{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

Ilyen lesz a felhő 2020-ban

Rendkívül jól skálázható, üzembiztos és biztonságos

Azt hihetnénk, hogy már elértünk a felhő alapú szolgáltatások aranykorába, de a trendek alapján úgy tűnik, az előttünk álló években további jelentős fejlődés várható ezen a területen.

Ahogy az már a digitális világban lenni szokott, a felhő alapú megoldások is fokozatosan, szinte észrevehetetlenül váltak életünk nélkülözhetetlen részévé. Ahogy a kommunikáció a hagyományos médiumokról átkerült a social media és az okostelefonok világába, úgy vált természetessé egy egész generáció számára a felhő használata. A számos előnyt kínáló megoldás ezzel párhuzamos az üzleti informatikában is elterjedt, és ennek megfelelően a hozzá kapcsolódó a biztonsági megoldások is egyre fejlettebbek.

Ma már a cégek sem tudnak meglenni felhő nélkül, és bár számos vállalat érti, milyen sok előnnyel jár ez a technológia, a benne rejlő igazi potenciált még nem sokan érzik. Ha egy kicsit tovább gondoljuk a jelenleg formálódó trendeket, akkor jól látható, hogy akár már 2020-ra mennyire más lesz a felhő, mint most.

Serverless computing

Napjainkra abszolút realitás, hogy egy vállalat saját szerverek nélkül működjön, mert az összes szükséges kapacitást egy szolgáltató nyújtja és menedzseli számára a felhőből. Egy adatközpontban üzemeltetett informatikai rendszer számos előnnyel jár: beruházás nélkül igénybe vehető, rendkívül jól skálázható, üzembiztos, és a 7/24 órás biztonsági felügyelet is hatékonyabban oldható meg, mint saját erőforrásokból. Éppen ezért egészen biztos, hogy egyre több cég fog áttérni erre a megoldásra – ami együtt jár azzal, hogy a szolgáltatóknak egyre gyorsabb és megbízhatóbb felhőt kell építeniük.

Edge computing

A személyi számítógépek forradalma alaposan megváltoztatta a világot: bárki vásárolhatott magának nagy kapacitású, bármilyen funkcióra programozható komputert. Csakhogy ma már ezeket a gépeket számos esetben csak arra használjuk, hogy egy böngészővel tartalmakat, illetve szolgáltatásokat érjünk el a felhőből. És ez nem csak magánemberként van így (lásd pl. Netflix), hanem a munkahelyeken is (elég az Office 365, a Dropbox vagy a Slack példájára gondolni). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyre inkább az iparág legnagyobb cégeinek saját kapacitásától függ, hogy milyen a felhasználói élményünk.

Ezen a helyzeten úgy lehet javítani, ha a felhő szélét, vagyis a kiszolgáló kapacitás egy részét fizikailag közelebb hozzuk a felhasználókhoz. Ez jelentős mértékben gyorsítja a hálózati kommunikáció sebességét, és csökkenti a hálózat terheltségét és ezáltal a költségeket is.

Újfajta biztonsági szemlélet

Ha minden a felhőben van, akkor teljesen másképp kell tekinti a biztonsági kérdésekre is, és mások lesznek a prioritások, mint a hagyományos, saját telephelyen üzemeltetett (on-premise) rendszerek estében.

Például automatikusan más szabályrendszert kell alkalmazni, ha egy kolléga a munkahelyi hálózatról, a céges laptoppal éri el a CRM rendszert, vagy ha egy konferenciáról jelentkezik be a saját tabletjével. De ennek az ellenkezője is felmerülhet igényként: ha valaki egy wifire kapcsolódó mobil szkennerrel dolgozik, akkor a folyamatnak ugyanolyan módon és biztonsággal kell lezajlania házon belül, mint egy külső helyszínen publikus wifi használatával.

Az sem mindegy, mit és hogyan titkosítunk. A tabletes példára visszatérve, hiába kapcsolódik valaki biztonságosan a céges hálózatra egy konferencián ülve, ha a szerverről letöltött fájlt egyszerűen továbbküldheti egy privát mailcímre, ahol az nyom nélkül megnyitható.

Jönnek a digitális bennszülöttek

A munkahelyeken folyamatosan nő azoknak a száma, akik már beleszülettek a digitális világba, illetve már eleve felhő alapú megoldásokat használva szocializálódtak. Az ő szemléletük és elvárásaik egyrészt radikálisan fel fogja gyorsítani a felhő használatát, másrészt új távlatokat fog nyitni. Ez a generáció garantáltan megváltoztatja majd a cégek szemléletét és működését - beleértve a felhő használatának módját is.

Quantum computing

A qubit alapú számítógépek elterjedésére még várni kell, de az biztos, hogy ha megjelennek, akkor változások egész sorát idézik majd elő. Az új technológia alapvető ígérete az, hogy a kvantumszámítógépek jóval gyorsabbak és kevesebb energiát fogyasztanak, mint hagyományos társaik. Ezzel gyorsítani fogják a felhő alapú szolgáltatások működését is. Csökkeni fog nem csak a bonyolult számításokat igénylő blockchain műveletek áramfogyasztása, de általában az informatikai rendszereké is. Mindez összességében újabb forradalmat hozhat majd magával számos területen.