Az innováció jobbá teszi az életünket

A digitális technológia, az internet, a mobil és okos eszközök az utóbbi években alaposan átalakították mind a magánéletünket, mind az üzleti világot

A forradalmi változásoknak még messze nincsen vége. Minderre a technológiára folyamatosan újabb és újabb ötletek, fejlesztések, újítások épülnek, amelyek a jövőben kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásolni fogják, hogyan kommunikálunk, közlekedünk, dolgozunk vagy intézzük ügyeinket. Vannak köztük olyanok, amelyeket csak nagy cégek, önkormányzatok vagy az állam tud megvalósítani, de az egyre könnyebben elérhető digitális szolgáltatások és fejlesztőeszközök révén akár kisebb vállalkozások is előállhatnak hasznos és fontos újításokkal.

Népszerű fejlesztési irány például az okos város (smart city) koncepciója, ami a városok működésének hatékonyságára, a szolgáltatások könnyebb elérhetőségére, a városlakók életminőségének javítására keres megoldásokat a technika segítségével. Az ide tartozó innovációk jelentős része azon alapszik, hogy városszerte érzékelők, szenzorok, térfigyelő kamerák hálózatát hozzák létre, ami aztán valós időben tud információt szolgáltatni, például a levegő szennyezettségéről vagy forgalmi dugókról.

Az innováció jobbá teszi az életünket | Invitech Solutions blog

Egy okos parkoló rendszer segít az autósoknak üres parkolóhelyet találni, miközben a parkolóhelyek fenntartóit hasznos kihasználtsági információkkal támogatja. Ugyanerre a logikára építve akár egy-egy rövid útra is használható városi bérautók rendszerét is be lehet vezetni: egy applikáció jelezheti számunkra a legközelebbi elérhető kocsikat, és a szolgáltatás díja is kifizethető a segítségével.

Egy ideje már szinte észrevétlenül épül az Internet of Things (IoT), avagy „a dolgok internete”. Ebben a rendszerben az okos eszközök akár automatikusan, emberi beavatkozás nélkül is tudnak egymással adatokat cserélni. Okos eszközök monitorozzák idős, beteg emberek egészségi állapotát, és probléma esetén riasztják az orvost és a rokonokat. Az ajtónkra szerelt okos zárat mobil applikációval nyithatjuk, zárhatjuk, és akár egyszeri, ideiglenes belépő kódot adhatunk a takarítóknak vagy egy futárnak arra az esetre, ha épp nem vagyunk otthon. A közműszolgáltatók pedig áttérnek az internetre kapcsolódó, okos mérőórákra, amelyek automatikusan jelentik a fogyasztásunkat, feleslegessé téve a havi leolvasást és bejelentést.

Hasonló újításokra az élet számtalan területén lehetőség kínálkozik. Egészen biztos, hogy napról napra egyre több olyan eszközzel fogunk találkozni, amely az internetre csatlakozva jóval többet fog tudni, mint a hagyományos, offline verziója. Amennyiben a fejlesztések alapjául szolgáló hálózati megoldások és kommunikációs szabványok rendelkezésre állnak, a különféle alkalmazásoknak csak a képzelet szab határt.

Jó példa az LPWAN technológia, ami alacsony energiafelhasználás mellett, mégis nagy távolságra tud kisebb adatmennyiséget – például szenzorok, érzékelők adatait –  vezeték nélkül továbbítani. A megoldáshoz egy LoRa elnevezésű, kulcsrakész és biztonságos kommunikációs protokol is tartozik. Ezt a hálózatot már számos nagyváros - Párizs, Brüsszel és Szingapúr - is használja.

Persze nemcsak a városokban, hanem akár vidéken, például a mezőgazdaságban is sokféle módon alkalmazhatunk szenzorokat vagy online kommunikáló okos eszközöket. Egy modern farmon a teheneket már automatikus fejőállomások fejik, amelyek számos adatot is rögzítenek, a tej mennyiségétől kezdve a napi fejések számáig. Az állatállományt pedig akár távolról, drónokkal is meg lehet figyelni a legelőn. Az állatok nyakába vagy lábára rögzíthetünk olyan eszközt, ami ki tudja mutatni, hogy mennyi időt tölt a jószág egy helyben, és mennyit mozgással. Ez az információ hasznos lehet például betegségek megelőzésére, vagy nőstények esetén a termékeny időszak megállapítására.

Számtalan lehetőség rejlik a rádiófrekvenciás azonosító chip (RFID) használatában is. Ez a technológia elsősorban az érintéssel történő fizetés területén (PayPass) terjedt el: az új bankkártyák és mobiltelefonok is képesek úgy tranzakcióra, hogy egyszerűen közel rakjuk őket egy terminálhoz. Két telefon egymás mellé helyezése esetén pedig akár beállításokat is átmásolhatunk egyik készülékről a másikra, vagy digitális névjegyet cserélhetünk egymással. Ez a megoldás az iparban és kereskedelemben rendkívül jól működik leltározás, készletek nyilvántartása területén. Talán nem is gondolnánk rá, de például nagy mennyiségű textil alapú termék átadás-átvételét, szétválogatását rendkívüli módon meg tudja könnyíteni.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban ne felejtsük el, hogy a felsorolt megoldások mind-mind rengeteg adatot produkálnak. Ennek következtében teljesen új távlatok nyílnak az adatok begyűjtése, elemzése és felhasználása terén. Az csupán érdekes és szórakoztató, ha átböngésszük, illetve különféle paraméterek szerint szűrve leválogatjuk Magyarország teljes, chippel ellátott kutyaállományának adatbázisát. De az aktívan adatokat szolgáltató eszközökből származó információk valós idejű elemzése biztosan forradalmi változásokat hoz majd.

Mindebből az látszik, hogy ami a modern technológiára épülő fejlesztéseket illeti, a lehetőségek száma szinte végtelen. Ugyanakkor bármilyen új ötletről, megoldásról is legyen szó, fontos, hogy az innováció ne legyen öncélú, hanem a technika vívmányai az embereket szolgálva jobbá tegyék az életünket. Az ilyen típusú szolgáltatásokat érdemes ösztönözni és támogatni, adott esetben akár az állam, az önkormányzat, cégek és a lakosság bevonása, egyeztetése révén.


Pályázzon az InnoMax-on, és valósítsa meg ötletét, hogy jobbá tehessük életünket!

Az Invitech InnoMax Díj célja, hogy valódi támogatással segítse valóra váltani azokat az ötleteket, amelyekkel jobbá tehetjük életünket, mindennapjainkat. Az idén már nyolcadik alkalommal kiírt pályázaton, két – a Business, valamint a Nonprofit és civil – kategóriában lehet indulni.

A meghosszabbított nevezési határidő: 2017. november 24. éjfél.

CÍMKÉK: InnoMax, innováció