Adatátviteli technológiák – Gerinchálózatok

A gerinchálózat nagy távolságokat áthidalva köt össze hálózatokat nagy sebességgel és nagy sávszélességgel.

Posztunkban azt járjuk körül, mi a gerinchálózat, hogyan működik és miért kiemelten fontos része a hálózatnak.

Soksávos sztráda, sebességkorlátozás nélkül

A gerinchálózat egy országos – sőt, akár kontinentális, vagy globális – hálózat fő ütőere. Lényege és célja, hogy nagy távolságokat tudjon nagy sebességgel és nagy sávszélességgel összekötni, a rá kapcsolódó, úgynevezett felhordóhálózatokkal együtt teljes területi lefedettséget nyújtva.

Egy gerinchálózat egyrészt több száz kilométer hosszú optikai kábelekből, másrészt pedig az adattovábbításhoz, jelerősítéshez szükséges aktív és passzív eszközökből áll. A kábel belsejében fényjelet továbbítanak, ennek kódolásával lehet elérni a nagyobb sávszélességet, a már említett WDM eszközök segítségével. Bár az optikai megoldás a legelterjedtebb, léteznek mikrohullámon kommunikáló gerinchálózati eszközök is.

A rendszerhez tartoznak még az úgynevezett PoP (Point of Presence) site-ok, ami egy olyan helyszínt, alépítményt jelent, ahol fizikailag is hozzá lehet férni és menedzselni lehet a hálózati eszközöket. Fontos alkotóelemek még a gerinchálózatok közötti adatcserét lebonyolító Internet Exchange Pointok (IX vagy IXP) is.

Optikai adattovábbítás

Míg a gerinchálózat egy strukturális elem, addig az optikai hálózat egy technológia, amivel többek között gerinchálózatokat, de más hálózatokat is lehet építeni.

Az optikai hálózat olyan kommunikációs eszköz, amely fényként kódolt jelek formájában továbbítja az információt különféle típusú távközlési hálózatokban. Ez lehet akár egy helyi hálózat vagy bármilyen nyilvános hálózat is, de beletartoznak a városok közötti, országos és határokon átívelő, vagy akár az óceánokat átszelő gerinchálózatok is.

Ez egy olyan típusú optikai kommunikáció, ami optikai erősítők, lézerek vagy LED-ek és hullámhossz-osztásos multiplexelés (WDM) segítségével továbbít óriási mennyiségű adatot, optikai kábeleken. Ezzel a technológiával extrém sávszélesség érhető el.

A legtöbb modern optikai hálózatot gyűrűs topológiával építik és tervezik a nagyobb üzembiztonság végett, ezeket városi, országos vagy nemzetközi rendszerekben használják. Az optikai hálózatok egy másik változata a passzív hálózat, ami külön áramellátás nélküli optikai elosztók segítségével továbbítja a jelet a végpontokra.

Az optikai hálózatokban alkalmazott optikai kábel felépítését tekintve hasonlít egy elektromos kábelre, de a benne lévő optikai szálak áram helyett fény továbbítására alkalmasak. A szálak jellemzően külön-külön is le vannak szigetelve, és a felhasználási körülményeknek megfelelő védőréteggel vannak burkolva. Az optikai kábelek különböző fajtái különböző felhasználási módokat tesznek lehetővé, például távolsági hanghívások lebonyolítása vagy nagy sebességű adatátvitel.

Velünk élő történelem

A gerinchálózatok a hangalapú telefonos hálózatok kiépítésével jöttek létre, és kezdetben réz alapúak voltak. Az állami monopólium megszűnésével az úgynevezett primer körzetekben koncessziós jogokat osztottak ki, és megindult a technológia fejlesztése, modernizálása. Ennek keretében az Invitech építette ki Magyarország második legnagyobb hálózatát, amely több mint 10 ezer km hosszú, és 11 határátlépővel rendelkezik.

Ezzel együtt mind a mai napig működnek még réz alapú gerinchálózatok is Magyarországon. Persze ezeknél korlátozott a sávszélesség: a szolgáltatók jellemzően nem vállalnak rá 20-30 megbitnél többet. Fontos szempont, hogy ebben az esetben az áthidalt távolság, vagyis a kábel hossza is nagyban befolyásolja a teljesítményt. Annak ellenére, hogy a réz kábel már nem korszerű, de továbbra is működőképes és olcsó megoldás. Akinek az árnál fontosabb a stabilitás, elérhetőség, rendelkezésre állás, annak mindenképpen érdemes az optikai megoldást választania.

De bármennyire is robosztus egy gerinchálózat, önmagában mit sem ér, ha nem csatlakoznak rá olyan, úgynevezett lefedő hálózatok, amelyek megteremtik a kapcsolatot a felhasználókkal. Következő posztunkban ezeket a lefedő hálózatokat mutatjuk be.