{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

A szerverbérlet előnyei a gyakorlatban

Akár egy friss vállalkozásnak van szüksége új szerverre, akár egy már évek óta működő cég akar kapacitást bővíteni, vagy régi szervereit modernebbekre cserélni, mindenképpen szembe találja magát azzal a dilemmával, hogy milyen konstrukciót válasszon. Alábbi bejegyzésünkben a kínálkozó lehetőségek között segítünk eligazodni.

Amikor úgy érezzük, hogy átláthatatlanul sok szempont alapján kell döntést hozni, mindig hasznos, ha első lépésként összegyűjtjük, hogy egyáltalán milyen paramétereket kell figyelembe vennünk. Ami a szervereket illeti, a két legfontosabb döntési pont a beszerzés módja és az elhelyezés kérdése. Ezek pedig szoros összefüggésben vannak a beüzemelés gyorsaságával, a skálázhatósággal, a kihasználtsággal, az üzemeltetéssel és a biztonsággal.

A szerverbérlet előnyei a gyakorlatban | Invitech Solutions blog

Beszerzés

Ami a beszerzést illeti, alapvetően három lehetőség közül lehet választani: egyösszegű vásárlás, lízing és bérlés.

A vásárlás számos nehézséggel jár. Például tőkeberuházást jelent, vagyis csökkenti az e célra fenntartott keretet. Ha egy általános rack szervert veszünk alapul, akkor ennek költsége 300-350 ezer forinttól indul, de komolyabb kapacitásigény esetén könnyedén felszaladhat akár 1 millió forintig is. Az egyszeri nagy kiadás mellett másik hátrány a hosszú beüzemelés: a megfelelő specifikáció kiválasztása, megrendelése, kiszállítása, telepítése mind-mind időigényes feladat. A legnagyobb kihívás pedig a szükséges kapacitás megbecslése – erről a későbbiekben lesz szó.

A kettes számú alternatíva a lízing konstrukció, amellyel ugyan elkerülhető az egyszeri nagy kiadás, de a folyamat még a vásárlásnál is tovább tarthat, mivel először a lízingszerződés megkötésén kell túlesni. Azt is fontos tudni, hogy ez a megoldás jellemzően hároméves periódusra szól, tehát ennyi időre mindenképpen megköti a cég kezét.

A harmadik opció a szerver bérlés, melynek lényege, hogy az ügyfél csak a kapacitást használja, de a szerver nem kerül a tulajdonába. A vállalkozás bérelhet egy komplett, számára dedikált gépet, amit csak ő használ, vagy pedig egy virtuális szervert, azaz valójában egy szolgáltató óriási számítási kapacitásainak egy részét. Ez a modell sokkal rugalmasabb, mint az előző kettő, mivel a cég a kiválasztott kezdeti konfigurációt a futamidő alatt bármikor bővítheti vagy kicserélheti nagyobb kapacitású szerverre.

Elhelyezés

Ha a cég saját szervert vásárol vagy lízingel, választhat, hogy saját telephelyén vagy egy szolgáltatónál szeretné elhelyezni azt. Úgy tűnhet, hogy a saját telephely a legjobb döntés, mert így a szerver biztos helyen, mindig a közelben van, és könnyen karbantartható. A gyakorlatban ez mégsem így van, mivel egy szerver biztonságos és zökkenőmentes üzemeléséhez számos olyan feltételre van szükség, amelyet egy vállalatnak nem feltétlenül érdemes saját maga számára kiépítenie. Gondoljunk csak a nagy sávszélességű internetkapcsolatra, a megfelelő hőmérsékletre, a pormentességre, a szünetmentes áramellátásra – és még sorolhatnánk. A szolgáltatók e célra kialakított, üzembiztos adatparkjaiban viszont a szükséges feltételek eleve adottak.

Amennyiben viszont a vállalkozás a bérlés mellett dönt, akkor az elhelyezés is eldőlt, mert akár egy fizikai, akár egy virtuális szerver bérlése csak egy szolgáltató telephelyén képzelhető el.

A szolgáltató egyre többet vállal át

Ha végignézzük a szerverbeszerzés és elhelyezés evolúcióját, akkor annak lehetünk tanúi, ahogy a szolgáltatók egyre több tennivalót vállalnak át ügyfeleiktől. A hagyományos modellben egy cég saját szervere a saját telephelyén üzemelt, és a szolgáltatótól csak az internethozzáférést szerezte be. Következő lépésként már érdemes volt a szolgáltató szervertermeiben elhelyezni a vállalati szervert, ami költséghatékonyabbá és professzionálisabbá tette az üzemeltetést. Majd célszerűvé vált vásárlás helyett a szolgáltató saját szerverparkjából gépet bérelni. Végül pedig már az is bőven elég volt, ha a cég nem egy kizárólag általa használt szervert vett bérbe, hanem egy virtuális gépet, vagyis a szolgáltató kapacitásainak egy számára elkülönített részét.

Ahogy haladunk előre ebben az evolúciós modellben, úgy lesznek az egyes megoldások egyre rugalmasabbak és költséghatékonyabbak.

