Multicloud, a vállalati felhőmegoldások új generációja

A felhőszolgáltatások megkülönböztetése és kombinálhatósága

Az informatikának hatékonyan kell támogatnia az egyre komplexebb üzleti folyamatokat, és ezt ma már csak többféle technológiai megoldás kombinációjával tudja elérni. Ugyanakkor az ilyen rendszerek összetettsége üzemeltetési és biztonsági szempontból is új kihívások elé állítja a vállalatokat.

A felhőszolgáltatásokat sokféleképpen lehet osztályozni. Például korábban írtunk már róla, hogyan különböztethetjük meg őket szolgáltatási szint szerint. Ezúttal azonban a különböző felhő szolgáltatási modellekről, ezek testreszabhatóságáról, illetve több szolgáltatási modell kombinációjáról lesz szó.

Private cloud – privát felhő

Ez egy olyan felhő szolgáltatás, ami egyetlen felhasználót szolgál ki. Egyaránt működhet a felhasználó cég saját infrastruktúráján, on-premise modellben, vagy pedig egy szolgáltató adatközpontjában, „as-a-service” modellben, de az adott ügyfél számára dedikáltan.

Könnyen belátható, hogy ebben az esetben a felhő alapvető előnyei némileg korlátozva érvényesülnek. A rugalmasságot, az önkiszolgáló jelleget, a használatarányos fizetést befolyásolja, hogy a privát felhő környezet az adott felhasználó igényei szerint egyedileg kerül kialakításra. Az első, on -premise modell esetében a cég maga felel a teljes infrastruktúráért, és annak költségeiért a beruházástól az üzemeltetésig, függetlenül a teljes kapacitás kihasználtságától. Cserébe a vállalat teljes kontrollal rendelkezik saját felhője felett. Ha ugyanezt egy szolgáltatótól veszi igénybe , „as-a-service” modellben, akkor nagyobb a rugalmasság, de az egyedi igények szerinti kialakítás és üzemeltetés itt is extra költségekkel, és bizonyos téren korlátozásokkal járhat.

Public cloud – nyilvános felhő

A nyilvános felhő az erre specializálódott, független szolgáltatók által kínált, standard megoldás. Számos előnye van: például beruházás nélkül, havi díj ellenében, önkiszolgáló módon, gyakorlatilag azonnal igénybe vehető, bármikor tetszés szerint skálázható, és fizetni csak a ténylegesen igénybe vett erőforrások után kell. Gyakorlatilag ennek a modellnek az egyetlen hátránya, hogy a felhasználónak nincs teljes kontrollja az infrastruktúra felett. Ahogyan azonban a korábbiakból már kiderült: a teljes kontroll jelentős beruházással és üzemeltetési költségekkel járna, nem is beszélve a szükséges szakértelemről. Például biztonsági szempontból egy szolgáltató 24 órás, gyors reagálású szakmai felügyeletét saját csapattal kiváltani manapság igen nagy és költséges kihívást jelent.

Hybrid cloud – hibrid felhő

Vannak vállalatok, amelyek a két megoldás előnyeinek és hátrányainak ismeretében mindkettőt használják. Ezt nevezzük hibrid felhőnek. Tipikus felhasználási mód lehet például az, amikor egy cég elsősorban a privát felhőjében dolgozik, de amikor nagyobb terheléssel járó, és ezért több erőforrást igénylő tevékenységre kerül sor, akkor erre a nyilvános felhőt veti be.

Számos szempontból logikus megoldás, viszont a zökkenőmentes üzemeltetéshez a kétféle felhő összekapcsolására van szükség, és nagyfokú kompatibilitásra, hogy az alkalmazott szoftverek mindkét környezetben használhatók legyenek.

Multicloud – az összetett felhő

A komplex üzleti folyamatok támogatásához a legtöbb vállalatnak összetett informatikai megoldás portfolióra van szüksége. Ahogyan a felhő az IT megoldások egyre inkább elfogadott szolgáltatási modellévé válik, egyre több vállalatnál alakul ki az a helyzet, hogy különböző IT funkciókat különböző szállítók különböző felhő környezeteiből vesz igénybe.

A multicloud szolgáltatási modell tehát azt jelenti, hogy egy cég több mint egy szolgáltatótól több mint egy felhő szolgáltatást vesz igénybe. Elképzelhető például, hogy a levelezési rendszerét nyilvános felhőből, Software as a Service modellben veszi igénybe, miközben egy másik gyártó másik nyilvános felhő alapú Software as a Service megoldását használja ügyfélkapcsolati és vállalatirányítási funkciók betöltésére, egy harmadik gyártó privát felhő alapú megoldását használja adatbázisaihoz, miközben mentéseket és/vagy DR környezetet futtat egy negyedik gyártó Infrastructure as a Service környezetében.

A gyakorlatban számos oka lehet annak, hogy egy vállalat ilyen megoldást alakítson ki. Lehet, hogy egyszerűen nem szeretne egyetlen beszállítóra támaszkodni, vagy így tud költséghatékonyabban és a rugalmasabban működni. Előfordulhat, hogy csak ezen a módon képes betartani a helyi rendelkezéseket, amelyek arra kötelezik, hogy bizonyos adatokat mindenképpen az országban/térségben tároljon. Az is megeshet, hogy a gyors kiszolgálás érdekében a vállalat mindig a fizikailag közelebb eső felhő egységet szeretné használni, illetve a több földrajzi ponton működő szolgáltatással a katasztrófatűrést kívánja növelni.

A multicloud gyakorlatilag annak a felismerése, hogy még a legjobb szolgáltató sem lehet tökéletes mindenkinek. A megbízó részéről bármikor felmerülhet egy olyan újabb üzleti szempont, amit egy korábban kiválasztott, és egyébként remekül működő felhőszolgáltató nem tud kiszolgálni. Ez pedig előbb -utóbb óhatatlanul magával hozza egy újabb szolgáltató bevonását.

Miközben a fenti szempontok teljesen jogosak, a multicloud környezet számos kérdést és kihívást is felvet, például az eltérő megoldások menedzselése, rugalmassága és a biztonság terén. Továbbá itt is felmerül a hibrid felhőnél már említett kompatibilitása probléma. Végül pedig több szolgáltató párhuzamos kezelése valószínűleg több erőforrást fog igényelni a vállalkozástól.

Hogyan vágjunk bele?

Ma már a legnagyobb publikus felhőszolgáltatók is belátják, hogy a gyakorlatban a legtöbb vállalat számára nem opció, hogy minden IT erőforrást felhő környezetben vegyen igénybe. Sokkal inkább egy hibrid / multicloud környezet kialakulása várható. Ezeknek a környezeteknek az üzemeltetése szempontjából kritikus, hogy minden erőforrást és rendszert oda helyezzünk, ahol optimálisan és költséghatékonyan tud működni, valamint egységesen, egész rendszerként legyenek menedzselve. Gyártófüggetlen, felhő megoldásokhoz kapcsolódó menedzselt szolgáltatásokat nyújtó vállalatként az Invitechnél szívesen állunk rendelkezésre a megfelelő megoldás kiválasztásában, kialakításában és üzemeltetésében, legyen az hibrid vagy multicloud megoldás.

CÍMKÉK: felhő