{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

Top 10 terület, melyet felforgathat a blockchain

A blokklánc technológia az egész életrünkre kihatással van

A blokchain már tíz éve velünk van, és ennek ellenére legtöbb embernek még mindig csak a Bitcoin jut róla eszébe. Íme néhány példa arra, milyen más területeken hozhat még radikális változást ez a technológia.

 

blockchain, innováció, technológia

Nem mindenki számára magától értetődő, hogy a kriptovaluta és a blokchain két külön dolog. Pedig az utóbbi egy olyan technológia, ami a virtuális pénztől függetlenül, más területeken is alkalmazható lenne. Ahogy az internet demokratizálta az információáramlást, a tartalomgyártást és terjesztést, a blockchain ugyanígy fogja megtörni számos területen a hitelesítés és megbízható archiválás monopóliumát.

Íme a top 10 iparág, amelyeket szakemberek szerint felforgathat a blockchain alkalmazása.

1. Pénzügyek

A blockchain segítségével sokkal gyorsabbak és olcsóbbak lesznek a tranzakciók. Ráadásul a pénzügyi információinkat sem egyetlen központi helyen, a bankoknál kell majd tárolni, hanem egy elosztott adatbázisban, ami sokkal katasztrófatűrőbb. Gyakorlatilag olyan lesz, mintha mindenki saját, feltörhetetlen trezorjában tartaná a pénzét és tranzakcióinak történetét.

2.Egészségügy

Megvalósulhat az, hogy mindenkinek lesz egy saját egészségügyi mappája, benne az összes orvosi adatával és teljes kórtörténetével, a születésétől kezdve a haláláig. Ezeket a biztonságosan tárolt adatokat a tulajdonos bármikor elérheti, továbbá szükség esetben orvosok, egészségügyi dolgozók is, a hozzáférések teljeskörű naplózása mellett. Ez a megoldás adott helyzetben életet menthet.

3. Politika

A választási csalás és a választási rendszerek hackelése értelmét veszti, mivel a blockchain a teljes folyamatot átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi.

4. Ingatlan

Ez a technológia egy ingatlan adásvételének rengeteg adminisztrációval járó folyamatát is egyszerűsítheti. Például a segítségével olyan okos szerződéseket lehet létrehozni, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén aktiválódnak: például a vételár teljesítésekor a rendszer elindítja az átruházást. A földhivatali bejegyzés azonnal megtörténik, az érdeklődők mindig az aktuális tulajdonost láthatják a tulajdoni lapon, az ingatlan teljes korábbi, hiteles történetével együtt.

5. Jog

Többé nem merülhet fel az a kérdés, hogy egy adott dokumentum valóban hiteles-e, és tényleg az adott személyek szignálták-e a megadott dátummal.

6. Biztonság

Magas szintű kriptográfiával kombinálva a blockhain megakadályozhatja az utóbbi időben egyre jobban elterjedt adatlopásokat, gyakorlatilag feltörhetetlen adattárolást valósítva meg.

7. Állam

A blockchain a bürokrácián és korrupción is enyhíthet. Például egy rá épülő rendszer garantálhatja, hogy a segélyek, járadékok, nyugdíjak valóban a jogosult személyekhez jutnak el. De a technológia ezen kívül is áttekinthetővé, ellenőrizhetővé tehet számtalan állami folyamatot.

8. Közösségi gazdaság

Az Airbnb és az Uber már megmutatta, milyen forradalmi változást hozhat, ha az emberek közvetlenül a piacra vihetik kihasználatlan erőforrásaikat – legyen az egy lakás vagy egy autó. Ez a trend csak fokozódhat, ha nem lesz szükség arra a közvetítő cégre, ami ezt megszervezi, és cserébe jutalékot szed, mert az emberek közvetlenül egymás között tudnak majd erőforrásaikkal üzletelni.

9. Alapítványok és civil szervezetek

Manapság egy jótékonysággal foglalkozó szervezetnek nagyon komoly munkájába kerül kiépíteni azt hírnevet és bizalmat, amit alapján a felajánlók elhiszik nekik, hogy érdemes számukra adományozni, mert a pénz vagy egyéb felajánlás jó helyre kerül. A blockchain segítségével ez már a legelső adományozástól fogva átlátható, és a szervezet teljes korábbi tranzakciólistája visszakereshető.

10. Oktatás

Ahogy egyre terjed a távoktatás és az önálló, otthoni vagy munkahelyi tanulás, nő az igény a megbízható, hiteles távvizsga iránt is. A blockchain akár azt is lehetővé teheti, hogy egyes tantárgyakat, szemesztereket, kurzusokat különböző intézményektől válogassunk össze, és ezek együttese adjon ki egy meghatározott végzettséget.

Forrás: Forbes