InnoMax Díj: kreatív fejlesztésekkel egy jobb világért

Rendhagyó helyzetben, formabontó módon, de idén is átadták az infokommunikációs szolgáltató Invitech innovációs pályázatának díjait

Az InnoMax verseny elismeréseit a pandémiás helyzetre való tekintettel online ceremónia keretében kapták meg a díjazottak. Az idén tizedik alkalommal meghirdetett pályázatra a civil szférában innovatív megoldásokat alkalmazó nonprofit szervezetek jelentkezhettek.

Míg korábban a nonprofit díj csak az egyik mellékszál volt az üzleti díjak mellett, addig az utóbbi két évben már kizárólag a civil szektorra fókuszáltunk – nyilatkozta a 24.hu-nak Marton László, az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese, a zsűri tagja, aki szerint sokkal gyorsabban és rugalmasabban tudtak alkalmazkodni a teljesen megváltozott környezethez azok, akik képesek voltak tevékenységüket vagy annak nagy részét az online térbe áthelyezni.

A mostani helyzet rámutatott arra is, hogy az innováció, a digitalizációban rejlő lehetőségek nagyon sokban segíthetik, hatékonyabbá tehetik a különböző társadalmi szervezetek tevékenységét – vélekedett a zsűriben szintén helyet kapó dr. Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára szerint a pályázat már önmagában is innovációra sarkall, hiszen arra ösztönzi a társadalmi szervezeteket, hogy új digitális megoldásokon gondolkodjanak, a díjhoz rendelt félmillió forintos összeg pedig még inkább serkentően hat rájuk.

Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója azt értékelte, hogy a fenntartható életmódtól kezdve a foglalkoztatáson át a környezeti nevelésig nagyon jó és izgalmas pályaművek érkeztek be.

Oktatás, esélyegyenlőség, fenntarthatóság

Az idei felhívásra oktatás és esélyegyenlőség témákban futott be a legtöbb pályázat, és az utóbbi kategóriában születtek a legerősebb, leginnovatívabb pályaművek – derült ki a verseny szakmai együttműködője, az Effekteam Egyesület igazgatójának értékeléséből. Molnár Klára szerint a kezdeményezés egyik legfontosabb értéke, hogy a társadalom legszélesebb köreihez tudják eljuttatni az infokommunikáció vívmányait. A versenyre évről évre egyre komplexebb, profibb pályaművek érkeznek, amelyek az emberek mindennapjait próbálják jobbá könnyebbé tenni.

Az idei megmérettetésre feltűnően sok fenntarthatósági fókuszú pályázat érkezett, a beküldött munkák a fenntarthatóság több aspektusát is figyelembe vették.  Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: idén azok a fenntartható fejlesztések kerültek előtérbe, amelyek nemcsak egyszer használatosak, hanem pl. elindítanak egy folyamatot.

A riasztási lánctól a tanuláson át az online vizsgáig

A beérkezett hatvan pályamunkából négy szervezetet díjaztak. Duplán nyert az Ajaki Tűzoltó Egyesület, amely az önkéntes tűzoltókat segítő, riasztási láncot gyorsító applikációval a zsűri elismerése mellett a Facebookon megszavazott közönségdíjat is elnyerte, így a projektötlet fejlesztésére összesen 1.000.000 forintos támogatáshoz jutottak. Az egyesület parancsnoka a Trend FM-nek adott interjújában arról beszélt, hogy próbálták úgy összeállítani az alkalmazást, hogy az ne szervezetspecifikus legyen, hanem az ország összes önkéntes egyesülete használni tudja.

A fogyatékkal élő embertársainkat is foglalkoztató HappyHelp Nonprofit Közhasznú Kft., Happy Student néven látássérültek és siketek számára is használható, akadálymentesített online vizsgáztató szoftvert fejlesztett. Az elnyert támogatás segítségével készülő alkalmazás lehetővé teszi, hogy akár otthonról is vizsgázni tudjanak az érintettek.

Magyarországon kevés a jelnyelvi tanfolyam, így egy létező igényre kívánt megoldást adni a Jel Alapítvány  szintén díjazott projektterve. Az alapítvány egy online jelnyelvoktató felülettel pályázott, amellyel mindenki számára könnyen elérhetővé teszik a tanulást. Az internetes tanfolyamokon helytől, időtől függetlenül, modern és innovatív módszertannal, egyéni igényekre szabva lehet elsajátítani ezt a különleges nyelvet. Tempfli Katalin, az alapítvány szakmai vezetője a Trend FM-nek nyilatkozva elmondta: az anyagi támogatás mellett szakmai segítséget is kapnak az infokommunikációs vállalattól.

InnoMax Díjban részesült az Igazgyöngy Alapítvány is, akik sok területen sok eszközzel próbálnak dolgozni a periférián élő gyerekekért, a gyerekszegénység ellen. Az alapítvány egy komplex esélyteremtő modellt alkotott meg, projektötletük egy hátrányos helyzetű gyermekek játszva tanulását segítő online felület volt.

A nonprofit szervezetek már akár neki is kezdhetnek az újabb ötletelésnek, hiszen a jubileumi tizedik versenyt követően, 2021-re is meghirdeti InnoMax Díj pályázatát az Invitech.

A Trend FM interjúi a nyertesekkel:
Az online jelnyelvoktatásban is segít az InnoMax Díj
Duplán nyertek az önkéntes tűzoltók az InnoMax Díjon
Hogyan adjunk okosan előnyt a társasjátékokban?
A digitális oktatásban az akadálymentesítés a következő lépcső