ismétlődő menetrend szerint. Sokrétűek a feladatok, különféle tennivalók váltják egymást, minden nap más dominál: különböző típusú ügyfelekkel tárgyalás, stratégia alkotása, kollégák motiválása, de akár tervezési, analitikus munkák is a mindennapok része. Lételemem a flexibilitás, ezért nem szeretem, ha 80%-ban tele van a naptáram. Igyekszem ezt az arányt 30-50% körül tartani, így a kreatív munkára, és az éppen beeső fontos feladatokra is jut idő.

Mit találsz érdekesnek, vonzónak a munkádban, mi motivál?

Egyrészt az imént említett változatosság, másrészt pedig a sikerek. Régóta vagyok a cégnél, annak idején szinte nulláról kezdtünk építkezni, és az évek során több tulajdonosváltás is volt. Ugyanakkor elmondhatom, hogy az idők során sikerült egy jó belföldi nagykereskedelmi rendszert kialakítanunk, és piacvezetők vagyunk a szegmensben.

Mindezek mellett jut időd a családra, hobbira?

Természetesen igen: általában sportolással, utazással kapcsolódunk ki. Azt hiszem a LinkedInen olvastam, hogy az időgazdálkodás a család, a munka, az ismerősök és az otthoni tennivalók között olyan, mint a labdákkal zsonglőrködés. Időnként bejön plusz egy labda, néha meg elejtünk egyet. Vannak törékeny, fontos labdák, mint például a család, amelyekre vigyázni kell, és nem szabad elejteni, és vannak olyanok is amelyek visszapattannak. Szerintem ez egy találó hasonlat, és az odafigyelés fontossága mellett arra is megtanít, hogy ne vállaljuk túl magunkat.