Ne veszítse el jól megszokott domainnevét!

Törvényi nyomásra, a pénzbüntetések elkerülése végett számos domainnév szűnhet meg a jövőben. Egy kis odafigyeléssel és proaktivitással azonban elkerülhetők a kellemetlen helyzetek.

Magyarországon az Internet Szolgáltatók Tanácsa gondoskodik a domainnevek regisztrációjának összefogásáról, felügyeletéről a Domainregisztrációs Szabályzat alapján. Minden, .hu domainnév bejegyzésében érintett a szervezet; a vállalatok és magánszemélyek által birtokolt vagy használni kívánt domainnevekről a regisztrátorok adatot szolgáltatnak az ISZT felé. A domainnevek adott ideig történő fenntartásáért fizető ügyfelek közvetlenül ezekkel a regisztrátorokkal (másnéven szponzorokkal) állnak kapcsolatban, utóbbiak pedig az Internet Szolgáltatók Tanácsa felé tartoznak szolgáltatásdíjat fizetni és törvényben meghatározott információkat átadni, illetve ezen adatokat folyamatosan frissen tartani.

Európai uniós rendelkezések változásával ez a korábban megengedőbben kezelt információátadás büntetésekkel terhelt szigort kapott. A kapcsolattartó személy (és email elérhetősége) - mint a domainnévvel kapcsolatos összes tevékenység kezdeményezésére felhatalmazott, fontos jogi entitás - adatainak kötelező megadásának, folyamatos frissítésének elmaradása pénzbüntetés megfizetésére kötelezi a regisztrátorokat, amely szervezetek az utóbbi időben komoly energiákat fektettek a hiányosságok pótlásába.

Az Invitech domain azonosításról szóló kampánya is ezt a célt szolgálja. A szolgáltató a UTI, Vivendi, CG-Sat, Digitel 2002, Jásztel, V-com, V-net, V-fon, Euroweb, Pantel, Hungarotel, Invitel, InviTechnocom márkaneveken ismert elektronikus hírközlési szolgáltatók jogutódaként számos domainnevet kezel jelenleg is, melyekről egykori tulajdonosaik megfeledkeztek vagy magukra hagytak. A helyzet megoldása, hogy a domainnregisztrációs szolgáltatás kiegészítő, csak valamely egyéb Invitech szolgáltatással együtt használható, fenntartási díjjal járó lehetőséggé válik az ügyfeleknek. Ezért azokban az esetekben, ahol az ügyfélnek a domainregisztráción kívül nincs más szolgáltatása az Invitechnél, kezdeményezi a tulajdonosnál a domain elhordozását. A domainnév más szolgáltatónál való regisztrálása alapvetően nem bonyolult feladat: a kiválasztott szervezetnél jelentkezőkre váró papírmunkát az új regisztrátor végzi el.

A közel egy éve zajló folyamat eredményeként a szolgáltató minden általa felügyelt domainnév esetében rendelkezni fog a szükséges kapcsolattartói adatokkal. Azokban az esetekben viszont, amikor nem sikerül megszerezni az információt vagy az érintett nem reagál a megkeresésre, az e-mailen keresztül zajló kampányt hamarosan telefonos hívások követik, majd postai értesítések zárják.

Amennyiben nem zárul sikerrel a több körös egyeztetés, az Invitech – a törvényi előírásoknak való megfelelés miatt - törli a bejegyzést. Az így szabaddá váló domainnév kétszer 30 napnyi türelmi időt követően ismét szabadon regisztrálható lesz.

Mielőtt azonban erre sor kerülne, az Invitech kísérletet tesz ügyfeleinek elérésére. A rendelkezésre álló adatok alapján vagy a kapcsolattartó e-mailcímének felkutatásával zajló folyamat mintegy 20 ezer bejegyzést tartalmazó adatbázis felhasználásával történik, és várhatóan nem minden esetben hoz majd eredményt. Éppen ezért a fent említett cégekhez kapcsolódó korábbi domainregisztrációt végzők számára elérhető leghatékonyabb módszer domainnevük biztonságban tudására az aktív kapcsolatfelvétel kezdeményezése. A domain_egyeztetes@invitech.hu e-mailcímen jelezhetik az Invitech felé az általuk használt domainek további sorsát.

CÍMKÉK: