{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

A munkatársak informatikai támogatását is érdemes lehet kiszervezni

A kisvállalkozások körében a leggyakrabban kiszervezett tevékenység az informatika és a könyvelés: 37-37% vesz igénybe ilyen szolgáltatás.

A Superstaff egy infografikában foglalt össze számos kiszervezéssel kapcsolatos statisztikát, melyben több forrást is felhasznált a Deloitte-től kezdve a KPMG-n át a Forbes-ig. A legfőbb indokok toplistáján pedig a költségek csökkentése, a fő tevékenységre fókuszálás és a kapacitás gondok megoldása állnak az élen. A feltörekvő trendek között pedig megtaláljuk a felhő alapú működést, a folyamatautomatizálást, továbbá a közösségi média ügyfélszolgálatként történő üzemeltetését.

A blogunkban többször is foglalkoztunk az informatikai erőforrások és feladatok kiszervezésével, amelyben a nagy kapacitású és megbízható adatparkok, és a folyamatos felügyeletet biztosító, tapasztalt informatikai szakemberek játsszák a fő szerepet. Ugyanakkor a kiszervezés nem csak az IT infrastruktúra és a biztonság területén jelenthet megoldást: a végfelhasználóknak nyújtott szolgáltatások is egyre inkább előtérbe kerülnek.

Ahogy az informatika más területei, a végfelhasználók menedzselése is rengeteget változott az utóbbi évek során. Például a szoftverkörnyezet ütemezett, néhány évenkénti frissítése már a múlté, ahogy a vállalatok egyre több szolgáltatásként nyújtott szoftvert vesznek igénybe, a munkatársak pedig saját eszközeiken is dolgoznak. Miközben vállalati desktop gépeken továbbra is a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer, az OSX is egyre inkább teret nyer. Mobil eszközöknél pedig természetesen szükséges az Android és iOS készülékek megkülönböztetése. Ezen kívül egyre jobban terjed a szolgáltatásként nyújtott asztali gép (Desktop-as-a-Service, DaaS) koncepciója is, amelynek része a felhasználók zöme számára kevéssé ismert vékonykliens plusz felhő megoldás is. Mindezek következtében a végfelhasználók menedzselése is egyre összetettebb, nehezebb, ráadásul gyorsan változó feladattá válik.

Több okból is megéri

Az Invitech már több, mint 10 éve kínál lehetőséget végfelhasználók számára nyújtott szolgáltatások kiszervezésére. Kocsi Tamás, az Invitech IT szolgáltatásokért felelős presales csoportvezetője szerint a kiszervezés számos szakmai, pénzügyi, gyakorlati előnnyel járhat egy cég számára. Egyrészt felszabadítja a vállalat erőforrásait, ezért a munkatársak a fő üzleti tevékenységre tudnak fókuszálni. Másrészt a szolgáltatást használva a cégnek nem kell megküzdenie a munkaerőpiaci kihívásokkal - márpedig manapság új IT munkatárs keresése, vagy éppen egy informatikus kolléga betegség, szabadság, oktatás idején történő pótlása komoly nehézségeket okozhat. Végül pedig azzal sem kell foglalkozni, hogy a saját IT csapat vajon milyen időbeli lefedettséggel tudja ellátni a feladatait. Az időszakos vagy projekt jellegű feladatoknál pedig – például teljes körű munkaállomás csere vagy kliens szoftvercsomag frissítés esetén – a vállalatnak nem kell ideiglenesen sem létszámbővítésben gondolkodnia.

Kocsi Tamás hozzátette: az Invitech szolgáltatása nem csak mérhető, transzparens és dokumentált, de egyúttal rögzített havi díjú, ezért az éves költsége is könnyebben tervezhető és alacsonyabban tartható, mint amikor a cég saját erőforrásokat használ.

Ügyfélszolgálattól a desktop managementig

Zeleznik László termékmenedzser elmondta: több végfelhasználói szolgáltatás is kiszervezhető az Invitechhez, melyek közül néhány kapcsolódik is egymáshoz. Népszerű például a helpdesk és service desk, avagy ügyfélszolgálati megoldások, amikor egy központi helyen fogadnak bejelentéseket és kérdéseket. Ez különösen előnyös lehet sok felhasználóval és több telephellyel rendelkező vállalatok számára, mivel ezzel a funkcióval megvalósul az egykapus ügykezelés (single point of contact), ahol a hibák és szolgáltatáskérések fogadása és koordinációja is megtörténik. A szolgáltatásba egy hibajegy kezelő rendszer (ITSM) rendszer kialakítása és üzemeltetése is beletartozik. Sőt, az Invitech szakemberei beszállítókezelésre is vállalkoznak, vagyis szükség esetén harmadik fél (3rd party) által szállított megoldások képviselőivel is egyeztetnek. A szolgáltatás telefonon, emailben, chat-en és akár egy portál jellegű önkiszolgáló központ segítségével is igénybe vehető, ahol a munkatársak maguk is adhatnak fel hibajegyeket. A kommunikáció magyar és angol nyelven is történhet, üzleti igény szerint 5x8 vagy akár 7x24 órában.

Az irodai informatikai rendszerek támogatása szolgáltatás keretében az Invitech munkatársai a bejelentett incidensekre első körben távoli megoldásokat alkalmaznak, de ha szükséges, akkor akár a helyszínre is kimennek. Zeleznik László szerint ez utóbbira általában az esetek mintegy 30%-ában van szükség.

A vállalt feladatok közé tartozik az eszközök és alkalmazások biztosítása, végfelhasználók támogatása, hibák elhárítása,  munkaállomások teljeskörű implementációja és üzemeltetése, sőt akár a géppark és szoftver komponensek cseréje (lifecycle management) is. Folyamatos szolgáltatásfejlesztés mellett a legjobb iparági gyakorlatokat alkalmazzák, az ITIL módszertan alapján, ISO 20000 minősítés mellett. Zeleznik László hozzátette: az Invitech országos lefedettséggel rendelkezi, ami egyúttal arra is garanciát jelent, hogy minden ügyfél számára területi elhelyezkedéstől függetlenül gyors reakcióidőt tud biztosítani.

Végül, de nem utolsó sorban szükség esetén olyan biztonságos, másodlagos irodát is biztosítanak, ahová az ügyfél munkatársai előre megállapodott rendelkezésre állás alapján ideiglenesen átköltözhetnek egy katasztrófahelyzet (árvíz, tűzveszély, bombariadó) esetén, és zökkenőmentesen folytatni tudják a munkát a szerverek elérésével, VPN megoldás biztosításával és az eredeti  telefonszámok átirányításának segítségével.

Kapcsolódó tartalmak:
Néhány év múlva mást jelenthez a felhőalapú szolgáltatás
Szolgáltatás menedzsment tanácsadás és támogatás