A szerverbérlet előnyei a gyakorlatban

A virtuális szerver konstrukció szinte azonnal használatba vehető, és bármikor bővíthető

Akár egy friss vállalkozásnak van szüksége új szerverre, akár egy már évek óta működő cég akar kapacitást bővíteni, vagy régi szervereit modernebbekre cserélni, mindenképpen szembe találja magát azzal a dilemmával, hogy milyen konstrukciót válasszon. Alábbi bejegyzésünkben a kínálkozó lehetőségek között segítünk eligazodni.

Amikor úgy érezzük, hogy átláthatatlanul sok szempont alapján kell döntést hozni, mindig hasznos, ha első lépésként összegyűjtjük, hogy egyáltalán milyen paramétereket kell figyelembe vennünk. Ami a szervereket illeti, a két legfontosabb döntési pont a beszerzés módja és az elhelyezés kérdése. Ezek pedig szoros összefüggésben vannak a beüzemelés gyorsaságával, a skálázhatósággal, a kihasználtsággal, az üzemeltetéssel és a biztonsággal.

A szerverbérlet előnyei a gyakorlatban | Invitech Solutions blog

Beszerzés

Ami a beszerzést illeti, alapvetően három lehetőség közül lehet választani: egyösszegű vásárlás, lízing és bérlés.

A vásárlás számos nehézséggel jár. Például tőkeberuházást jelent, vagyis csökkenti az e célra fenntartott keretet. Ha egy általános rack szervert veszünk alapul, akkor ennek költsége 300-350 ezer forinttól indul, de komolyabb kapacitásigény esetén könnyedén felszaladhat akár 1 millió forintig is. Az egyszeri nagy kiadás mellett másik hátrány a hosszú beüzemelés: a megfelelő specifikáció kiválasztása, megrendelése, kiszállítása, telepítése mind-mind időigényes feladat. A legnagyobb kihívás pedig a szükséges kapacitás megbecslése – erről a későbbiekben lesz szó.

A kettes számú alternatíva a lízing konstrukció, amellyel ugyan elkerülhető az egyszeri nagy kiadás, de a folyamat még a vásárlásnál is tovább tarthat, mivel először a lízingszerződés megkötésén kell túlesni. Azt is fontos tudni, hogy ez a megoldás jellemzően hároméves periódusra szól, tehát ennyi időre mindenképpen megköti a cég kezét.

A harmadik opció a szerver bérlés, melynek lényege, hogy az ügyfél csak a kapacitást használja, de a szerver nem kerül a tulajdonába. A vállalkozás bérelhet egy komplett, számára dedikált gépet, amit csak ő használ, vagy pedig egy virtuális szervert, azaz valójában egy szolgáltató óriási számítási kapacitásainak egy részét. Ez a modell sokkal rugalmasabb, mint az előző kettő, mivel a cég a kiválasztott kezdeti konfigurációt a futamidő alatt bármikor bővítheti vagy kicserélheti nagyobb kapacitású szerverre.

Elhelyezés

Ha a cég saját szervert vásárol vagy lízingel, választhat, hogy saját telephelyén vagy egy szolgáltatónál szeretné elhelyezni azt. Úgy tűnhet, hogy a saját telephely a legjobb döntés, mert így a szerver biztos helyen, mindig a közelben van, és könnyen karbantartható. A gyakorlatban ez mégsem így van, mivel egy szerver biztonságos és zökkenőmentes üzemeléséhez számos olyan feltételre van szükség, amelyet egy vállalatnak nem feltétlenül érdemes saját maga számára kiépítenie. Gondoljunk csak a nagy sávszélességű internetkapcsolatra, a megfelelő hőmérsékletre, a pormentességre, a szünetmentes áramellátásra – és még sorolhatnánk. A szolgáltatók e célra kialakított, üzembiztos adatparkjaiban viszont a szükséges feltételek eleve adottak.

Amennyiben viszont a vállalkozás a bérlés mellett dönt, akkor az elhelyezés is eldőlt, mert akár egy fizikai, akár egy virtuális szerver bérlése csak egy szolgáltató telephelyén képzelhető el.

A szolgáltató egyre többet vállal át

Ha végignézzük a szerverbeszerzés és elhelyezés evolúcióját, akkor annak lehetünk tanúi, ahogy a szolgáltatók egyre több tennivalót vállalnak át ügyfeleiktől. A hagyományos modellben egy cég saját szervere a saját telephelyén üzemelt, és a szolgáltatótól csak az internethozzáférést szerezte be. Következő lépésként már érdemes volt a szolgáltató szervertermeiben elhelyezni a vállalati szervert, ami költséghatékonyabbá és professzionálisabbá tette az üzemeltetést. Majd célszerűvé vált vásárlás helyett a szolgáltató saját szerverparkjából gépet bérelni. Végül pedig már az is bőven elég volt, ha a cég nem egy kizárólag általa használt szervert vett bérbe, hanem egy virtuális gépet, vagyis a szolgáltató kapacitásainak egy számára elkülönített részét.

Ahogy haladunk előre ebben az evolúciós modellben, úgy lesznek az egyes megoldások egyre rugalmasabbak és költséghatékonyabbak.

