Melyek az SaaS, PaaS és IaaS vállalati felhőalapú szolgáltatások

A felhő rendkívül aktuális téma a cégek számára, a kisvállalkozásoktól kezdve a nagyvállalatokig

Éppen ezért nem árt tudni, hogy ez a technológia széles területet fed le, a felhőben futó alkalmazásoktól kezdve akár az ott működő teljes infrastruktúráig. Mielőtt felhőre váltunk, érdemes megismerni szolgáltatásainak különbségeit, előnyeit és gyakran használt szakkifejezéseit.

A felhőszolgáltatások területén jellemzően három fő szolgáltatási szintet különböztetünk meg:

  • Software as a Service (SaaS),
  • Platform as a Service (PaaS),
  • Infrastructure as a Service (IaaS).

 

Software as a Service (SaaS)

A felhő alapú szolgáltatások közül az üzleti ügyfelek számára ez a leggyakrabban használt megoldás. Az SaaS lényege, hogy a hagyományos módszerrel szemben itt nincs szükség szoftver saját szerveren történő telepítésére. Az adott szoftver ugyanis közvetlenül a szolgáltató szerveréről futtatható, és a felhasználó gépére telepített kliensprogram vagy egy böngészőprogram segítségével bármikor és bárhonnan online elérhető és használható.

A modell előnye, hogy az összes lehetséges technikai problémát a gyártók kezelik, a felhasználó cég IT csapatának nem kell foglalkoznia a szoftvert kiszolgáló szerverekkel, tárhellyel, verziókövetéssel és a számos, adott esetben eltérő kliens géppel. Vagyis a vállalkozások a SaaS modell segítségével egyszerűsíthetik karbantartást és támogatást, amivel időt és pénzt takarítanak meg.

Amikor ez a megoldás hasznos lehet:

  • ha startup cégként gyorsan, kis tőkével kell egy szolgáltatást elindítani,
  • rövid távú projektek esetében, amikor együttműködésre van szükség,
  • nem folyamatosan használt alkalmazások esetén, mint pl. egy adószoftver,
  • ha az alkalmazásokat webről és mobilról egyaránt fontos elérni.

 

Platform as a Service (PaaS)

A felhőplatform szolgáltatás fejlesztők számára nyújt egy olyan keretrendszert, amelyben testreszabott alkalmazásokat hozhatnak létre. A programozók az interneten keresztül érik el a platformot, vagyis nem kell foglalkozniuk a szerverekkel, operációs rendszerrel, tárhellyel, szoftverfrissítésekkel és az infrastruktúrával. Arra koncentrálhatnak, amihez a legjobban értenek: a szoftverfejlesztéshez.

A modell további előnye, hogy a fejlesztők speciális, felhőalapú komponenseket építhetnek be a szoftvereikbe. Egyes funkcionalitásokat már készen kapnak, például a webes szolgáltatások és az adatbázis eleve integrálva vannak. Az így fejlesztett programok rendkívül jól skálázhatók lesznek, és nagy lesz a rendelkezésre állásuk is. A projekten számos fejlesztő dolgozhat párhuzamosan, és a fejlesztést, tesztelést, telepítést különféle szolgáltatások segítik. A programozóknak kevesebbet kell kódolni, és nem kell foglalkozni az applikációk üzemeltetésével sem. Vagyis a PaaS modell cégmérettől függetlenül egyszerűsíti és költséghatékonyabbá teszi a szoftverfejlesztést.

Infrastructure as a Service (IaaS)

Az IaaS szolgáltatás nagymértékben skálázható és automatizált informatikai erőforrásokat kínál a felhasználója számára. A segítségével teljesen önkiszolgáló rendszerben lehet igénybe venni, illetve monitorozni számítási-, hálózati- és tárhelykapacitást és egyéb szolgáltatásokat. A modell lehetővé teszi, hogy egy cég bármikor IT kapacitáshoz tudjon jutni, és csak azért az erőforrásért fizessen, amit valóban igénybe is vett – mindezt beruházás nélkül.

Tehát az IaaS valójában szerverkapacitást, tárhelyet, operációs rendszert, hálózatot kínál ügyfeleinek, virtualizációs technológia segítségével. A modell magába foglal minden funkcionalitást, amit egy hagyományos adatközpont biztosít, az eszközök fizikai beszerzése és üzemeltetése nélkül. A teljes rendszert jellemzően egy dashboard felületen vagy API-n keresztül lehet elérni és kezelni: szervereket (processzor teljesítményt és memória kapacitást), tárhelyet és hálózatot igénybe venni és skálázni.

Az IaaS keretében jellemzően a szolgáltató menedzseli a szervereket, merevlemezeket, hálózatot, virtualizációt és a tárhelyet, vagy akár az adatbázisokat. Viszont ebben a modellben a szolgáltatás felhasználója is felel bizonyos technikai paraméterekért, mint például az alkalmazásokért és az adatokért.

Ami az előnyöket illeti, ez a legrugalmasabb felhő alapú modell: a felhasználó teljes kontrollt kap az infrastruktúra felett, saját maga skálázhatja és a költség arányos a felhasznált kapacitással.

Az IaaS egyaránt előnyös lehet startupoknak és kisvállalatoknak, mert informatikai beruházás nélkül használhatják a szükséges erőforrásokat. Ugyanakkor nagy cégek számára is hasznos, a teljes kontroll, a gyors skálázhatóság és a használatarányos költségek miatt.

Három különböző terület

Míg egymáshoz hasonló, rövid betűszavakat könnyű összekeverni, a fentiekből látható, hogy valójában egymástól jól megkülönböztethető szolgáltatásokról beszélünk. Hiszen nem mindegy, hogy egy cég felhő alapú szerver és tárhely kapacitást, online elérhető szoftvereket akar igénybe venni, vagy éppen ilyeneket szeretne fejleszteni magának. Az SaaS, PaaS és IaaS rendszerek lehetőségeit ennek ismeretében érdemes mérlegelni.

CÍMKÉK: felhő, SaaS, PaaS, IaaS