5 technológia, ami 2022-ben hat az iparra

Az elmúlt négy évben komoly technológiai átvonulás jellemezte az ipart, jöttek - mentek a diszruptív megoldások, amelyek közül csak néhány volt képes maradandó transzformációt hozni.

Mi változott az elmúlt 4 évben ezen a fronton? Új belépők, iparágformáló matuzsálemek és a bevált tech-praktikák – összegzés.

2020-ban minden a felhőről szólt, míg a 2021-es évet a felhő és az automatizálás párosa dominálta. A 2022-es évre több technológia áttörését jósolták, a Gartner például a Data Fabric, Cybersecurity Mesh, adatvédelmet fokozó technológiák, felhő natív alkalmazások, döntéstámogató intelligencia, hiperautomatizáció, mesterséges intelligencia térnyerését várta. A KPMG a „hyperscaler-ek”, az ipari felhő, a kvantumszámítástechnika és a Metaverzum elterjedését remélte az idei évtől. De nincs nagy eltérés az ismert elemzőházak jóslatai között, gyakorlatilag a felsorolt technológiák valamelyikét mindegyikőjük említette, mint jövőt formáló trendet. A gigászi áttörések azonban elkerülték az idei évet, néhány technológia azonban gyökeret eresztett az iparban.

Digitális képmások az ipar szolgálatában

A technológia az elmúlt időszakban mentőövet dobott a gyártócégeknek, az ellátási láncok hiányosságai ugyanis térdre kényszerítették volna a gyártók, kereskedők, az ellátási láncok szereplőit. A digitális iker kifejezés mögött a gyárak, erőművek, közlekedési rendszerek szenzorai által összegyűjtött adatok rejtőznek, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével elemeznek. Az így kapott eredményeket alapul véve optimalizálják azt a virtuális modellt vagy szimulációt, amely közreműködik a gyárak irányításában. Egyszerűen szólva a digitális iker a gyár ideális működését segíti elő.

A Google – az elsők közt felismerve az ebben rejlő potenciált - már 2021 szeptemberében bejelentette a Supply Chain Twin cloud megoldását, ezt követte a Microsoft 2021 novemberében, a sort pedig az Amazon zárta az IoT TwinMaker-rel. Utóbbit elsősorban az ipari működés digitális leképezésére dolgozták ki, míg előbbi kettőt főként az autógyártásban használják, a döntéshozatal és adatelemzés felgyorsítására, valamint az esetleges ellátási hiány megjóslására.

Az autóipar all access pass-a

Az autóipar is hatodik sebességbe kapcsolt, 2019-ben még az 5G, IoT, V2V, V2D, V2I és társai mentek csodaszámba, mára azonban ezek a technológiák trendformáló mivoltukat hátrahagyva standard megoldásként simultak bele az autógyártásba. Ezzel szemben az Onshape alapítója szerint az autógyártás sikere idén a három „A”-n múlik: az agilitáson, az additív technológiákon és az automatizáláson. Az elmúlt évek tendenciái természetesen az idei évet is meghatározták, az összekapcsolt autonóm, megosztott és elektromos (CASE) mobilitás irányvonalai megszilárdultak, a mesterséges intelligencián alapuló vezetéstámogató rendszerekkel párhuzamosan. Ami pedig a közeli jövőt illeti, a Continental szerint önvezetés ötödik szintjéhez a deep learning alapú szoftverek fejlesztésén át vezet az út.

Az Everything-as-a-Service forradalma

Az adatok és a technológia folyamatos demokratizálódása a technológia másik fontos hajtóereje, ami 2022-re odáig jutott, hogy a népszerűségi lista élére repítette az As-a-Service modellt. Az automatizálás mára lerágott csont, ellenben az Everything-as-a-Service forradalma most indult.

Az elmúlt években egy egész iparág épült arra, hogy az üzleti szereplők minél népesebb tábora hozzáférhessen azokhoz a technológiákhoz, szoftverekhez, eszközökhöz, megoldásokhoz, amelyek az innovációhoz elengedhetetlenek. A „konyhakész” modern technológiai megoldások így a marketingtől kezdve a HR-en át a termelési folyamatok optimalizálásáig elérhetővé váltak, amit 2022-ben alaposan ki is használtak az ipar szereplői. Szerver, kódolás vagy saját eszközök nélkül az IoT- infrastruktúra telepítések és az adatelemzések az egekbe ugrottak.

Kiterjesztett valóság

Mostanra a kiterjesztett valóság (AR) beköltözött a mobileszközökbe és az iparba is, ezzel párhuzamosan természetesen a virtuális valóság (VR) is egyre nagyobb szerepet kap. 2022-ben több gyártóvállalat ismerte fel a technológiában rejlő lehetőséget, oktatásaik jelentős részét például már VR és AR-szemüvegek bevonásával tartották. Az elkövetkező időszakban azonban a karbantartás, logisztika és épületgépészet kerül majd terítékre, ugyanis ezeket a területeket egészen biztos, hogy forradalmasítani fogja az AR.

+1 az áhított Ipar 5.0

Noha itthon az Ipar 4.0 válik egyre elterjedtebbé, néhány ezer kilométerrel odébb már annak ötödik generációs „kiadása” tartja lázban az ipart. A digitalizáció következő fázisában a már létrehozott platformok és eszközök egymással interakcióba lépnek, ezáltal megkönnyítve a munkavégzést és maximalizálva a hatékonyságot.

CÍMKÉK: