{{ getCount}}
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA
{{ product.title }} +

{{ msg}}

A közösségi média születése

Internettörténeti sorozatunk utolsó részében azt a korszakot mutatjuk be, amikor a social media megkezdte világhódító útját.

Úgy gondoltuk, a sorozatot ezért érdemes a közösségi média megszületésével zárni, mert ez egy teljesen új korszakot nyit a világháló történetében.

Az elmúlt hónapokban sorra vettük az 50 éves internet fejlődésének néhány fontos mérföldkövét, az első emailtől kezdve az első spamen, regisztrált domainen, keresőn és weboldalon keresztül a blogolás hőskoráig.

A social media valójában azzal forradalmasította az internetet, hogy számos, addig külön szigetként működő szolgáltatást könnyen kezelhető közösségi élménnyé tett. A különféle tartalmak közzétételét és megosztását leegyszerűsítette. Mindezt személyes ismeretségi háló alapján vagy éppen tematikus érdeklődés szerint követhetővé, értékelhetővé, megvitathatóvá tette. Ezzel széles tömegek számára vált sokkal érdekesebbé és használhatóbbá a net.

2004: az első Facebook profil

2003-ban Mark Zuckerberg, harvardi hallgatóként készített egy „Facemash” nevű weboldalt. A felhasználók a többi egyetemista portréfotóit alapján dönthettek róla, hogy ki vonzóbb. Zuckerberg büntetést kapott, és alig tudta elkerülni a kizárást. Ugyanakkor a kifejlesztett keretrendszer képezte később a Facebook alapját.

A Harvardon már létezett több hasonló online arcképcsarnok („face book”), Zuckerberg azonban olyat akart létrehozni, amit az összes egyetemista egységesen használhat. A szolgáltatás „TheFacebook” néven debütált 2004. február 4-én, kizárólag harvardi diákok számára. A nagy sikerre való tekintettel az oldalt hamarosan elérhetővé tették a Stanford, Yale, Columbia és több más egyetem számára, 2006 szeptember 26-án pedig az egész világnak. Egy évvel később a szolgáltatás neve „Facebook” lett.

2005: az első YouTube videó

Jawed Karim, Steve Chen és Chad Hurley 2004-ben még a PayPal alkalmazottai voltak. Úgy érezték, nincs egy olyan jól ismert webhely, ahol videókat lehetne megosztani. A probléma Janet Jackson hírhedt Super Bowl előadása és a decemberi indiai-óceáni cunami kapcsán jutott eszükbe. 2005-ben már több mint 11 millió dolláros támogatást szerzett startupjuk, így ebben az évben bejegyezték a domaint, és egy kaliforniai pizzéria fölött alakították ki a főhadiszállásukat. Az első videót Karim töltötte fel áprilisban „Me at the Zoo” (Én az állatkertben) címmel.

A Google kevesebb mint egy év múlva 1,65 milliárd dollárért vásárolta fel a céget. Pedig a YouTube akkor még jóval kisebb volt, mint ma: például az Egyesült Királyságban és 8 másik országban csak 2007-ben debütált.

Ma már havonta 2 milliárd regisztrált felhasználó jelentkezik be az oldalra. A felhasználók percenként 500 órányi videót töltenek fel. A felhasználók átlagban napi 11,5 percet tartózkodnak a YouTube-on.

2006: az első tweet

Jack Dorsey a Twitter ötletgazdája és egyik alapítója eredetileg egy SMS alapú szolgáltatást álmodott meg, amellyel barátok üzenhetnek egymásnak arról, hogy éppen ki mit csinál, mivel van elfoglalva. Az első üzenetet maga Dorsey küldte el 2006 március 21-én, ezzel a szöveggel: "just setting up my twttr." Az SMS kompatibilitás miatt az üzenetek hosszát eredetileg 140 karakterben maximálták. Mivel a Twitter végül webes platformként lett sikeres, a limitet 2017-ben 280 karakterre emelték.

A Twitter korai funkcionális hiányosságai miatt a felhasználók saját maguk kezdtek el kommunikációs sztendereket kialakítani. Például egy tweetben úgy hivatkoztak egymásra, hogy a felhasználónév elé @ jelet, a témakörök elé pedig # jelet tettek. A Twitter pedig utólag építette be ezeket a funkciókat a szolgáltatásai közé.

A Twittert jelenleg havonta 145 millió ember használja. Az átlag felhasználó kéthavonta posztol, a legaktívabbak, akár napi 138 alkalommal. Az amerikaiak 12%-a innen tájékozódik a hírekről.

2010: az első Instagram kép

Az Instagramot Kevin Systrom és Mike Krieger hozták létre San Francsiscoban. Eredetileg Burbn néven csináltak egy bejelentkezésre alkalmas és fotókat is kezelő applikációt, végül azonban minden más funkciót kidobva csak a fotómegosztásnál maradtak. A siker titka végül éppen az lett, hogy az Instagram csak egy dolgot akart csinálni, de azt jól. Az első feltöltött kép Systrom Dolly nevű kutyájáról készült.

A 2010 október 6-án debütált szolgáltatás rekord gyorsasággal lett az első számú fényképes applikáció: egy hét alatt 100 ezer, 1 hónap alatt 1 millió felhasználót számlált. 2012-ben a Facebook 1 milliárd dollárért vásárolta fel a szolgáltatást.

Az Instagramot ma már havonta 1 milliárd ember használja, ezen belül az Instagram sztorikat napi 500 millió. A felhasználók napi átlagban 28 percet töltenek a platformon.

A mobilitás királyai

A felsorolt közösségi média felületek közül az első hármat még az okostelefonok előtti korszakban indították el. Az Instagram már kifejezetten a mobilok fotózási képességeire épít. Az okos készülékek megjelenése, a mobil és széles sávú internet elterjedése rendkívüli módon megerősítette a közösségi média szerepét. Azóta már számos új funkció kidolgozását is köszönhetjük neki.

Mindez már átvezet minket az internet új, mai, modern világába, ezért ezzel le is zárjuk a hőskorról szóló sorozatunkat.