A szerver elhelyezés evolúciója | Invitech Solutions blog

Kulcskérdés: a skálázható kapacitás

A hagyományos modellben a legnehezebb talán a szükséges kapacitás megbecslése. A cégnek könnyebb dolga van, ha olyan szolgáltatás számára szeretne új szervert, amelyet már huzamosabb ideig üzemeltetett, hiszen akkor ismeri a szükséges alkalmazás(ok) gépigényét. Ha viszont új szolgáltatást, például egy webáruházat indít, egyedül becslésre hagyatkozhat.

Mivel egy szerver hasznos élettartama 3 év (de maximum 5 év után végképp muszáj lecserélni), ezért akár vásárlásról, akár lízingről van szó, a jó döntéshez azt kellene megbecsülni, hogy 3 év múlva mekkora lesz a szerver terhelése. Még ha ezt sikerül is eltalálni, akkor is fennáll a probléma, hogy a forgalom jellemzően folyamatos növekedése miatt az első két évben a kapacitás nagy része nem lesz kihasználva, vagyis ezért a cég feleslegesen fizetett. Ennél is költségesebb az a helyzet, ha rossz becslés készül, és mondjuk egy év után a szerver már eléri a kapacitása határait, ezért cserélni kell. Ilyenkor például a lízingdíjból még 2 évnyi hátra van.

A szerver bérlés ehhez képest sokkal vonzóbb. Először is nincs beszerzési költség, csak havi díj. A beüzemelési idő minimális, mert jellemzően már raktáron lévő vagy gyorsan beszerezhető konfigurációkból lehet választani: az Invitech Solutions esetében HP szerver portfóliójából. A konstrukció jól skálázható: minden további nélkül megoldható, hogy az ügyfél például csak egy évre bérel szervert, és szükség esetén bármikor nagyobbra válthat.  

Az implementáció és hibaelhárítás is benne van csomagban: a probléma forrásától függően a hibás alkatrészt vagy akár a teljes gépet cseréljük. Munkatársaink nem hárítják át a feladatot az adott gépet gyártó cég supportjára: saját készletből, saját emberrel oldjuk meg a hibajavítást. Amennyiben pedig a kapacitás bizonyul kevésnek, bővítési lehetőségek is rendelkezésre állnak: a futamidőn belül lehet merevlemezekkel, memóriával bővíteni, CPU-t és tápegységet cserélni, vagy akár további IP címeket kérni. Sőt, akár az egész szerver átköltöztethető egy nagyobb kapacitású gépre, bár tény, hogy ez időszaki leállással jár.

Mindennél már csak a virtuális szerver tud több előnyt felvonultatni. Ez a konstrukció szinte azonnal használatba vehető, és bármikor bővíthető. Ha például egy kereskedő cégnek csak egy adott szezonális időszakban nő meg a forgalma, akkor nem szükséges a gépét bővítenie, csomagot váltania, vagy leállással nagyobb szerverre költöznie. Ehelyett egyszerűen az adott időszakra több erőforrást vesz igénybe a szolgáltatótól, majd utána visszaáll a korábbi szintre – és a hónap végén napi bontás alapján csak azért a kapacitásért fizet, amit valóban használt.

Járulékos haszon: stabilabb internet, nagyobb biztonság

A szolgáltatónál történő elhelyezés esetén ráadásul további hasznos, kapcsolódó szolgáltatást is igénybe lehet venni. Talán a legfontosabb, hogy az adatparkban működő szerverek számára házon belül biztosított internet elérés sokkal stabilabb, üzembiztosabb, és jobban skálázható mint egy cég saját telephelyén elérhető hozzáférés. Továbbá a szolgáltató az egész szerverparkra vonatkozóan olyan IT biztonsági megoldásokat tud alkalmazni, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a legkülönfélébb támadások ellen, tovább növelve a rendelkezésre állást.

Megtakarítás, megbízhatóság, gyorsaság

Az Invitech Solutions ügyfelei figyelemreméltó előnyökről számolnak be. Egy robottechnológiát gyártó cég kalkulációja szerint ötéves futamidő alatt 40-50%-kal olcsóbb számukra a szerver bérlés, mintha a rendszerüket saját beruházásban valósították volna meg.

Egy nyolc ország számára valós idejű közlekedési adatokat szolgáltató vállalat pedig 20 virtuális szervert vett igénybe cégünktől, mert így tudja a lehető leggyorsabban kiszolgálni ügyfeleit.

Nem véletlen tehát, hogy az IT infrastruktúra kiszervezése iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik: a szolgáltató minél több feladatot vesz át az ügyféltől, az informatikai rendszer működése annál hatékonyabbá és gazdaságosabbá válik.


Nehéz kérdés: költözzünk felhőbe vagy maradjanak a saját szerverek?

Nem csak azt áruljuk el, hogy miért felhő a számítási felhő (cloud computing), holott nem az égben található, de arra is válaszolunk, hogy vállalkozásunk mikor béreljen külső szervereket és mikor fejlessze saját kapacitásait inkább.

HVG BrandChannel