Hatékonyabb és biztonságosabb drónnal felmérni a baleseti helyszínt

A baleseti helyszínelés hatásfokának javítása drónokkal

Amíg a rendőrök egy forgalmas úton balesetnél helyszínelnek, a felhalmozódott autók miatt rendszeresen történnek újabb koccanások. Ez a kockázat jelentősen csökkenthető, ha a helyszínelést drónok végzik el.

Statisztikai adatok egyértelműen bizonyítják, hogy ha egy forgalmas főúton, autópályán baleset miatt hosszú kocsisor alakul ki, ami lassan halad vagy éppen megáll, akkor jó esély van rá, hogy újabb, úgynevezett másodlagos balesetek következnek be. Ráadásul ezek során jóval nagyobb kár is keletkezhet, mint az eredeti esetnél. A leggyakrabban a sor végén történik baj, mert az újonnan érkező járművek vezetői későn veszik észre, hogy az előttük lévő jármű csak araszol vagy épp megállt.

Az ilyen balesetek számát úgy lehetne leghatékonyabban csökkenteni, ha a helyszínelés hatásfokán, gyorsaságán, módján lehetne javítani, hogy minél kisebb torlódás keletkezzen emiatt. Az amerikai rendőrség ezért azzal kísérletezik, hogy drónokot fog be a feladatra.

A tapasztalat azt mutatja, hogy míg egy súlyos, adott esetben halálos baleset helyszínelése akár két órán át is tarhat, drónnal az első feltérképezés akár 5-8 perc alatt megtörténhet. Egy amerikai megyei rendőrség 2018-ban már 35 alkalommal végezte így a helyszínelést. Ezalatt összességében 60%-kal tudták csökkenteni azt az időt, amíg feltorlódott kocsisor akadályozta a forgalmat.

Mivel a drónok másodpercenként akár 50 fényképet is készítenek, a háttérben dolgozó rendszer a képadatok feldolgozása után a helyszín arányosan kicsinyített, 3D nyomtatását is meg tudja oldani.

Az eddigi gyakorlat bebizonyította a megoldás életképességét, és azt, hogy ez a technológia akár más területeken is használható lesz, ahol egy helyszín állapotának gyors és hatékony felmérésére lehet szükség. Következő lépésként például az építőipar adja magát, ahol akár az építési terep vizsgálata, akár az építkezés állása is felmérhető ezzel a módszerrel.

Forrás: https://www.technology.org/2019/01/17/drones-shown-to-make-traffic-crash-site-assessments-safer-faster-and-more-accurate/