Feltörekvő O365 alternatívák

A dinamikusan változó és egyre negatívabbá váló gazdasági környezet az üzleti szokások újragondolására kényszeríti a cégeket.

A fókusz egyre inkább az optimalizáláson, a költségcsökkentésen és a folyamatokat biztosító, kedvezőbb alternatív megoldások keresésén van. Ez a szemléletváltás pedig az irodai szoftvercsomagokra is kihat. Mi van a Microsoft O365-ön túl? Alternatív versenytársszemlét tartottunk.

Mielőtt komoly aggodalom ütné fel a fejét, fontos tisztázni, hogy a Microsoft Office szoftvercsomag, még mindig magasan a legnépszerűbb választás, akár a magán, akár a céges felhasználókat tekintjük. Ugyanakkor régóta nem tapasztalt mozgolódás tapasztalható a Microsoft táblázat, dokumentum és prezentációkészítés alternatíváját kínáló szolgáltatóknál, akik egyre vonzóbb ajánlatokkal, és egyre vonzóbb és hatékonyabb termékekkel rukkolnak elő. Nem véletlen hát, hogy egyre többen próbálják ki ezeket az ingyenes vagy jóval pénztárcabarátabb licenszdíjú megoldásokat.

Az egyre fejletebbé váló– olcsó vagy ingyenes - alternatívák mellett az is sokat nyom a latban, hogy sok-sok áremelésmentes év után a Microsoft idén hozzányúlt az O365 árazásához és 15-30 százalékos emelkedést jelentett be. A financiális hatékonyság égisze alatt működő cégek az OPEX költségek mérlegelése során pedig hamar eljutottak oda, hogy más megoldás után nézzenek. Ezek a folyamtok vezettek tehát oda, hogy a Microsoft évtizedes dominanciája egy pillanatra megremegni látszik.

Trónfosztók lesben: a LibreOffice, az Apache OpenOffice és a Google Workspace

Bizonyos kompromisszumokkal, de a fájdalomküszöbön belül maradva ugyanis remek alternatívái érhetők el a Wordnek, az Excelnek, a PowerPointnak, az Exchange-nek, az Accessnek, a Publishernek és az összes már jól ismert Microsoft üzleti szoftvernek.

A Microsoft Office-nek jelenleg három ismertebb kihívója van. A LibreOffice és az Apache OpenOffice, egyaránt community based, azaz közösségi finanszírozású és fejlesztésű, legnagyobb előnyeik közé pedig az ingyenes hozzáférés, a sokrétű programhasználat sorolható.

Elsősorban a vállalkozások számára ideális választás az említett két szoftver, bizonyos kompromisszumokkal ugyanis jól helyettesíti az O365-öt, de a nagyvállalatok számára is kínál szoftvereket, amelyek a Microsoft Max által nyújtott szolgáltatáscsomag alternatíváiként sokkal olcsóbban érhetők el. Természetesen az egyszeri felhasználók sincsenek kizárva, a két gyártó otthoni felhasználású csomagokat is kínál, ingyenesen.

A nyílt forráskódú szoftverek mellett, egy másik szereplő is igyekszik minél nagyobb szeletet kihasítani magának az üzleti szoftverpiacból, a rendelkezésre álló háttérinfrastruktúra és a világszerte ismert és jól bejáratott brand minden lehetősége megvan ahhoz, hogy idővel a Microsoft méltó konkurenciája legyen.

A Google Workspace ugyanis ütemes fejlődésben van, nagyon hasonló innovációs tartalommal és színvonallal, mint amit a Microsoftnál már megszokhattunk. Hasonlóan előbbihez a Google is kínál alternatívákat, esetükben az Excel képmása a Sheet, a Wordé a DOC, a PowerPoint pedig a Slides képében fogalmazódik újjá. Magyarán szólva a szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, prezentáció készítésre, grafikai tervezésre, adatbázis kezelésre és egyéb feladatokra használt megoldásoknak mind megvannak az alternatívái, és az ezekhez dedikált eszközök is. A kereőóriás is szoftvercsomagja szintén a megfizethetőbb kategóriába sorolható, ugyanakkor jobban reflektál az ügyfélméretre, mint a LibreOffice és az Apache OpenOffice. Ami pedig talán még fontosabb, hogy komoly roadmap-je van a jövőre nézve és stabil támogatás húzódik meg az üzletág ezen területe mögött, így egylőre attól nem kell tartani, hogy a Workspace kivéreztetése szolgáltatja majd a Killed by Google mémek soron következő alapanyagját.

Szerteágazó alternatívák

Jelenleg 345 millió Microsoft Office 365 előfizetést vásároltak meg a felhasználók, ez nagyjából a globális piac 90 százalékát teszi ki, a maradék tíz százalékért pedig többen állnak sorba. Az alternatív szoftvercsomagot kínáló versenytársak közül a(z):

  • Apache OpenOffice
  • LibreOffice
  • FreeOffice
  • WPS Office
  • Calligra
  • OfficeSuite
  • NeoOffice
  • Work for iCloud a legismertebb.

A fenti programok ingyenesek vagy olcsóbbak, ami az azonban nem azt jelenti, hogy rosszabb minőségűek is. Ami a felhasználók véleményét illeti, a keresésekben toronymagasan a Google Workspace és az OpenOffice jelenik meg, mint a két leginkább ajánlott irodai szoftvercsomag. Ugyanakkor a Linux felhasználók körében a Calligra is igen népszerű.

Döntsünk bármelyik változat mellett, az ingyenes vagy kedvező licenszdíjú irodai szoftvercsomagok esetén két dologra nagyon oda kell figyelni: egyrészről érdemes azt megvizsgálni, hogy a vállalati folyamatokhoz integrálható-e a választott alternatíva, másrészről, hogy minden felmerülő igényt kielégíti-e. Mindenesetre akár ideiglenesen jó megoldás lehet a felsorolt szoftverek használata.

CÍMKÉK: