2022-es műszaki, távközlési trendek és jóslatok helyzete

Féltáv után kicsivel érdemes megnézni, hogyan állunk a Deloitte által tavaly decemberben megjósolt műszaki, távközlési trendek megvalósulásával.

Széles ügyfélkörére építve a multinacionális tanácsadó vállalat hosszú idő óta megpróbálja előre jelezni a következő év fő változásait. Nem történt ez másként 2021 végén sem; a Deloitte számos területen tett predikciókat, akkori ismeretei alapján.

The show must go on

Több jóslattal is élt a vállalat a médiaipar területén. Egyrészt a streamingszolgáltatók közötti verseny globálissá válását jövendölte, ami be is jött: a még élesebb verseny miatt az eddig szinte korlátok nélkül burjánzó Netflix előfizetőiszám-bővülés megtorpant, sőt, némileg vissza is esett a filmekért, sorozatokért fizetni hajlandók száma. Ezzel párhuzamosan kiadáscsökkentésbe kezdett a streamingóriás; májusban 150, júniusban újabb 300 alkalmazottjától vált meg a karcsúsítás érdekében.

Hasonló okokból az HBO is behúzta a kéziféket; az HBO Max és a Discovery+ összeolvadása költségtakarékosságra kényszeríti az otthoni mozizásról ismertté vált szolgáltatót. Ez a médiacég szinte teljes európai sorozatgyártására hatással van. Az Amazon Prime Video ezalatt a komplett külső megújulás útjára lépett, a Disney+ pedig közel 20 millióval növelte előfizetői számát.

Másrészt a hagyományos tévéelőfizetések visszaesését is prognosztizálta a Deloitte (elsősorban a brit piacra vonatkozóan). Igaz, itt nem volt nehéz dolga, hiszen a video on demand tartalmak folyamatos térhódítása jó ideje Damoklész kardjaként lebeg a szegmens feje felett. Emellett a fizetőképes kereslet tetőzése és streamingszolgáltatóknál való lecsapódása is nehezíti az inkumbens szolgáltatók dolgát. A Nielsen áprilisban közzétett tanulmánya szerint a filmrajongók zöme havi 30 dollárnál nem hajlandó többet kifizetni a digitális szórakozás ezen formájáért.

Felemás helyzetben a félvezetőipar

2021 decemberében úgy tűnt, hogy a Covid miatti chiphiány az idei évben sem szűnik meg. Bárcsak ne látta volna előre a jövőt a Deloitte: a helyzet sokat nem javult az elmúlt fél évben. A február végén kirobbant orosz-ukrán háború a szilíciumostyák gyártásánál használt neongáz esetében okoz problémát, így hiába normalizálódott volna más területeken az alapanyag vagy emberi erőforrás szűk keresztmetszete, továbbra sem számíthatunk a 2019-es chipbőségre.

Ezzel párhuzamosan ömlik a pénz a szegmensbe, és nem csak az elemzőcég által megjósolt kockázati tőke keresi a helyét a félvezetőiparban. A terület egyik legnagyobb szereplője, a tajvani GlobalWafers június végi bejelentése szerint Texas-ban létesít új üzemet, melyben a fent említett szilíciumostya-szűkösségen segítene, elsősorban a TSMC és az Intel igényeinek kielégítésével.

Szükség is lesz erre, mert a kapcsolódó iparágak kiéhezetten várják a lapkaáradatot. A negyedik legnagyobb európai autógyártó Stellantis – olyan ismert márkák tulajdonosa, mint a Peugeot, a Chrysler, az Opel, a Dodge és a Maserati – például chiphiányra hivatkozva volt kénytelen leállítani délolaszországi és két francia gyárát júniusban. A Ford és a GM ugyanígy járt tavasszal Michiganben, de tulajdonképpen minden gyártó érintett.

Emellett egyelőre úgy tűnik, hogy a Deloitte nyíltforrású alapokra épülő, RISC-V processzorral kapcsolatos jövendölése – azaz a fejlesztés terjedésének beindulása - is be fog válni. Tervek szerint az idei év végén jelenik meg az első ilyen laptop.

Szabadulunk a vezetékektől?

Az 5G terjedésével egyre nagyobb teret kapnak a wireless internetcsatlakozások, tovább nő arányuk a vezetékes kapcsolatokkal szemben, olvashattuk tavaly decemberben. Noha a technológia repülésbiztonságra gyakorolt hatása kapcsán volt némi bizonytalanság az idei év elején, az 5G proliferációja – a sűrűn lakott területeken - várhatóan megállíthatatlan lesz. Az így elérhető sávszélesség és mobilitás révén pedig valóban egyre népszerűbbé válhat az Ethernet-kábelekre alapuló szolgáltatásokhoz képest. Ugyanakkor a fordulópont várhatóan nem 2022-ben következik be.

Az IoT terjedésével ahhoz sem kellett nagy jóstehetség, hogy az új Wi-Fi 6 szabvány elfogadottságának dinamikus növekedését prognosztizálja a Deloitte. Az IDC több mint 2 milliárd, a technológiát támogató eszköz eladásával számolt 2021 végén, ennek igazolása vagy cáfolata azonban egyelőre még várat magára.

Szintén bővülést vetített előre a tanácsadócég a viselhető technológiák területén. Ezt július végén igazolta vissza egy friss kutatás, azaz várhatóan a trend az év hátralevő részében csak még inkább kiteljesedik majd.

Zöldülő telefonok

Minden pesszimista megérzés ellenére javulás tapasztalható az okostelefonok környezetre gyakorolt hatása terén. Augusztus elején jelentette be a Samsung, hogy javítókészletet tesz elérhetővé egyes Galaxy modelljeihez, a Sony csökkentette készülékei károsanyag-tartalmát, és ugyanez a helyzet az Apple legújabb modelljeivel. A Deloitte erre vonatkozó decemberi elemzése így megállni látszik a lábán.

Ugyanakkor a mesterséges intelligencia könnyebb használhatóságáról tett jóslat továbbra is merésznek tűnik. Számottevő előrelépés ezen a területen nem látszik, bár a kutatások tekintetében azért az MI rendre szállítja az áttöréseket.

CÍMKÉK: