A régi hálózatokat is okosabbá teszi az SD-WAN

Az SD-WAN szoftveres megoldások, kommunikációs és adatátvitel technológiák segítségével tudja nagy kiterjedésű, hagyományos WAN hálózatok működését hatékonyabbá tenni.

Ma ez a technológia (software-defined wide area network) akár már szolgáltatásként is nyújtható.

Egy több telephellyel rendelkező vállalat helyi egységei között jellemzően nagy távolságokat áthidaló WAN kapcsolatok működnek, ám ezek már nem a legkorszerűbb megoldások. A szolgáltatásként nyújtott SD-WAN lényege, hogy a meglévő hálózat havi díjért modernizálható. A megoldás egyaránt támogatja az Internet, MPLS és LTE átviteli technológiákat, a hang, adat és videó továbbítást, és optimalizálja a több WAN kapcsolatból álló hálózat forgalmát.

A hálózat nem csak egészében, hanem részenként is modernizálható, több lépésben bevezethető az új techológia, mivel képes bármilyen hálózati szolgáltatással együttműködni. A végpontokat két részre oszthatjuk, központi nagyobb telephelyek, és távoli kisebb telephelyek. Célszerű azzal a csoporttal kezdeni, amely a nagyobb problémát okozza jelenleg az üzleti folyamatokban, ezzel is gyorsítva a digitalizációs fejlődést. Az ilyen hálózatokat nevezzük Hibrid-WAN hálózatnak.

Az Invitech termékmenedzsere szerint az SD-WAN legtöbb előnye két, korábban különálló csatorna összekapcsolásából származik. A hagyományos telekommunikáció mindig egy aktív, és egy tartalék backup vonalra épül, és az utóbbit csak akkor veszi igénybe, ha a fővonal megszakad. Az SD-WAN azonban szoftveres megoldással mindkettőt használja: például egy 50 megás fővonalat és egy 10 megás backup vonalat egyetlen egyesített csatornaként tud kezelni. Ez fokozza a teljesítményt, pozitívan hat a felhasználói élményre, miközben költséghatékony is.

Az SD-WAN ezen kívül csökkenti a teljes hálózatkiesések számát, hiszen egy vonal kieséséhez képest sokkal kisebb az esélye annak, hogy egyszerre két vonal romlik el, így ha csökkentet üzemmódba is, de az üzleti szolgáltatások folyamatosan üzemelnek. A standard SLA alapján egy vonalnál évente kevesebb mint egy nap maradhat ki a működésből, és szinte kizárt, hogy a két vonal esetében ez a 8-10 óra ugyanarra az időpontra essen. Az SD-WAN virtuálisan tud kapcsolódni a felhőszolgáltató végpontjaihoz, és e logikai kapcsolatnak köszönhetően érzékelhetőn gördülékenyebb lesz a felhő alapú működés, javul a reakciókészség.

A hozzáadott szoftveres funkciók további gyakorlati előnyöket is nyújtanak, ilyen például a monitoring, avagy felügyelet. Egyrészt a bonyolult rendszereket is egy egyszerűsített, központi felületen lehet kiválóan átlátni és menedzselni. Másrészt az SD-WAN esetében a felügyelet az applikációk szintjén valósul meg: a megoldás gondoskodik róla. hogy az alkalmazások teljesítménye mindig és mindenhol megfelelő legyen.

A tradicionális működéshez képest szintén jelentős hozzáadott értékkel bír az extra hálózati biztonság. Ilyen például a beépített tűzfal és a home office kompatibilis működés. A váratlan karantén idején számos cégnek okozott fejfájást az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos biztonsági beállítások tömegeselvégzése. Az SD-WAN-nal egy-két napon belül home office képes irodát lehet kialakítani.

Végül de nem utolsósorban az SD-WAN nagy szolgálatot tesz ott is, ahol a konnektivitás korlátozott, vagy egyáltalán nem elérhető egy nagy hálózati szolgáltató. A megoldás segítségével ugyanis más, helyi szolgáltatóktól vásárolt kapcsolaton keresztül is integrálni lehet egy helyi alrendszert a céges hálózatba, melyet szintén az SDWAN szolgáltató menedzsel teljeskörűen, és tartja a kapcsolatot hiba esetén a helyi szolgáltatóval, így levéve a terhet az ügyfél válláról.

A legnagyobb előny azonban kétségtelenül az, hogy az SD-WAN segítségével okosabbá tehetünk egy meglévő hálózatot, ehhez nincs szükség jelentős beruházásra és új hálózat kiépítésére. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a szolgáltatói oldal utolsó eszközét, a routert cserélik egy szoftveres többlet tudással rendelkező SD-WAN eszközre. Ez gyorsan és könnyen lebonyolítható, az installálás nem igényel speciális szaktudást, az eszköz gyakorlatilag azonnal cserélhető. Vagyis a megrendelő szempontjából az SD-WAN a már megszokott szolgáltatás a már meglévő hálózat részévé válik, beruházás helyett minimálisan megnövelt havi díjért, jobb felhasználói élményt és biztonságosabb szolgáltatást nyújtva. A váltás akár már egyetlen végpontnál is megérheti, de a valódi előnyöket akkor lehet kihasználni, ha az SD-WAN több végpontot köt össze.

Az Invitech az utóbbi időben jelentős erőforrást allokált arra, hogy SD-WAN szolgáltatását kiépítse, fejlessze. Az infokommonikációs szolgáltató szakemberei biztosak abban, hogy a piac hosszútávon pozitívan fogadja a technológia nyújtotta előnyöket. A hazai piacon ez a megoldás még nem forrott ki, de a számtalan előnye miatt elterjedése csak idő kérdése lehet.

Mit takar az SD-WAN rövidítés?
Software-Defined Wide Area Network, azaz egy szoftver alapú megoldás a nagy kiterjedésű hálózatok kezeléséhez.
Az SD-WAN -ról bővebben már írtunk blogunkon - kattintson, ha többet szeretne tudni a témáról:
Nagy kiterjedésű hálózatok hatékony optimalizációja: SD-WAN