A szerver elhelyezés evolúciója | Invitech Solutions blog

Kulcskérdés: a skálázható kapacitás

A hagyományos modellben a legnehezebb talán a szükséges kapacitás megbecslése. A cégnek könnyebb dolga van, ha olyan szolgáltatás számára szeretne új szervert, amelyet már huzamosabb ideig üzemeltetett, hiszen akkor ismeri a szükséges alkalmazás(ok) gépigényét. Ha viszont új szolgáltatást, például egy webáruházat indít, egyedül becslésre hagyatkozhat.

Mivel egy szerver hasznos élettartama 3 év (de maximum 5 év után végképp muszáj lecserélni), ezért akár vásárlásról, akár lízingről van szó, a jó döntéshez azt kellene megbecsülni, hogy 3 év múlva mekkora lesz a szerver terhelése. Még ha ezt sikerül is eltalálni, akkor is fennáll a probléma, hogy a forgalom jellemzően folyamatos növekedése miatt az első két évben a kapacitás nagy része nem lesz kihasználva, vagyis ezért a cég feleslegesen fizetett. Ennél is költségesebb az a helyzet, ha rossz becslés készül, és mondjuk egy év után a szerver már eléri a kapacitása határait, ezért cserélni kell. Ilyenkor például a lízingdíjból még 2 évnyi hátra van.

A szerver bérlés ehhez képest sokkal vonzóbb. Először is nincs beszerzési költség, csak havi díj. A beüzemelési idő minimális, mert jellemzően már raktáron lévő vagy gyorsan beszerezhető konfigurációkból lehet választani: az Invitech Solutions esetében HP szerver portfóliójából. A konstrukció jól skálázható: minden további nélkül megoldható, hogy az ügyfél például csak egy évre bérel szervert, és szükség esetén bármikor nagyobbra válthat.  

Az implementáció és hibaelhárítás is benne van csomagban: a probléma forrásától függően a hibás alkatrészt vagy akár a teljes gépet cseréljük. Munkatársaink nem hárítják át a feladatot az adott gépet gyártó cég supportjára: saját készletből, saját emberrel oldjuk meg a hibajavítást. Amennyiben pedig a kapacitás bizonyul kevésnek, bővítési lehetőségek is rendelkezésre állnak: a futamidőn belül lehet merevlemezekkel, memóriával bővíteni, CPU-t és tápegységet cserélni, vagy akár további IP címeket kérni. Sőt, akár az egész szerver átköltöztethető egy nagyobb kapacitású gépre, bár tény, hogy ez időszaki leállással jár.

Mindennél már csak a virtuális szerver tud több előnyt felvonultatni. Ez a konstrukció szinte azonnal használatba vehető, és bármikor bővíthető. Ha például egy kereskedő cégnek csak egy adott szezonális időszakban nő meg a forgalma, akkor nem szükséges a gépét bővítenie, csomagot váltania, vagy leállással nagyobb szerverre költöznie. Ehelyett egyszerűen az adott időszakra több erőforrást vesz igénybe a szolgáltatótól, majd utána visszaáll a korábbi szintre – és a hónap végén napi bontás alapján csak azért a kapacitásért fizet, amit valóban használt.

Járulékos haszon: stabilabb internet, nagyobb biztonság

A szolgáltatónál történő elhelyezés esetén ráadásul további hasznos, kapcsolódó szolgáltatást is igénybe lehet venni. Talán a legfontosabb, hogy az adatparkban működő szerverek számára házon belül biztosított internet elérés sokkal stabilabb, üzembiztosabb, és jobban skálázható mint egy cég saját telephelyén elérhető hozzáférés. Továbbá a szolgáltató az egész szerverparkra vonatkozóan olyan IT biztonsági megoldásokat tud alkalmazni, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a legkülönfélébb támadások ellen, tovább növelve a rendelkezésre állást.

Megtakarítás, megbízhatóság, gyorsaság

Az Invitech Solutions ügyfelei figyelemreméltó előnyökről számolnak be. Egy robottechnológiát gyártó cég kalkulációja szerint ötéves futamidő alatt 40-50%-kal olcsóbb számukra a szerver bérlés, mintha a rendszerüket saját beruházásban valósították volna meg.

Egy nyolc ország számára valós idejű közlekedési adatokat szolgáltató vállalat pedig 20 virtuális szervert vett igénybe cégünktől, mert így tudja a lehető leggyorsabban kiszolgálni ügyfeleit.

Nem véletlen tehát, hogy az IT infrastruktúra kiszervezése iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik: a szolgáltató minél több feladatot vesz át az ügyféltől, az informatikai rendszer működése annál hatékonyabbá és gazdaságosabbá válik.


Nehéz kérdés: költözzünk felhőbe vagy maradjanak a saját szerverek?

Nem csak azt áruljuk el, hogy miért felhő a számítási felhő (cloud computing), holott nem az égben található, de arra is válaszolunk, hogy vállalkozásunk mikor béreljen külső szervereket és mikor fejlessze saját kapacitásait inkább.

HVG BrandChannel