Mintha szomszédunk kulcslyukán lesnénk ki

Készültek már olyan videók, melyeken az ajtó elé helyezett csomagokat lopják el, vagy éppen egy autót próbálnak feltörni

Az Amazon okos kapucsengőket gyártó leányvállalata, a Ring egy Neighbors nevű applikációt dobott piacra, amellyel az egy környéken lakók a saját biztonsági kamerájuk által készített felvételeket megoszthatják.

Azt hihetnénk, hogy egy csendes, családi házas környéken, hétköznap, munkaidőben nem igazán történik semmi. Akik már kipróbálták a Neighbors applikációt, tudják, hogy ez egyáltalán nincs így. De nem csak emberek, hanem kóbor róka is tűnt már fel ilyen felvételen.

A Ring ingyenes alkalmazása lehetővé teszi, hogy egy lakóközösség tagjai megosszák egymással és kommenteljék a saját kameráik által felvett incidenseket és bűncselekményeket. A 2018 májusában debütált applikációnak már több mint egy millió aktív felhasználója van. A legtöbb közzétett videót a Ring okos kapucsengőivel és biztonsági kameráival rögzítették.

A Ring egyszerre épít a dolgok internete (Internet of Things, röviden IoT) és az okos otthon. Az IoT lényege, hogy olyan eszközöket kapcsolunk az internetre, amelyek önállóan, automatikusan is képesek érzékelésre, adatszolgáltatásra, így akár távolról is használhatjuk vagy éppen utasíthatjuk őket.

Ez a modell számos területen előnyös lehet, okos városok létrehozásától kezdve a mezőgazdaságon át egészen a saját lakásunk biztonsági és komfortszintjének emeléséig.

Manapság egyre több wifire kapcsolódó biztonsági kamera, videós kapucsengő és ablaknyitás-érzékelő kapható, aminek köszönhetően a tulajdonosok saját maguk tudják biztonságosabbá tenni lakásukat anélkül, hogy ezért egy őrző-védő cégnek havi díjat kellene fizetniük.

Ráadásul a felvételek alkalmasak lehetnek a rendőrség riasztására szerencsés esetben még azelőtt, hogy komoly kár történne.

Korábban ezeket a felvételeket a szomszédok emailben küldözgették egymásnak, a Ring applikációja azonban megkönnyíti a megosztást és a kommunikációt.

Sőt, az is kiderülhet általa, mik a tipikus biztonsági problémák a környéken, illetve melyek azok utcák, területek, amelyekre fokozottan figyelni kell.

Forrás: c|net