TIER minősítés: egy adatközpont biztonsági fokozatai

A TIER minősítési fokozat jó iránymutatást nyújthat az adatközpont kiválasztásában

Egy korábbi bejegyzésünkben már áttekintettük, milyen sokféle szempontnak kell megfelelnie egy biztonságos, professzionális adatközpontnak. Amikor azonban döntésre kerül sor, üzleti megrendelőként nem egyszerű egy ajánlatban szereplő összes technológiai paramétert sorra venni, azokat összehasonlítani különböző ajánlatokban, és ez alapján partnert választani. A folyamatot nagyban leegyszerűsítheti egy olyan minősítési rendszer, ami az adatközpontok biztonsági szintjét osztályozza. Szerencsére már létezik ilyen, éppen ezért szolgáltatóválasztás előtt érdemes vele megismerkedni.

Tudta?

A technológiai fókuszú TIER minősítési rendszert egy elismert, gyártófüggetlen tanúsító szervezet, az 1993-ban alakult Uptime Institute dolgozta ki. Az intézetet globális adatközpont-hatóságként is szokás emlegetni.

A szigorú infrastruktúra-értékelési eljárás keretében az adatközpont több fázisban is auditálható. Külön-külön, vagy akár sorra egymás után minősíthetik a terveket, megépült adatközpont esetében a valós fizikai építményt, illetve a már üzemszerűen működő létesítményt. A vizsgálat fontos eleme a hibaszimuláció is. Ez a metodika gyakorlatilag kizárja, hogy egy válságos helyzetben előre nem látható módon sérülékeny, gyenge pontok rontsák a működést.

A minősítés nem csak egy papír: biztosíték az infrastruktúra sebezhetőségének csökkentésére és az emberi hibák ellensúlyozására. Aki üzleti döntéshozóként egy TIER minősítéssel rendelkező partnert választ, biztos lehet benne, hogy az auditor és a szolgáltató több lépésben, együtt megtettek mindent annak érdekében, hogy váratlan eseményeknél is megvédjék az ügyfelek adatait és üzleti folyamatait.

Az audit kiterjed az elektronikus, mechanikus, monitoring- és automatizációs alrendszerekre is. Az elkészült jelentés konkrét tennivalókat sorol fel, melyeket végre kell hajtani a minősítés megszerzéséhez. Gyakorlatilag még nem fordult elő, hogy az Uptime Institute szigorú ellenőrei ne találtak volna valami javítanivalót, aminek köszönhetően az adatközpont még biztonságosabbá tehető.

TIER minősítés: egy adatközpont biztonsági fokozatai | Invitech Solutions blog

A minősítésnek négy, egymástól különböző, önálló szintje van. Már az első, a TIER I sem könnyen elnyerhető; egy átlagos adatközponthoz képest tehát már ez is rangot jelent.

A TIER II a kapacitáskomponensek, például hűtőrendszerek redundanciáját vizsgálja. A minősítés birtokosa részben redundánsnak minősül.

A TIER III minősítés - az átlagos, inkább az adminisztratív folyamatokra koncentráló tanúsításokkal szemben - az éles helyzetekre, a technológiára fókuszál. Az ilyen minősítéssel rendelkező adatközpont rendkívül magas rendelkezésre állású. Az üzemeltető akkor is nyújtani tudja a vállalt szolgáltatási paramétereket, ha karbantartásra kerül sor, cserélni kell egy berendezést vagy bármilyen más, nem üzemszerű helyzet adódik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden aktív eszközből rendelkezésre áll tartalék. Ezen kívül minden ellátási útvonal - így pl. az energia, a klimatizálás vagy maga az optikai jelátvitel - redundáns, azaz egy útvonal kiesése esetén is fennmarad az üzemkészség. Ezt a rendelkezésre állási szintet ma már számos nemzetközi cég, főleg pénzintézet is megköveteli.

Érdeklik a műszaki paraméterek is? A DC10-III aloldalunkon bővebben tájékozódhat. Ennél létezik ugyan egy magasabb fokozat, a TIER IV, azonban a régiós piaci igények egyelőre nem indokolják, hogy a szolgáltatók ennek megszerzésére fókuszáljanak. Az ilyen minősítéssel rendelkező adatközpont bármilyen hiba esetén teljesen hibatűrő: a szerverek még a legsúlyosabb technikai incidensek esetén is elérhetők maradnak.

Az összképhez hozzátartozik, hogy a környező országokban összesen három olyan adatközpont van, amely rendelkezik TIER III minősítéssel.

Természetesen az egyes szinteken az elvárt rendelkezésre állás is növekszik, 99,67%-tól egészen 99,995%-ig.

A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a vállalatok a saját telephelyükön (on premise) üzemeltetett rendszerekről egyre inkább professzionális szolgáltatóknál elhelyezett, hibrid vagy felhő alapú megoldásokra térnek át. Ebben a helyzetben pedig egy olyan megbízható minősítési rendszer, mint a TIER minősítési fokozat, jó iránymutatást nyújthat az adatközpont kiválasztásában.